Ghid audio cu afişaj şi taste tactile, pentru persoanele cu deficienţe de vedere din Arad

Un ghid audio computerizat, care îndreaptă persoanele cu deficienţe de vedere la etajul sau spre biroul căutat în sediul DGASPC Arad a fost pus în funcţiune, marţi, acesta având afişaj şi taste numerice tactile, cu caractere Braille, transmite corespondentul MEDIAFAX.

301 afișări
Imaginea articolului Ghid audio cu afişaj şi taste tactile, pentru persoanele cu deficienţe de vedere din Arad

Ghid audio cu afişaj şi taste tactile, pentru persoanele cu deficienţe de vedere din Arad

Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad a anunţat, marţi, că pune la dispoziţia persoanelor nevăzătoare un ghid audio adaptat celor care se adresează instituţiei, respectiv un dispozitiv direcţional cu afişaj şi taste numerice tactile, cu caractere Braille.

"Dispozitivul permite accesarea serviciilor de specialitate din cadrul DGASPC Arad şi îndrumarea utilizatorului spre căile de acces, fiind inclus în echipamentele asistive dedicate persoanelor cu handicap. Înainte de a fi dat în folosinţă, în baza relaţiilor de bună colaborare, aparatul a fost testat de membrii Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Arad pentru a fi adaptat nevoilor directe ale beneficiarilor cu astfel de deficienţe", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, transmis marţi corespondentului MEDIAFAX.

Ghidul audio îndreaptă persoanele către etajul şi biroul la care trebui să ajungă, direcţionându-le către scările sau lifitul clădirii.

„Accesibilizarea mediului fizic, comunicaţional şi informaţional reprezintă o prioritate pentru noi. În lipsa văzului, utilizatorii nevăzători recepţionează informaţiile furnizate de tehnica de calcul şi comunicare prin auz sau prin pipăit, astfel că persoanele nevăzătoare au nevoie de aplicaţii informatice capabile să transforme informaţia vizuală în informaţie accesibilă. Exact acest lucru face dispozitivul direcţional amplasat la intrarea în instituţia noastră. Ghidul audio vine ca o completare a demersurilor noastre de accesibilizare, aşa cum este şi site-ul instituţiei, declarat ca fiind cel mai prietenos şi uşor de accesat de persoanele cu deficienţe de vedere care interacţionează online cu instituţia noastră”, a declarat directorul DGASPC Erika Stark.

Odată accesat, sistemul audio redă mesajul selectat de persoana cu deficienţe de vedere în urma apăsării tastelor inscripţionate în alfabetul Braille.

În judeţul Arad sunt încadrate în grad de handicap vizual peste 2.200 de persoane, iar dispozitivul asistiv este accesat zilnic de beneficiari cu deficienţe de vedere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici