Fosta şefă a DNA: Ofiţerii SRI n-au administrat probe, nu au participat în procesul penal

Laura Codruţa Kovesi a fost întrebată, marţi seară, de către eurodeputatul Cătălin Ivan dacă este adevărat că ofiţerii SRI au făcut parte din echipele mixte care au selectat probe în dosare, fosta şefă DNA precizând că aceştia nu au administrat probe.

2668 afișări
Imaginea articolului Fosta şefă a DNA: Ofiţerii SRI n-au administrat probe, nu au participat în procesul penal

Fosta şefă DNA, răspuns pentru eurodeputatul Cătălin Ivan: Ofiţerii SRI n-au administrat probe, nu au participat în procesul penal

"Am avut un proces vizând nişte afirmaţii mincinoase, în cadrul unei emisiuni, proces care a durat patru ani de zile şi în care s-a decis, decizie definitivă, că am fost defăimată în mod nedrept. Am câştigat în primă instanţă, am câştigat în calea de apel. Niciodată nu am făcut vreun act pentru a influenţa judecătorii, procesele au fost publice, au fost mai multe instanţe care mi-au dat dreptate, alcătuite diferit. Există un raport al Inspecţiei Judiciare în care judecătorii au spus că nu au fost influenţaţi, raportul a fost atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi nu avem o decizie definitivă", a declarat Laura Codruţa Kovesi, fiind întrebată de europarlamentarul Cătălin Ivan dacă membrii CSM au constatat că DNA a influenţat o anchetă care o viza pe fosta şefă a DNA.

Întrebată şi dacă ofiţerii SRI au făcut parte din echipele mixte care au selectat probe în dosarele instrumentate, Laura Codruţa Kovesi a răspuns: "Ofiţerii SRI nu au administrat probe, nu au participat în procesul penal, au existat sesizări de la SRI, aşa cum e prevăzut în lege, dar probele au fost administrate de procurori şi s-au verificat în faza judecăţii".

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a mai fost întrebată cum îşi explică rata de achitare de 40% în cazul dosarelor instrumentate de DNA, structură pe care a condus-o, Kovesi precizând că informaţia potrivit căreia rata de achitări în cadrul cauzelor Direcţiei este de 40% este falsă. "În fiecare an, a fost între 10 şi 13%. Probabil vă referiţi la ultimul raport, care a fost prezentat, cu o rată de 36%. Rata reală este de 13,5%, diferenţa este datorată dezincriminării unor fapte penale, respectiv a abuzului în serviciu", a completat fosta şefă DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici