Gândul lansează campania DĂRÂMĂ ZIDUL, prin care susţine demolarea ZIDULUI din jurul Casei Poporului şi amenajarea unui PARC deschis tuturor cetăţenilor

Gândul lansează azi campania DĂRÂMĂ ZIDUL , prin care susţine demolarea gardului de beton de 3 kilometri care înconjoară Palatul Parlamentului şi redarea celor 35 de hectare de spaţiu verde cetăţenilor oraşului.

142 afișări
Imaginea articolului Gândul lansează campania DĂRÂMĂ ZIDUL, prin care susţine demolarea ZIDULUI din jurul Casei Poporului şi amenajarea unui PARC deschis tuturor cetăţenilor

Gândul lansează campania DĂRÂMĂ ZIDUL, prin care susţine demolarea ZIDULUI din jurul Casei Poporului şi amenajarea unui PARC deschis tuturor cetăţenilor

Cerem autorităţilor publice amenajarea unui parc de mari dimensiuni pe amplasamentul actualei „curţi” a Casei Poporului şi acces liber la acest spaţiu interzis de câteva decenii cetăţenilor de rând. Ar fi un gest de reparaţie pentru zecile de mii de cetăţeni ai Capitalei care şi-au văzut casele dărâmate pentru a face loc unei construcţi megalomanice imaginate de Nicolae Ceauşescu şi un act de retrocedare către oraş a unei zone confiscate de regimul comunist şi păstrate de regimurile postcomuniste din ultimii 24 de ani. Îi rugăm pe cei care susţin această campanie să promoveze petiţia de pe Facebook şi să solicite ei înşişi parlamentarilor lor crearea Parcului Parlamentului.

Reacţia oficială a Parlamentului: Zidul poate fi demolat, ... dar doar simbolic

Parlamentul României se poate ralia legislativelor unor ţări importante din UE prin renunţarea la zidul care îl înconjoară. Proiectat din vremea comunismului şi finalizat de Adrian Năstase, zidul din jurul Parlamentului poate fi demolat "doar simbolic", este de părere preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. În contextul în care Camera Deputaţilor a lansat o licitaţie pentru reamenajarea spaţiului verde din curtea Parlamentului, gândul demarează campania DĂRÂMĂ ZIDUL . Scopul campaniei este şi acela de a aduce clădirea Parlamentului în rând cu alte instituţii similare din Uniunea Europeană, măcar prin neîngrădirea cu ziduri a instituţiei, dar şi prin reamenajarea spaţiului verde astfel încât bucureştenii, dar şi turiştii care vin să vadă Casei Poporului să se poată plimba netingheriţi prin noul parc. Arhitecţii chestionaţi de gândul afirmă, la unison, că întreaga zonă ar trebui reamenajată şi redată publicului.

Aflată pe agenda parlamentarilor din 2009-2010, la ideea Robertei Anastase, susţinută de mai mulţi parlamentari, printre care şi Mircea Geoană, reluată de Elena Udrea în perioada când era ministrul Turismului, problema dărâmării gardului de beton care înconjoară Palatul Parlamentului intră din nou în discuţii. Aşa cum a anunţat, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea doreşte reamenajarea esplanadei de la Parlament, una dintre variantele vehiculate fiind chiar renunţarea la gardul din jurul clădirii. O idee bună, susţin majoritatea deputaţilor şi senatorilor, pe care însă Zgonea o susţine doar simbolic.

"Aşa cum e acum, Parlamentul reprezintă un mare pericol pentru democraţie. Ar trebui să fie o instituţie deschisă oamenilor. Nu este vorba despre o dărâmare efectivă a zidului Parlamentului pentru că nu s-ar putea face asta, gardul actual fiind un zid de sprijin, ci de o dărâmare simbolică. Ar trebui ca oamenii să se poată plimba prin acele grădini şi să poată avea acces în anumite zile chiar la restaurantele Parlamentului, să acceseze aşa zisele privilegii de care se bucură parlamentarii. Numai colţoşii au înţeles că este vorba despre o dărâmare efectivă", a precizat Valeriu Zgonea, pentru gândul.

Citeşte mai multe despre ZIDUL din jurul Casei Poporului

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici