Fotografia fetiţei arsă cu napalm în Vietnam, definitorie pentru secolul XX, a împlinit 50 de ani

Fotografia îngrozitoare a copiilor care fug de un atac mortal cu napalm şi care a devenit o imagine definitorie nu numai pentru războiul din Vietnam, ci şi pentru secolul XX, a împlinit 50 de ani, scrie CNN.

12563 afișări
Imaginea articolului Fotografia fetiţei arsă cu napalm în Vietnam, definitorie pentru secolul XX, a împlinit 50 de ani

Realizată în afara satului Trang Bang, la 8 iunie 1972, fotografia a surprins trauma şi violenţa nediscriminatorie a unui conflict care a luat, conform unor estimări, un milion sau mai multe vieţi de civili.

Deşi este intitulată oficial "Teroarea războiului", fotografia este mai bine cunoscută după porecla dată fetiţei de 9 ani, goală şi arsă grav ars din centru.

Fetiţa, identificată ca fiind Phan Thi Kim Phuc, a supravieţuit rănilor sale. Acest lucru s-a datorat, în parte, fotografului Nick Ut, de la Associated Press, care i-a ajutat pe copii după ce a realizat imaginea.

La cincizeci de ani de la acea zi fatidică, cei doi sunt încă în contact regulat - şi îşi folosesc povestea pentru a răspândi un mesaj de pace.

Fotograful vietnamez Ut, care avea 21 de ani la acea vreme, se afla printre mai mulţi jurnalişti poziţionaţi în afara satului, anticipând continuarea conflictului în acea zi.

"Am văzut-o pe Kim alergând şi ea (a strigat în vietnameză) 'Prea cald! Prea cald!"", a declarat el în cadrul unui apel video din Los Angeles. "Când am fotografiat-o, am văzut că trupul ei era ars foarte tare şi am vrut să o ajut imediat. Mi-am pus tot echipamentul foto pe autostradă şi am stropit-o cu apă".

Ut a urcat apoi copiii răniţi în furgoneta sa şi i-a condus timp de 30 de minute până la un spital din apropiere. Dar, la sosire, spitalul i-a spus că nu există loc şi că va trebui să-i ducă la Saigon.

"I-am spus: "Dacă mai merge încă o oră (fără tratament), va muri"", şi-a amintit el, adăugând că iniţial s-a temut că Phuc murise deja în vehiculul său în timpul drumului.

În cele din urmă, Ut i-a convins pe medici să îi primească pe copii, prezentându-le legitimaţia sa de presă şi spunându-le că imaginea va fi văzută în toate ziarele din lume a doua zi.

Ut a primit Premiul Pulitzer pentru fotografie ui în 1973. Imaginea sa a fost, de asemenea, desemnată Fotografia de presă mondială a anului, după ce a apărut pe primele pagini a peste 20 de cotidiene americane importante.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici