Greva generală de la Dacia Piteşti este legală şi continuă

Greva generală declanşată în 24 martie la Dacia Automobile Piteşti continuă, au anunţat, miercuri, liderii sindicali, după ce s-au consultat cu muncitorii cu privire la ultima oferta făcută de administraţie, care viza o creştere salarială de 394 de lei brut.

219 afișări
Imaginea articolului Greva generală de la Dacia Piteşti este legală şi continuă

Greva generală de la Dacia Piteşti este legală şi continuă (Imagine: Mediafax Foto)

Consultările liderilor sindicali cu salariaţii uzinei au început marţi seară, cu angajaţii din schimbul al doilea, şi au continuat miercuri, cu muncitorii din primul şi al treilea schimb.

"Am încheiat consultările la ora 13.00 şi pot să confirm că salariaţii celor trei schimburi de la Dacia, întrebaţi de noi prin toate secţiile, şi-au dat acordul pentru continuarea grevei generale. Nimeni nu a fost de acord cu noua propunere salarială, deci rămânem în grevă generală", a declarat viceliderul sindical Ion Iordache.

Sindicaliştii de la Dacia Automobile au avut, marţi după-amiază, o nouă rundă de negocieri cu administraţia uzinei, deşi aceasta anunţase, în urmă cu o săptămână, că sistează negocierile până când muncitorii reiau lucrul.

La negocierile de marţi, administraţia Dacia Piteşti a majorat oferta salarială, propunând o creştere salarială pentru acest an cu 394 de lei brut, în două tranşe, faţă de 250 de lei brut, cât oferise până acum. Sindicatul uzinei solicitase o majorare de 550 de lei.

Administraţia Dacia Piteşti a contestat în instanţă legalitatea grevei generale declanşată de muncitori în 24 martie, depunând în acest sens o plângere la Tribunalul Agreş.

Administraţia a reclamat, în primul rând, faptul că sindicatul nu a parcurs toate cele patru capitole de negociere înainte de declanşarea grevei generale. De asemenea, administraţia contestă listele sindicatului privind numărul participanţilor la grevă, susţinând că se află în grevă generală doar 40 la sută din muncitori. Liderii sindicali susţin, însă, că listele de semnături atestă că 76% dintre muncitori s-au declarat pentru declanşarea grevei.

Miercuri după-amiază, Tribunalul Argeş a decis că greva generală a sindicatului de la Dacia Automobile este legală şi a dispus ca adminstraţia să plătească 1.500 de lei cheltuieli de judecată.

Reprezentanţii Dacia Automobile Piteşti s-au declarat nemulţumiţi de decizia pronunţată de Tribunalul Argeş şi au spus că o vor ataca.

"Nu mă aşteptam la această decizie. O considerăm o decizie incorectă. Vom face cu siguranţă recurs şi sper ca justiţia să analizeze mai bine probele pe care le-am pus la dispoziţie şi să ia o decizie în consecinţă. Noi ne menţinem certitudinea că această grevă generală este un abuz de drept şi este ilegală", a declarat Mihai Acsinte, directorul executiv juridic al SC Dacia Automobile Piteşti.

Liderii sindicali de la Dacia consideră decizia instanţei "o reparaţie morală faţă de efortul şi chinul" a aproape 8000 de sindicalişti care, de 13 zile, sunt în grevă generală la Dacia Piteşti.

"Aşteptam o decizie corectă şi ea a venit, astfel că greva generală continuă. Suntem bucuroşi şi vom lupta până la rezolvarea revendicării noastre salariale de 550 lei brut pentru fiecare om", a declarat viceliderul de sindicat Ion Iordache.

Iordache a mai precizat că joi, începând cu ora 10.00, va avea loc mitingul sindical de protest în Piaţa Vasile Milea din Piteşti, protest la care sindicaliştii contează pe prezenţa a peste 3000 de oameni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici