Gorghiu: Până la finalul anului ordinul de protecţie se va emite pentru toate categoriile de victime

Legea extinderii ordinului de protecţie a fost adoptată în Senat cu un amendament cu privire la victime, în sensul că s-a introdus principiul că agresorul plăteşte. Ordinul de protecţie, spune ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, se va emite pentru toate categoriile de victime.

147 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Până la finalul anului ordinul de protecţie se va emite pentru toate categoriile de victime

Gorghiu: Până la finalul anului ordinul de protecţie se va emite pentru toate categoriile de victime

Alina Gorghiui a spus, joi, că legea extinderii ordinului de protecţie a fost adoptată luni în Senat cu 83 de voturi, însă a fost susţinut şi a fost adoptat un amendament foarte important cu privire la victime.

„S-a introdus principiul că agresorul plăteşte. Fac un apel la Camera Deputaţilor să adopte această lege într-un termen rezonabil pentru că este foarte important să avem grijă de orice victimă din România şi să pedepsim orice agresor”, a spus ministrul Justiţiei.

Cu privire la procedurile legate de emiterea ordinului de protecţie şi a ordinului provizoriu de protecţie, acestea presupun anumite cheltuieli de judecată care la acest moment sunt avansate de stat. Alina Gorghiu spune că acest lucru nu ar trebui să fie aşa.

„Sunt cheltuieli în cadrul ajutorului public judiciar. Ministerul Justiţiei a susţinut că aceste cheltuieli nu trebuie să fie plătite de stat şi mă bucur că Parlamentul României a preluat acest amendament pentru că au fost de acord cu principiul pe care l-am menţionat şi anume că nu e normal ca victima să plătească, nu e normal ca statul român să plătească, este firesc ca agresorul să fie cel care suportă cheltuielile”, spune ministrul.

Ea precizează că în România de azi sunt 160 de cazuri de violenţă domestică pe zi şi că există, din păcate, şi multe alte tipuri de violenţă care nu se circumscriu domeniului de violenţă domestică.

Astfel, potrivit ministrului Justiţiei, la nivel naţional, în primele 9 luni au fost emise 9.880 de ordine de protecţie provizorii şi 9.003 de ordine de protecţie. Intervenţiile la cazurile de violenţă domestică sunt în număr de 79.442, din care 37.417 în urban şi 42.025 în mediul rural. Cu toate acestea, sunt încă femei care din frică sau din alte motive îşi ducă suferinţa în tăcere.

„Prin adoptarea noii legi şi sper să se întâmple până la finalul anului, ordinul acesta de protecţie provizorie şi ordinul de protecţie vor putea fi emise pentru toate categoriile de victime şi pentru toate categoriile de violenţă, nu doar pentru violenţa domestică. E vorba şi de violenţă psihică, de hărţuire online, de ameninţare online, de publicarea neconsensuală a unor imagini intime, de apeluri telefonice multiple de multe ori în timpul nopţii, urmărirea în spaţiul public, supravegherea locuinţei unei persoane fără acordul acesteia, cu scopul de a intimida sau de a pune presiune psihică şi exemplele pot continua”, a mai spus ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici