Funeriu: Nu putem recredibiliza învăţământul superior dacă pe stâlpi citim "Vând lucrare de licenţă"

Centrul de putere din învăţământul românesc se află în universitate, iar pentru ca oamenii să recapete încrederea în aceste instiuţii trebuie să dispară de pe stâlpi anunţurile "vând lucrare de licenţă", iar facultăţie să fie curăţate de şpagă, nepotism şi plagiat, afirmă ministrul Educaţiei

90 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Nu putem recredibiliza învăţământul superior dacă pe stâlpi citim "Vând lucrare de licenţă"

Funeriu: Nu putem recredibiliza învăţământul superior dacă pe stâlpi citim "Vând lucrare de licenţă" (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a participat, sâmbătă, la Congresul Studenţilor din România, a cărui temă a vizat concuziile dezbaterilor privind noua Lege a educaţiei.

În prezenţa fondatorilor organizaţiilor studenţeşti de după 1990 - printre care Marian Munteanu, Gabriel Ispas, Daniel Dragnea, Dan Lambescu, Marian Rujoiu, dar şi a fostului preşedinte al României, Emil Constantinescu - ministrul Educaţiei Daniel Funeriu a punctat mai multe aspecte din noua lege a educaţiei, dar şi cauzele care nu permit învăţământului superior românesc să intre în topul primelor 500 de universităţi din lume.

"Centrul de putere al învăţământului din România se află în universitate. Dacă nu vom moderniza centrul de putere, nu vom putea face nimic. Nu vom putea recredibiliza învăţământul superior atâta timp cât pe stâlpi scrie «vând lucrare de licenţă». Trebuie să curăţăm universităţile de şpagă, nepotism şi plagiat. Profesorul Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei, spunea cândva că România are prea puţini studenţi şi prea multe universităţi. Este necesară o reorganizare a instituţiilor de învăţământ superior", a mai spus Funeriu.

Ministrul Funeriu a explicat că principalele măsuri pentru modernizarea învăţământului superior vizează clasificarea universităţilor pe cicluri de pregătire, unele care să pregătescă până la licenţă, altele care pot organiza masterat şi cele de vârf care pot organiza doctorat şi cercetare, de asemenea, formarea consorţiilor universitare şi totodată depolitizarea, includerea în componenţa Senatului a unor personalităţi externe, dar şi a studenţilor în Comisia de etică şi în Consiliul de administraţie al universităţii.

Mai mult, Funeriu a spus că noua lege nu va mai permite pregătirea în doctorat "part time" "Doctoratele vor fi cu frecvenţă - adică full time - şi nu seara după ce un senator sau primar sau mai ştiu eu ce politician va termina serviciul", a mai spus Funeriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici