GALERIE FOTO Martor din grupul celor care s-au întâlnit cu alpiniştii surprinşi de avalanşă, pe Facebook: Am auzit din vale ţipete de ajutor. Cineva striga "Ajutor, avalanşă! ".Era un ţipăt disperat

Cătălin Berenghi, unul dintre martorii tragediei din munţii Retezat, spune că s-a întâlnit cu grupul surprins de avalanşă şi că a recomandat să meargă pe traseul pe care el se deplasa alături de echipa sa. Ulterior, bărbatul a auzit strigăte, intervenind pentru a ajuta supravieţuitorii.

2408 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Martor din grupul celor care s-au întâlnit cu alpiniştii surprinşi de avalanşă, pe Facebook: Am auzit din vale ţipete de ajutor. Cineva striga "Ajutor, avalanşă! ".Era un ţipăt disperat

Şeful unei şcoli de ghizi: Am încercat să conving grupul surprins de avalanşă să ne urmeze (Imagine: Facebook, Cătălin Ioan Berenghi)

Cătălin Berenghi povesteşte că sâmbătă a plecat cu şcoala de ghizi pe care o conduce pe traseul Cabana Gentiana- Şaua Bucurei - Şaua Berbecilor - Vârful Peleaga, iar în drum spre vârf s-a întâlnit cu un grup de şapte persoane, doi bărbaţi, două femei şi trei copii. Din grupul de şapte persoane făceau parte cei doi copii care au murit suprinşi de avalanşă.

"Ne-am salutat, aşa cum se face pe munte, am discutat cu ei şi le-am zis că noi vom merge spre vârf pe traseul de creastă şi că ar fi recomandat şi pentru ei să meargă pe acelaşi traseu, am insistat şi a doua oară spunându-le că este risc de avalanşă pe traseul de vară. Am pornit către vârf dar la scurt timp am fost depăşiţi de cele şapte persoane, care au pornit pe traseul de vară, adică pe curba de nivel. Am rămas surprins că nu au venit pe traseul de creastă aşa cum este indicat în turele de iarnă şi au continuat pe traseul cu risc de avalanşă. Am continuat ascensiunea către vârful Peleaga urmând linia crestei, iar la un moment dat când mai aveam cam 100 metri până în Şeaua Pelegii, opriţi fiind pentru a echipa o nouă traversare, am auzit din vale ţipete de ajutor venite de la o femeie. Cineva striga "Ajutor, avalanşă!", era un ţipăt disperat", scrie Berenghi pe pagina sa de Facebook.

Bărbatul povesteşte că a trimis o echipă de trei persoane, echipată cu corzi, truse de prim ajutor şi staţii de emisie recepţie, pentru a vedea care este starea persoanelor surprinse de avalanşă.

"Într-un final, apelul lor a venit dar suna astfel: "Am ajuns, cinci sunt în picioare, loviţi, răniţi dar se deplasează şi două persoane decedate, un băiat şi o fetiţă". După verificarea celor din echipă răspunsul a fost acelaşi: "Nu au puls şi nu respiră" , fapt confirmat iniţial şi de părinţii celor doi copii, care verificaseră şi ei starea acestora. Au urmat cinci minute de linişte timp în care am făcut toate scenariile. Am decis să abandonăm ascensiunea către vârf întorcându-ne în Şaua Berbecilor, pentru o nouă regrupare cu cei cinci supravieţuitori. Am rugat pe cei din echipa de salvare să-i imbrace bine pe accidentaţi şi să încerce să-i urce sus în creastă şi să ne urmeze", mai spune Cătălin Berenghi.

Părinţii au fost convinşi cu greu să lase trupurile copiiilor acolo.

"Era decizia cea mai înţeleaptă care putea fi luată în acel moment de criză deoarece temperatura era -15° ,-20°C, cei cinci erau în stare de şoc după avalanşă, după decesul celor doi copii şi după loviturile suferite în timpul avalanşei. În Căldarea Berbecilor unde se aflau accidentaţii nu exista semnal GSM, deci şansele de supravieţuire erau minime. Minunea nu a încetat să apară, cei trei salvatori şi cei cinci supravieţuitori au început să meargă spre noi. Am fost extrem de bucuros pentru că asta însemna salvarea lor. După 40-50 minute au ajuns la locul de regrupare unde au primit de la cei din grupul meu ceai cald şi mâncare. (..) Am evaluat încă o dată starea lor remarcând faptul că un bărbat avea o tăietură foarte urâtă pe faţă, care nu mai sângera, şi faptul că avea piciorul drept, strâmb şi deformat în zona genunchiului. Am bănuit faptul că avea o fractură destul de urâtă, dar bărbatul care avea cam 1.80- 1.90m şi cam 100 kg, se deplasa singur pe picioarele lui ajutat de nişte beţe de schi", explică bărbatul.

Ulterior, pe drumul spre Cabana Gentiana, grupul s-a întâlnit cu un salvamontişii şi jandarmii, toţi supravieţuitorii fiind salvaţi. Cătălin Berenghi precizează că nu grupul condus de el a provocat avalanşa.

Doi copii, campioni la alpinism, au murit, sâmbătă, surprinşi de o avalanşă în Munţii Retezat. De asemenea, cinci persoane surprinse de avalanşă, printre care şi taţii celor doi copii, au fost transportate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la spitalele din judeţul Hunedoara pentru investigaţii.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz.

 (Sursa foto: Facebook, Cătălin Ioan Berenghi)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici