Federaţia SANITAS: După luni de negociere, Guvernul a găsit soluţie pentru creşterile salariale

Federaţia SANITAS arată că Guvernul a găsit, printr-o ordonanţă, o soluţie pentru problema creşterilor salariale prevăzute în OUG 114, subliniind că, astfel, a fost depăşit vidul legislativ care a constrâns şefii de spitale să taie salariile.

478 afișări
Imaginea articolului Federaţia SANITAS: După luni de negociere, Guvernul a găsit soluţie pentru creşterile salariale

Federaţia SANITAS: După luni de negociere, Guvernul a găsit soluţie pentru creşterile salariale

„După mai multe luni de negociere cu SANITAS, Guvernul a găsit o soluţie legală pentru finanţarea creşterilor salariale prevăzute de lege. (...) După seria întâlnirilor reprezentanţilor Federaţiei SANITAS cu cei ai ministerelor şi instituţiilor abilitate să ia decizii cu caracter financiar în domeniul sănătăţii publice de stat astăzi, 23 mai 2019, Guvernul a rezolvat printr-o ordonanţă de urgenţă iniţiată de Ministerul Sănătăţii problema finanţării creşterilor salariale prevăzute de OUG 114/2018 începând cu 1 ianuarie 2019. S-a depăşit astfel vidul legislativ creat de legiuitor, vid care a constrâns managerii unităţilor sanitare să ia măsuri extreme de tăiere sau reducere a unor componente salariale ale angajaţilor şi /sau să reducă din cheltuielile aferente materialelor sanitare şi îngrijirii pacienţilor”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de către Federaţia SANITAS.

Reprezentanţii SANITAS spun că salută decizia Guvernului de a finanţa creşterile salariale, deşi aceasta este întârziată, şi au speranţa că unităţile sanitare vor putea să deblocheze sume importante de bani care prin redistribuire să poată readuce echilibrul financiar în sistemul medical.

În comunicat se mai precizează că, în februarie 2019, Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a înaintat către Guvernul Romaniei şi celelalte instituţii de resort un document care cuprindea 7 revendicări fără soluţionarea cărora sistemul public de sănătate va intra curând în colaps.

,,De la acel moment şi până astăzi, Federaţia SANITAS a desfăşurat o multitudine de acţiuni sindicale prin intermediul cărora am urmărit să atragem atenţia guvernanţilor şi a factorilor de decizie locali asupra tuturor inechităţilor şi lacunelor legislative din sistemul de salarizare şi cel de finanţare a unităţilor sanitare’’, se mai arată în acelaşi document.

Reprezentanţii SANITAS mai spun că la întâlnirile din ultimele două luni, care au avut loc sub coordonarea directă a cancelariei prim-ministrului, s-au concentrat pe rezolvarea celor mai imperative şi urgente solicitări ale organizaţiilor SANITAS afiliate la Federaţie, precum: asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi reluarea negocierilor Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector „Sănătate. Activităţi sanitar veterinare”, fără a omite, la niciuna din şedinţele de lucru amintite, vreuna din celelalte solicitări ale membrilor noştri.

,,Finanţarea creşterilor salariale fiind acum legiferată, începând de săptămâna viitoare SANITAS se va concentra pe finalizarea negocierilor şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă, în regim de urgenţă, cu păstrarea clauzelor favorabile angajaţilor, existente în vechiul contract’’, se mai spune în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici