Filmul percheziţiei de la Rădăuţi, în timpul căreia un poliţist a fost tăiat cu sabia. Inspectorul şef al Poliţiei Române: Avea cască în dotare, dar nu o purta. Am dispus verificări/ Medic: Prognosticul rămâne rezervat

Inspectorul şef al Poliţiei Române, Bogdan Despescu, anunţă că poliţistul rănit în timpul unei percheziţii la Rădăuţi nu purta casca de protecţie, deşi o avea în dotare, fiind dispuse verificări. Şeful SIAS spune că la intervenţia de dimineaţă echipa a întâmpinat probleme.

4937 afișări
Imaginea articolului Filmul percheziţiei de la Rădăuţi, în timpul căreia un poliţist a fost tăiat cu sabia. Inspectorul şef al Poliţiei Române: Avea cască în dotare, dar nu o purta. Am dispus verificări/ Medic: Prognosticul rămâne rezervat

Filmul percheziţiei de la Rădăuţi în timpul căreia un poliţist a fost tăiat cu sabia. Inspectorul şef al Poliţiei Române: Avea cască în dotare, dar nu o purta. Am dispus verificări

"La nivelul BCCO, în această dimineaţă, s-au pus în executare opt mandate de percheziţie domiciliară. Patru poliţişti din BCCO şi patru luptători de intervenţie şi acţiuni speciale au pătruns în curtea imobilului unde erau trei câini de luptă, unul fiind liber. A fost asigurat câinele liber, s-a continuat intrarea, au cerut proprietarului să deschidă, nu s-a dat curs fapt pentru care s-a procedat la pătrunderea cu mijloacele din dotare. În momentul în care echipa se afla în fata uşii şi uşa a cedat, din interior, din întuneric, un bărbat a rispostat cu o sabie. (..) La momentul intervenţiei, poliţiştii aveau în dotare mijloacele de protecţie, trei purtau casca de protecţie, iar colegul rănit nu avea casca, deşi o avea în dotare. Am dispus verificări cu privire la acest aspect", a declarat Bogdan Despescu, inspectorul şef al Poliţiei Române.

"Trebuie cunoscut faptul că dotarea luptătorilor din cadrul structurilor de acţiuni speciale a reprezentat o prioritate pentru Poliţia Română. Încă din 2015 s-au luat măsuri pentru ca efectivele de acţiuni speciale să fie dotate cu echipament balistic individual de protecţie - casca antiglonţ, vizor antiglonţ, vesta antiglont - care asigură nivelul de protecţie maximă existent pe piaţa produselor militare la acest moment. Luptătorii de acţiuni speciale lucrează într-un efectiv de minim patru luptători. Situaţia a fost uşor mai complicată dimineaţă din cauza gradului de risc ridicat al misiunii, acţiunii de combatere a criminalităţii organizate în zona drogurilor şi a faptului că cel vizat avea o protecţie oferită şi de câinii de luptă. Au fost incidente, ele urmează a fi verificate. Subliniez faptul că structurile de acţiuni speciale, din punct de vedere al protecţiei balistice sunt echipate corespunzător pentru riposta oricărui act infracţional", a declarat Alexandru Scurtu, şeful Serviciul de Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Poliţistul rănit, Dan Ciprian Sfichi, lucrează de 12 ani în cadrul Poliţiei Române, are 35 de ani, este căsătorit şi are două fetiţe, de trei, respectiv cinci ani. Tatăl acestuia a fost poliţist, iar fratele lui încă lucrează în structurile IGPR. Un psiholog al poliţiei va acorda consiliere rudelor.

Victima a fost transportată la Spitalul din Iaşi, acolo unde vor ajunge ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu. Starea poliţistului este gravă.

Marţi dimineaţa, poliţistul a fost lovit cu o sabie de unul dintre suspecţii vizaţi de un dosar de trafic de droguri, la care se făceau percheziţii. Autorul, Alexandru Huţuleac, a mai fost arestat şi în iulie 2016 pentru trafic de droguri, în cadrul unei acţiuni a DIICOT Suceava de destructurare a unei reţele de traficanţi, iar după patru luni a fost eliberat.

Medic despre starea poliţistului rănit cu sabia: Este în comă indusă; prognosticul rămâne rezervat

Medicul Tudor Ciuhodaru, de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, unde a fost dus poliţistul rănit cu sabia în timpul unor percheziţii în Rădăuţi, spune că bărbatul este în comă indusă şi prognosticul rămâne rezervat.

”Pacientul a fost preluat în Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Clinic de Urgenţă de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iaşi. Este în curs de stabilizare şi reevaluare. Este victima unei agresiuni. Leziunile pe care le-am inventariat până acum sunt în mai multe localizări, dar ţinând cont că este şi o anchetă în curs din punct de vedere medico-legal, toate datele vi le vom da la momentul în care ele se vor confirma. Prognosticul rămâne rezervat din cauza severităţii lezionale. În acest moment pacientul este în curs de resuscitare volemică şi respiratorie, evaluare imagistică şi va beneficia de cele mai moderne tehnici de neuro-navigaţie în intervenţii neurochirurgicale într-un centru de neuro-excelenţă de la Nicolae Oblu din Iaşi”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, poliţistul are nevoie de măsuri de terapie intensivă, fiind un ”pacient critic, politraumatizat, în comă indusă medicamentos”.

”Sunt leziuni severe la nivelul capului şi nu numai, dar bilanţul lezional complet îl vom face la momentul în care vom avea toate rapoartele imagistice”, a mai spus Ciuhodaru.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici