Fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele CJ Bistriţa şi alţi patru inculpaţi, eliberaţi

Fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu şi alţi patru inculpaţi reţinuţi în dosarul privind deturnarea de fonduri şi corupţie vor fi cercetaţi în libertate, după ce Tribunalul Bucureşti a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă.

621 afișări
Imaginea articolului Fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele CJ Bistriţa şi alţi patru inculpaţi, eliberaţi

Ioan Andreica (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax foto)

Decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti a fost luată în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Sentinţa instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Avocatul Grigore Chiorean, apărătorul lui Ioan Andreica, a declarat astăzi că instanţa a apreciat că nu se impune cercetarea celor şase în stare de arest preventiv.

"Clientul meu (Ioan Andreica - n.r) şi celelalte persoane reţinute nu au primit mandate de arestare preventivă. Instanţa a considerat că pot fi cercetaţi cu toţii în libertate. Probabil că DNA va face recurs şi acesta se va judeca la sfârşitul săptămânii. Cert este că acum sunt liberi", a declarat Chiorean.

Avocatul a spus că a studiat dosarul şi a văzut că sunt multe "poveşti".

"Am studiat o parte din dosar, atât cât s-a putut şi am văzut că sunt multe poveşti. Eu apreciez că cel puţin clientul meu este nevinovat. De aceea, mi se pare normal că instanţa a dispus să nu se mai ia altă măsură preventivă", a declarat Grigore Chiorean.

El nu a putut preciza unde se află Ioan Andreica întrucât a spus că, după înfăţişarea de la Tribunalul Bucureşti, nu a mai luat legătura cu clientul său.

Procurorii au emis, vineri şi sâmbătă, ordonanţe de reţinere pentru fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Mihai Rusu, Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, Ioan Claudiu Sabău, Mihai Stănescu, administrator al SC Duo Mat SRL, şi Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica, şi au solicitat instanţei arestarea lor preventivă în dosarul privind deturnarea de fonduri şi corupţie în cazul atribuirii unor contracte de închidere a depozitelor de deşeuri.

Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi respectiv în Ministerul Dezvoltării, este acuzat în acest dosar de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi instigare la spălare de bani în formă continuată, iar Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica la MDRT, este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud este cercetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Alături de aceştia sunt cercetaţi Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de influenţă, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată, precum şi exercitarea de comerţ în favoarea şi pe seama unor societăţi constituite în ţară străină, Ioan Claudiu Sabău, acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi trafic de influenţă, în formă continuată, şi Mihai Stănescu, administrator al SC Duo Mat SRL, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii şi două infracţiuni de spălare de bani.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, au precizat procurorii anticorupţie.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, în cursul anului 2009, Lazăr Popescu şi Ioan Claudiu Sabău au constituit o asociere infracţională, sprijinită de Ioan Andreica, ce avea ca scop adjudecarea în mod fraudulos a unor licitaţii publice de către mai multe societăţi comerciale clientelare, de la care primeau în schimb bani sau lucrări în subcontractare şi, în anumite cazuri, chiar subcontractarea în totalitate a lucrărilor.

"Asocierea avea ca scop exercitarea influenţei pe lângă demnitari sau funcţionari publici cu influenţă asupra persoanelor cu putere de decizie în atribuirea unor astfel de licitaţii. În principal erau vizate lucrări de proiectare şi execuţie de drumuri, canalizări, reabilitări de construcţii, proiectare şi execuţie a unor centre de management a deşeurilor etc", notează procurorii în documentul citat.

În acest scop, după ce Ioan Sabău identifica firme interesate de efectuarea unor astfel de lucrări, Lazăr Popescu, coordonator în cadrul grupului, încheia cu firmele respective contracte de consultanţă în valoare de 15.000 de euro, la care adăuga între cinci şi şapte la sută din valoarea lucrărilor adjudecate.

"Aceste contracte erau fictive pentru că sumele încasate sub această aparenţă erau de fapt comisioanele membrilor grupului, cât şi sumele acordate cu titlu de foloase necuvenite funcţionarilor publici implicaţi în procedurile de achiziţii şi foloasele acordate persoanelor ce exercitau traficul de influenţă", potrivit procurorilor.

Potrivit procurorilor DNA, Ioan Andreica a cerut peste 1,8 milioane euro pentru a ajuta firme clientelare să obţină contracte de lucrări, printre care şi cel privind închiderea depozitelor de deşeuri neconforme din Bistriţa-Năsăud, iar lui Liviu Rusu i-a dat 75.000 de euro pentru a aproba plăţi pe baza unor documente false.

Astfel, în cursul anului 2009, Lazăr Popescu, Ioan Andreica şi Ioan Claudiu Sabău au pretins de la reprezentanţii unui consorţiu constituit din două firme suma totală de 345.002 de euro - din care 12.075 de euro pentru Andreica, 120.752 pentru Popescu şi 34.500 de euro pentru Sabău -, reprezentând cinci la sută din valoarea contractului "Reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane, precum şi a celor rurale neconforme din judeţul Bistriţa-Năsăud", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În schimbul banilor, aceştia s-au angajat să intervenină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, pentru a-i determina să atribuie acest contract consorţiului format din cele două firme. De asemenea, inculpaţii au pretins şi primit de la una din cele două firme 100.000 de euro pentru a i se atribui acelaşi contract.

Totodată, procurorii îl acuză pe Ioan Andreica şi de faptul că a pretins de la o altă societate comercială suma de 1,2 milioane de euro, din care 100.000 de euro în nume propriu, pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, iar de la o altă firmă, Ioan Andreica ar fi pretins suma de 200.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra reprezentanţilor CJ Bistriţa-Năsăud în vederea deblocării plăţilor.

Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, este acuzat că a pretins suma de 100.000 de euro pentru aprobarea unor plăţi pe bază de documente false şi pentru prestaţii fictive în cadrul contractului "Reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane, precum şi a celor rurale neconforme din judeţul Bistriţa-Năsăud", program finanţat cu fonduri europene. Din suma pretinsă, Liviu Rusu a primit de la Andreica 75.000 de euro, au precizat procurorii DNA.

"Pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume, inculpaţii Popescu Lazăr, Andreica Ioan şi Sabău Ioan Claudiu au încheiat contracte de consultanţă ce atestă operaţiuni comerciale fictive", susţin procurorii.

În anul 2010, fostul subordonat al lui Andreica la MDRT, Adrian Palade, ar fi încheiat şapte contracte ce atestau în fals prestarea unor servicii de consultanţă şi intermediere cu mai multe firme, pentru a ascunde provenienţa şi circulaţia sumei de aproximativ 196.000 de euro pretinsă şi primită de fostul secretar de stat de la Lazăr Popescu pentru "traficarea influenţei asupra unor funcţionari în vederea atribuirii unor licitaţii publice către firmele clientelare", au mai notat procurorii în documentul citat.

De asemenea, în cursul anului 2011, Mihai Stănescu, în calitate de administrator al SC Duo Mat Invest SRL, pe baza unor contracte fictive, "a încasat sume de bani rezultate din infracţiunile de corupţie descrise mai sus, pentru ca acestea să ajungă la membrii grupului".

Aceştia au fost aduşi vineri în Capitală pentru a fi audiaţi la DNA, pe numele lor fiind emise apoi ordonanţe de reţinere.

Vicepreşedintele CJ Bistriţa-Năsăud Luca Iancu (PDL) a fost chemat şi el la audieri, însă nu a fost reţinut, fiind lăsat să plece, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

Liviu Rusu este secretar general al PDL Bistriţa-Năsăud şi "unul dintre posibilii candidaţi" la un nou mandat de preşedinte, după cum s-a exprimat Ioan Oltean în repetate rânduri.

Ioan Andreica a fost, la rândul său, secretar general al PDL Bistriţa-Năsăud înaintea lui Liviu Rusu, acum fiind simplu membru de partid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici