FSLI îi scrie lui Ponta: Încurajarea fondului clasei îşi are rădăcinile în subfinanţarea educaţiei

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) îi cere premierului Victor Ponta schimbarea Legii educaţiei naţionale, inclusiv în sensul interzicerii fondului clasei, precizând că acesta îşi are rădăcinile în subfinanţarea cronică a învăţământului de stat, în ultimii 24 de ani.

270 afișări
Imaginea articolului FSLI îi scrie lui Ponta: Încurajarea fondului clasei îşi are rădăcinile în subfinanţarea educaţiei

Victor Ponta (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

FSLI i-a trimis o adresă premierului pentru a-i transmite că, având în vedere cazul recent de la Şcoala nr.10 "Maria Rosetti" Bucureşti, dar şi celelalte incidente care au avut loc în ultimii ani şi în care au fost implicate cadre didactice, prezentate pe larg de mass media, "este momentul ca Guvernul României, parlamentarii, indiferent de partidul politic din care fac parte, să adopte măsuri urgente de modificare a legislaţiei şi, în special, a Legii educaţiei naţionale".

Sindicaliştii precizează că prin modificări ar trebui să se interzică constituirea aşa-numitului "fond al clasei", inclusiv implicarea părinţilor în gestionarea acestuia, să se instituie măsuri de protecţie a personalului din unităţile de învăţământ care sunt, din ce în ce mai des, victime ale violenţei verbale şi fizice a părinţilor şi elevilor, fără a avea la dispoziţie nicio pârghie pentru a interveni împotriva celor care recurg la asemenea acte şi să se regândească sistemul de salarizare a personalului din învăţământ.

"Nu trebuie uitat că astfel de practici, ca şi încurajarea constituirii «fondului clasei», atât de mult hulit, îşi au rădăcinile în subfinanţarea cronică, în ultimii 24 de ani, a învăţământului românesc de stat şi în salariile de mizerie ale cadrelor didactice. Interzicerea, prin lege, a «fondului clasei» presupune să se intervină cu măsura compensatorie absolut necesară de a se aloca şase la sută din PIB pentru finanţarea învăţământului, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, pentru ca sistemul să funcţioneze în parametrii normali!", se arată în adresa transmisă premierului.

FSLI susţine că realităţile sistemului educaţional românesc demonstrează că învăţământul de stat nu este efectiv gratuit şi că şcoala românească este nevoită să apeleze, sub diferite forme, la sprijinul financiar al părinţilor, pentru a putea supravieţui, deoarece statul şi comunitatea locală sunt incapabile să asigure resursele financiare necesare pentru asigurarea unor condiţii materiale minimale pentru buna desfăşurare a procesului instructiv-educativ.

"În secolul informaţiei, al comunicării, şcoala trebuie să fie factorul decisiv în ridicarea nivelului cunoştinţelor ştiinţifice, să faciliteze accesul şi însuşirea unor noi tehnologii, să asigure o gândire creatoare tinerelor generaţii. Altfel, tinerele generaţii formate în sistemul de învăţământ românesc, vor fi eliminate din competiţie. Ori, în prezent, datorită permanentei subfinanţări, creta şi tabla sunt în continuare, în multe unităţi de învăţământ, singurele mijloace didactice pe care statul român le poate pune la dispoziţie cadrele didactice. Mai mult, fondurile alocate de-a lungul timpului pentru dotarea unităţilor şcolare au fost, în mare parte, irosite pe achiziţionarea unor mijloace depăşite, planşe făcute în grabă, materiale de slabă calitate, adesea cu greşeli, neadaptate programei şcolare", se mai arată în adresă.

Sindicaliştii spun că părinţii care îşi doresc să le asigure o şansă reală la o educaţie de calitate copiilor au susţinut financiar învăţământul de stat, sub diferite forme, ceea ce, în opinia FSLI, a generat discrepanţe majore între unităţile de învăţământ, în ceea ce priveşte condiţiile pe care le oferă elevilor, dar fac apel la încetarea acestor practici.

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că este de datoria statului român să asigure accesul la un învăţământ de calitate pentru toţi copiii, indiferent de mediul din care provin, şi acest lucru este posibil numai prin respectarea Legii educaţiei naţionale, în sensul alocării a minimum şase la sută din PIB pentru finanţarea învăţământului", au concluzionat sindicaliştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici