Fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele şi vicepreşedintele CJ Bistriţa, ridicaţi de DNA

Fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele şi vicepreşedintele CJ Bistriţa, şi alte persoane au fost ridicate, vineri, urmând a fi audiaţi la Direcţia Naţională Anticorupţi în dosarul în care sunt cercetaţi pentru corupţie şi deturnare de fonduri, până la acest moment nefiind reţineri.

445 afișări
Imaginea articolului Fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele şi vicepreşedintele CJ Bistriţa, ridicaţi de DNA

Preşedintele şi vicepreşedintele CJ Bistriţa

Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, respectiv Luca Iancu, precum şi fostul secretar de stat Ioan Andreica şi alte persoane au fost ridicate, vineri, de procurorii anticorupţie, fiind aduşi, în Capitală, pentru a fi audiaţi la DNA.

Alături de cei trei vor mai fi aduşi la audieri Lazăr Ştefan, Simona Bodnariu, directorul Direcţiei de Integrare Europeană a CJ Bistriţa, şi încă o persoană.

Biroul de presă al instituţiei a confirmat, pentru MEDIAFAX, că există o acţiune în derulare a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Structura Centrală la Bistriţa, fără a oferi alte detalii.

În iunie 2011, fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Ioan Andreica a fost audiat la DNA în dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa, Liviu Rusu şi vicepreşedintele CJ Bistriţa, Luca Iancu, sunt anchetaţi pentru deturnare de fonduri.

Andreica declara atunci că se simte nevinovat, că procurorii anticorupţie nu ar avea probe împotriva lui şi că el nu putea semna contractele "fără ca ministrul să ştie", nefăcând nominalizări.

În 2 iunie 2011, DNA a făcut percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, sigilând birourile lui Liviu Rusu şi al lui Luca Iancu, ambii membri PDL, la locuinţa din Bistriţa a fostului secretar de stat în MDRT Ioan Andreica, precum şi la sediul Euroland SA, la care sunt acţionari acesta şi soţia secretarului general al PDL, Ioan Oltean.

"Soţia lui Ioan Oltean e acţionar la firmă, dar, din câte ştiu, a anunţat că vrea să-şi vândă acţiunile", spunea atunci Ioan Andreica.

Potrivit unor informaţii care apar pe site-ul www.infoconstruct.ro, SC Euroland 2002 SRL oferă management general pentru proiectele în instalaţii electrice 0,4-700kv, management general al proiectelor de parcuri eoliene (proiecte instalaţii electrice, vânzări echipamente centrale eoliene, realizare de instalaţii electrice 0,4-20kv, documentaţii pentru obţinere aviz tehnic, proiectare, montaj, întreţinere şi asistenţă tehnică pentru instalaţii electrice, linii electrice aeriene şi subterane, posturi de transformare aeriene şi subterane, racordări parcuri eoliene).

Conform sursei citate, firma are atestat ANRE nr. G343/03.12.2010 şi 5304/11.02.2010.

În declaraţia de avere a deputatului Ioan Oltean postată pe site-ul Camerei Deputaţilor apărea faptul că acesta deţine o sută de acţiuni la SC Euroland Bistriţa, în valoare de zece mii de lei.

Anul trecut, Ioan Andreica spunea, într-o emisiune televizată, că firma s-a transformat din SA în SRL. "Eu am părţi sociale. Nu mai sunt acţionar, a fost firmă pe acţiuni şi acum este SRL, deci sunt asociat, am părţi sociale. Nu deţin nicio funcţie de conducere. Sunt asociat cu doamna Oltean. (...) Este o firmă de proiectare şi execuţie", declara Ioan Andreica în emisiunea respectivă.

Potrivit declaraţiei sale de avere postată în 16 septembrie 2010 pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Ioan Andreica menţiona că este asociat la SC Euroland 2002 Bistriţa, având 73 de părţi sociale în valoare de 730 de lei, şi că director general al SC Euroland 2002 Bistriţa este soţia sa, Sorinica Andreica, iar aceasta a obţinut un venit de peste 39.000 de lei de la firma la care el a lucrat ca inginer proiectant, având un venit anual de 13.555 de lei.

Totodată, în declaraţia de interese Andreica menţiona un număr de 15 contracte aflate în derulare, la vremea respectivă, încheiate cu primării din Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Cluj, dar şi cu Electrica Transilvania Nord, în valoare totală de 1,3 milioane de lei. Majoritatea acestor contracte au fost obţinute prin achiziţie directă sau cerere de ofertă.

Ioan Andreica a demisionat din funcţia de secretar de stat în MDRT în 13 septembrie 2010, fiind acuzat că ar fi favorizat primarii PSD şi PNL în ce priveşte proiectele finanţate de minister. Andreica a negat toate acuzaţiile şi a spus că, cel puţin în privinţa proiectelor privind alimentările cu apă, primarii PDL au primit de două ori mai mulţi bani decât ceilalţi.

El a ocupat funcţia în perioada de secretar de stat în MDRT timp de aproximativ doi ani. Referitor la demisia sa, el spunea în 13 septembrie 2011 că nu a făcut-o de pe "o poziţie de război" cu ministrul Elena Udrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici