Garda de Mediu va fi dotată cu drone pentru măsurarea calităţii aerului

  • Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu vor fi dotate cu drone cu senzori şi 21 de autolaboratoare pentru măsurarea calităţii aerului, a decis, miercuri, Executivul.
  • Bugetul alocat este de peste 57 de milioane de lei.
164 afișări
Imaginea articolului Garda de Mediu va fi dotată cu drone pentru măsurarea calităţii aerului

FOTO Ministerul Mediului/Facebook

Executivul a aprobat miercuri, în şedinţă de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor proiectul de HG „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de monitorizare şi control a calităţii aerului în scopul creşterii acurateţei informaţiilor şi a capacităţii de răspuns la episoadele de poluare”.

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea sistemului naţional de evaluare şi monitorizare a calităţii aerului şi implică extinderea şi modernizarea infrastructurii de monitorizare a calităţii aerului din administraţia instituţiilor aflate în subordinea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului. Scopul proiectului este creşterea acurateţei informaţiilor specifice şi a capacităţii de răspuns la episoadele de poluare, în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de mediu din zona urbană şi promovarea măsurilor de reducere a poluării aerului. vÎn cadrul acestui proiect se vor achiziţiona: 21 de sisteme integrate mobile de monitorizare a calităţii aerului, 46 de sisteme aeropurtate dotate cu senzori şi echipamente specifice activăţilor de inspecţie şi control, precum şi o platformă online pentru managementul sistemelor aeropurtate”, transmite Ministerul Mediului.

Potrivit comunicatului de presă, se are în vedere dotarea Agenţiilor pentru Protecţia Mediului (APM) din subordinea ANPM cu 21 de staţii mobile (autolaboratoare) şi a Gărzii Naţionale de Mediu cu 46 de sisteme aeropurtate, echipate conform specificaţiilor impuse prin directivele europene de monitorizare a calităţii aerului. Datele colectate de aceste sisteme vor putea completa, ulterior implementării prezentului proiect, bazele de date deja existente pentru calitatea aerului.

„Cele 21 de staţii mobile de monitorizarea a calităţii aerului vor intra în directa utilizare a ANPM/APM, acestea fiind echipate conform legislaţiei în vigoare (compuşii monitorizaţi fiind gaze SO2, NOx, NO2, COV, particule în suspensie (PM2.5, PM10), la care se adaugă H2S şi NH3). Astfel, este îmbunatăţită acoperirea naţională a sistemului integrat mobil pentru monitorizarea calitaţii aerului (SIMMCA) şi este vizată creşterea capacităţii de răspuns a autorităţii, în eventualitatea unor evenimente de poluare/solicitări ale cetăţenilor. Cele 46 sisteme UAV vor fi echipate cu: - 45 module de senzori pentru monitorizarea calitaţii aerului; - 45 module de senzori pentru monitorizarea gazului de depozit provenit de la deşeurile menajere; - 15 module de senzori pentru monitorizarea incineratoarelor de deşeuri; - 5 module de senzori pentru monitorizarea compuşilor rezultaţi din industria prelucrării lemnului; - 2 module de senzori pentru monitorizarea următorilor compuşi: metil mercaptan, HCN, HCl, CS2, Cl2. Fiecare sistem UAV va fi dotat cu camera de termoviziune, câte un modul de senzori pentru monitorizarea calitaţii aerului şi modul de senzori pentru monitorizarea gazului de depozit al deşeurilor menajere. Celelalte module de senzori vor fi distribuite uniform la nivel naţional, pentru cele 8 regiuni”, se arată în comunicat.

Ministerul Mediului precizează că prin aplicaţia mobilă dezvoltată în proiect, publicul larg va fi alertat în privinţa posibilelor episoade de poluare şi va avea posibilitatea să semnaleze evenimente cu potenţial ridicat de ameninţare a siguranţei de mediu.

Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, cu un buget total de 57,032 milioane de lei, iar finanţarea proiectului se realizează din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„Rolul staţiilor mobile va fi de a răspunde interesului cetăţenilor privind anumite tematici problematice privind calitatea aerului, precum şi de a răspunde sesizărilor, petiţiilor sau reclamaţiilor vizând disconfortul cauzat de un anumit nivel al calităţii aerului. Sistemul se doreşte a fi un instrument modern şi puternic pentru fundamentarea deciziilor operative în cazul unor fenomene cu impact major asupra calităţii aerului, dar prin flexibilitatea şi mobilitatea ridicată, va completa în orice moment posibilele nefunctionalităţi punctuale din cadrul RNMCA (indisponibilizări echipamente, zone cu o densitate a locuitorilor/monitorizare mai redusă, dar pentru care există sesizări din partea cetăţenilor etc.). Tototadă, sistemul va răspunde cetăţenilor şi autorităţilor în ceea ce priveşte calitatea aerului pe o rază de la 1 la 300 km. În prezent, la nivel naţional, există un număr de 12 autolaboratoare pentru măsurarea poluanţilor din aerul înconjurător, acestea fiind puse în funcţiune în perioada 2000-2018. Astfel, 5 bucăşi datează din anul 2000 (judeţele Argeş, Bihor, Constanţa, Mehedinţi, Suceava), 3 bucăţi din anul 2007 (Maramureş, Prahova, Sibiu), 1 din anul 2008 (Bucureşti), 1 din anul 2011 (Mureş), 1 din anul 2014 (Neamţ) şi 1 din 2018 (Alba)”, conchide Ministerul Mediului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici