Funeriu: Clasificarea universităţilor duce la reaşezarea resurselor în funcţie de misiunea fiecăreia

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, sâmbătă, la Suceava, că prin clasificarea universităţilor vor fi reaşezate resursele în funcţie de capacitatea specifică a fiecăreia dintre aceste instituţii de a-şi îndeplini misiunea către societate.

428 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Clasificarea universităţilor duce la reaşezarea resurselor în funcţie de misiunea fiecăreia

Funeriu: Clasificarea universităţilor duce la reaşezarea resurselor în funcţie de misiunea fiecăreia (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Funeriu a spus, într-o conferinţă de presă, că noua clasificare a universităţilor nu este o ierarhizare a lor, ci este o constatare a unei stări de fapt, o "constatare a misiunii pe care fiecare universitate din România poate să o îndeplinească".

Referindu-se la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, clasificată în categoria universităţilor centrate pe educaţie, Funeriu a precizat că această instituţie de învăţământ academic a crescut foarte mult, se poate dezvolta foarte bine şi are o serie de programe care trebuie încurajate atât la nivel de master, cât şi la nivel de doctorat.

"Această clasificare este un instrument în folosul universităţilor pentru a-şi centra mult mai bine activitatea. În România s-a petrecut o disipare a resurselor, în care foarte multe universităţi, fie că puteau, fie că nu puteau, încercau să intre în activităţi pe care nu le puteau duce cu succes la bun sfârşit. De aceea acest efort de clasificare a universităţilor va duce la o reaşezare a resurselor în funcţie de capacitatea specifică fiecărei instituţii de a-şi îndeplini misiunea către societate", a spus Funeriu.

El a explicat că toate universităţile din România au fost clasificate astfel încât să-şi îndeplinească cel mai bine misiunea specifică.

"Nimeni nu doreşte să încorseteze o universitate într-o anumită misiune. Pe măsură ce, din punct de vedere instituţional, instituţia se dezvoltă, ea poate să-şi redefinească misiunea, în funcţie de obiective, resurse şi de ceea ce ea poate să facă", a spus ministrul Educaţiei.

El şi-a exprimat convingerea că universitatea suceveană are un viitor în "misiunea sa specifică".

"Desigur că dacă universitatea din Suceava sau o altă universitate din România doreşte acum să investească resurse pentru a face competiţie cu Oxford şi cu Harvard, ar fi resurse care ar fi disipate, însă universitatea suceveană are un rol extraordinar de jucat în plan local şi în plan naţional, în unele domenii chiar şi în plan internaţional şi sunt domeniile unde am dat locuri la doctorat, pentru că acolo se face performanţă. Este atât de simplu!", a precizat ministrul Educaţiei.

Funeriu a mai arătat că este util ca MECTS să lucreze împreună cu toate universităţile şi să fie concentrate resursele acolo unde se poate face performanţă.

"Este un moment în care fiecare universitate are posibilitatea să se uite la procesele sale interne, să vadă care sunt oamenii care fac performanţă. Mesajul meu este extrem de simplu: Daţi putere şi resurse oamenilor de calitate, ei vor duce universitatea mai departe. Ministerul este partenerul universităţilor în acest demers pentru că, în sfârşit, va putea concentra resursa acolo unde se află performanţa", a conchis Daniel Funeriu.

Potrivit Legii educaţiei naţionale, universităţile sunt clasificate în trei categorii, respectiv universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică şi, respectiv, universităţi de cercetare avansată şi educaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici