Fostul şef al ISU Giurgiu, arestat în cazul privind fraudarea concursului de ocupare a posturilor

Curtea Militară de Apel a decis, vineri, arestarea fostului şef al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Vlaşca" judeţul Giurgiu, col. Marian Ghimpiţeanu, şi a mr. Daniel Panait, în cazul privind fraudarea concursului pentru ocuparea posturilor de ofiţeri şi subofiţeri la această unitate.

910 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al ISU Giurgiu, arestat în cazul privind fraudarea concursului de ocupare a posturilor

Fostul şef al ISU Giurgiu, arestat în cazul privind fraudarea concursului de ocupare a posturilor (Imagine: Cristi Cimpoeş/Mediafax Foto)

La solicitarea procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, Curtea Militară de Apel Bucureşti a dispus, vineri, arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a col. Marian Ghimpeţeanu, fost inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Vlaşca" judeţul Giurgiu şi a mr. Daniel Valeriu Panait, fost şef Serviciu prevenirea incendiilor din cadrul ISU Giurgiu.

Miercuri, procurorii anticorupţie au trimis în judecată 53 de persoane acuzate de fraudarea concursului pentru ocuparea posturilor de ofiţeri şi subofiţeri la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Vlaşca" judeţul Giurgiu, printre inculpaţi figurând şi fostul şef al unităţii, colonelul Marian Ghimpiţeanu.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a stabilit că, în perioada august - octombrie 2007, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Vlaşca" Judeţul Giurgiu (ISU Giurgiu) a avut loc concursul pentru ocuparea mai multor posturi de ofiţeri şi subofiţeri, concurs coordonat de inspectorul şef al ISU Giurgiu, inculpatul Ghimpeţeanu Marian.

Astfel, Ghimpeţeanu ar fi iniţiat şi coordonat o asociere infracţională ce a avut drept scop fraudarea rezultatelor acestor concursuri, atât la proba scrisă, cât şi la proba sportivă, susţine DNA.

Inculpatul Ghimpeţeanu Marian ar fi atras în această grupare peste 50 de cadre militare din subordinea sa, membrii comisiilor de examinare, inculpaţi în cauză, pe care i-a determinat să falsifice foile de concurs pentru un număr de 67 candidaţi, de la mai multe specialităţi.

Concret, falsificarea se realiza fie prin supraevaluarea rezultatului obţinut, fie prin înlocuirea foilor de concurs cu altele întocmite chiar de membrii comisiilor de corectare. Reîntocmirea foilor de concurs s-a realizat în mai multe etape: crearea de noi formulare prin xeroxare, menţionarea datelor fiecărui candidat, ştampilarea foilor de concurs, completarea răspunsurilor tip grilă, ş.a., în scopul ca organele de anchetă să nu poată identifica foile falsificate şi astfel să nu poată fi traşi la răspundere cei implicaţi. La această operaţiune, pe lângă membrii comisiilor de examinare, au participat efectiv şi 16 subofiţeri care au promovat concursul de admitere în mod fraudulos, după ce au devenit cadre militare ale ISU "Vlaşca" Giurgiu.

La solicitarea comandantului ISU Giurgiu, membrii comisiilor au sustras şi au distrus lucrările întocmite de candidaţii favorizaţi, lucrări pe care le-au înlocuit cu cele reîntocmite.

La final, candidaţii favorizaţi au obţinut note mai mari decât valoarea reală a lucrărilor întocmite de aceştia, pentru a putea fi declaraţi admişi în mod ilegal.
Pentru a crea aparenţa de legalitate, au fost falsificate, pe lângă lucrările propriu zise, şi borderourile individuale şi centralizatoare ale fiecărei comisii, cuprinzând rezultatele de concurs atât la probele scrise cât şi la cele sportive.

În această modalitate au fost afectate interesele legale ale unui număr de 32 de candidaţi care ar fi trebuit să fie declaraţi admişi la aceste concursuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici