Feciorii de pe Valea Bârgăului joacă Hapucul a doua zi de Paşte

Vechi de sute de ani, Hapucul, un fel de fotbal cu bâte, un joc tradiţional asemănător oinei se mai joacă astăzi numai în satele de pe Valea Bârgăului. Niciunul dintre jocurile virtuale nu a reuşit să îi determine pe băieţii din zonă să renunţe la Hapuc.

838 afișări
Imaginea articolului Feciorii de pe Valea Bârgăului joacă Hapucul a doua zi de Paşte

Feciorii de pe Valea Bârgăului joacă Hapucul a doua zi de Paşte

După ce băieţii de pe Valea Bârgăului au reuşit să ”ude” toate fetele din sat, se adună pe un deal şi încep Hapucul - un joc tradiţional asemănător oinei, niciunul dintre jocurile clasice sau din cele apărute pe calculator nereuşind încă să detroneze Hapucul pe Valea Bârgăului.

“Hapucul este un fel de oină sau fotbal cu bâte... Diferenţele între fotbal şi Hapuc sunt că mingea nu trebuie să ajungă în poartă, ci într-o gaură, iar în loc de picioare se foloseşte bâta pentru a lovi mingea. În rest, e ca la fotbal: se fac două echipe, se delimitează terenul şi se fac găurile, iar fiecare jucător are gaura lui pe care trebuie să o păzească de minge, să nu intre în ea, altfel iese din joc”, povesteşte unul dintre jucători.

Încă din cele mai îndepărtate vremuri Hapucul, ruda îndepărtată a oinei, este jucat pe Valea Bârgăului de Sărbătorile Pascale, când lumea era în sfârşit liniştită.

“Se juca a doua zi de Paşte, după ce oamenii s-a întâlnit cu rudele şi cu prietenii şi au fost la udat. Atunci aveau vreme să se ocupe şi de joacă”, povesteşte Ioan Măjeri, unul dintre bătrânii din Bistriţa-Bârgăului care a jucat şi el în tinereţe de multe ori acest joc.

Bătrânii din sat spun că îl ştiu juca de când e lumea şi pământul şi sunt tare mândri că feciorii din sat duc tradiţia mai departe.

“Când eram noi tineri nu existau mingi ca acuma, mingea era făcută de fapt dintr-un ghem de cârpe şi şosete, adunate la un loc şi legate bine de unul dintre cei mai buni jucători, cu sfoară făcută din păr de animale. Mingea respectivă se numea hapuc şi de acolo vine şi numele jocului”, adaugă Ioan Măjeri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici