Fostul prefect de Galaţi Bocăneanu s-a opus alocării banilor la sinistraţi, în favoarea unor lucrări de construcţii. REFERATUL procurorilor

Fostul prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, arestat pentru 29 de zile, s-a opus, atunci când i s-a cerut opinia, direcţionării banilor la sinistraţii afectaţi de inundaţii, în favoarea finalizării unor lucrări de construcţii, susţin procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

370 afișări
Imaginea articolului Fostul prefect de Galaţi Bocăneanu s-a opus alocării banilor la sinistraţi, în favoarea unor lucrări de construcţii. REFERATUL procurorilor

Emanoil Bocăneanu (Imagine: Florin Novac/ Arhiva Mediafax Foto)

Conform documentului citat, la nivelul Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi s-a derulat un contract de prestări servicii pentru lucrări de curăţenie, valoarea acestuia fiind de 65.720 de lei.

"Încă de la început, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin s-a implicat activ în derularea contractului, fiind prezent la organizarea de şantier, alegerea materialelor de construcţii, asigurându-se de cheltuirea întregii sume alocate instituţii pentru astfel de lucrări. Mai mult, când i s-a cerut opinia dacă suma respectivă putea fi direcţionată către sinistraţii din judeţul Galaţi, afectaţi de inundaţii, acesta s-a opus", conform referatului cu propunerea de arestare a procurorilor.

Anchetatorii menţionează că Bocăneanu, în calitate de prefect al judeţului Galaţi nu se putea implica în gestionarea sumelor de bani alocate Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, aflată în coordonarea Consiliului Judeţean Galaţi.

"Pentru această implicare activă şi permanentă, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins constructorului, montarea unor bunuri (cadă, duş, baterie pentru duş), dându-i indicaţii exprese constructorului ca aceste bunuri să nu apară pe devizul de lucrări, motiv pentru care devizul a fost modificat de trei ori. (..) Într-un final Bocăneanu Emanoil Cătălin a renunţat la aceste bunuri", conform referatului.

Astfel, procurorii anticorupţie notează că se impune luarea măsurii arestării preventive a lui Bocăneanu, deoarece lăsarea sa în libertate ar putea încuraja alte persoane să comită fapte asemănătoare şi ar crea în opinia publică un "sentiment de insecuritate".

"Inculpatul a avut o atitudine nesinceră, negând săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa", au punctat procurorii.

Guvernul a aprobat, miercuri, hotărârea prin care Emanoil Cătălin Bocăneanu, reţinut pentru infracţiuni de corupţie, este eliberat din funcţia de prefect al judeţului Galaţi.

Tribunalul Galaţi a decis, în 15 noiembrie, arestarea preventivă a lui Bocăneanu, decizia nefiind una definitivă şi putând fi atacată cu recurs.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Bocăneanu că "s-a implicat activ", cu ocazia concursului desfăşurat, în luna august, pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, în calitate de membru al comisiei, în sprijinirea unui candidat, pentru ca acesta să fie declarat câştigător, primind în schimb alimente şi băuturi.

"Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa să nu-şi valorifice corect cunoştinţele în vederea ocupării funcţiei pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al judeţului Galaţi, primise în repetate rânduri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare şi băuturi", au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Procurorii îl mai acuză pe prefectul Emanoil Cătălin Bocăneanu că, în perioada august - septembrie, şi-a traficat influenţa pentru a-i asigura administratorului unei societăţi comerciale accesul la conducerea Direcţiei Regionale de Finanţe Galaţi, pentru rezolvarea unor probleme ale firmei, primind pentru aceste intervenţii, în repetate rânduri, produse alimentare.

De asemenea, pentru acelaşi administrator, Bocăneanu a contactat în mod repetat o persoană din conducerea unei unităţi siderurgice, în scopul asigurării desfacerii de produse pe platforma combinatului, acceptând şi primind în schimb diverse produse alimentare.

O altă acuzaţie care îi este adusă lui Bocăneanu este aceea că, în perioada august-octombrie, pe fondul reorganizării structurilor judeţene ale Finanţelor Publice, folosindu-se de funcţia deţinută, "a exercitat intervenţii repetate pe lângă un factor de decizie, în scopul asigurării menţinerii în funcţii a patru persoane, în condiţiile în care au fost vătămate alte persoane care îndeplineau condiţiile legale pentru ocuparea acelor posturi".

În perioada 2012 - 2013, ar fi impus unei persoane cu funcţie de conducere din subordine ca, pentru interesul său propriu, să achiziţioneze mai multe bunuri, din banii Direcţiei judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, au mai arătat procurorii în documentul citat.

În aceeaşi perioadă, prefectul Bocăneanu ar fi determinat angajaţi de la Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi să-i prelungească unei angajate a unităţii suspendarea din activitate, primind în schimb, în mod repetat, sume de bani prin intermediul fiicei acesteia.

Prefectul judeţului Galaţi mai este acuzat de procurori că, în cursul acestui an, ar fi intervenit în favoarea subordonatului său Bogdan Topală, în două situaţii, pe lângă ofiţeri ai Poliţiei Rutiere Galaţi, astfel încât acesta să fie sancţionat doar cu avertisment pentru depăşirea limitei de viteză şi pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să se înlăture sancţiunea de suspendare a permisului de conducere.

Anchetatorii au mai arătat că, în 1 august, Emanoil Cătălin Bocăneanu ar fi ameninţat şi ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din conducerea Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, pentru a o determina să accepte angajarea în instituţie a unei prietene a soţiei prefectului.

"Pentru a asigura câştigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, preşedintele comisiei de concurs, să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susţinerea concursului", au notat procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Procurorii îl mai acuză pe Bocăneanu că, în cursul acestui an, ar fi făcut demersuri astfel încât să se asigure că o anumită firmă care avea un contract cu Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi va primi contravaloarea contractului, în condiţiile în care nu Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi gestiona fondurile acestei unităţi, ci Consiliul Judeţean Galaţi.

"În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duş, baterie duş), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări şi a pretins şi o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante", au precizat procurorii.

În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal Tudorel Chirnoagă şi Bogdan-Valentin Topală, fiind acuzaţi de folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, respectiv complicitate la această infracţiune. Procurorii anticorupţie le-au adus la cunoştinţă celor doi acuzaţiile.

Procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA au făcut, în 14 noiembrie, percheziţii la sediul Direcţiei Judeţene de Evidenţa Populaţiei din subordinea Consiliului Judeţean Galaţi şi la sediul Prefecturii Galaţi.

Direcţia Judeţeană de Evidenţa Populaţiei Galaţi este condusă de directorul interimar Ileana Schipor, postul de director fiind blocat prin plecarea fostului şef Cătălin Emanoil Bocăneanu, care ocupă funcţia de prefect al judeţului Galaţi, din luna mai a anului 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici