Grevă în Educaţie. Sindicaliştii, după ieşirea de la Guvern: nu ne-am înţeles, protestul continuă / Nici miercuri nu se fac ore / Ce solicită reprezentanţii dascălilor şi care sunt salariile profesorilor

„În primul rând, Guvernul României nu este în grevă”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, întrebat cât mai poate dura greva din educaţie şi ce le transmite părinţilor care nu ştiu de pe o zi pe alta ce vor face cu copiii lor.

5817 afișări
Imaginea articolului Grevă în Educaţie. Sindicaliştii, după ieşirea de la Guvern: nu ne-am înţeles, protestul continuă / Nici miercuri nu se fac ore / Ce solicită reprezentanţii dascălilor şi care sunt salariile profesorilor

Grevă în Educaţie. Sindicaliştii: nu ne-am înţeles, greva continuă / Nici miercuri nu se fac ore / Ce solicită reprezentanţii dascălilor şi ce salarii încasează profesorii

UPDATE 16:53 Liderii de sindicat au ieşit de la Guvern: nu ne-am înţeles, greva continuă 

Iniţial, se vorbise despre un protest întins pe durata a două zile, luni şi marţi

UPDATE Solicitările celor două părţi

Ce vor profesorii:

► Majorarea salariilor personalului din învăţământ – salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, cu impact bugetar de 8 mld. lei;

► Instituirea regulii indexării anuale a salariilor cu rata inflaţiei;

► Plata orelor suplimentare,

► Sporuri pentru condiţii de muncă;

► Decontarea navetei, indemnizaţia de instalare, concediu de odihnă suplimentar, plata concediului neefectuat etc;

► Creşterea anuală a investiţiilor din învăţământ;

► Eliminarea anomaliilor din salarizarea personalului didactic de conducere;

► Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea lui cu un program informatic de salarizarea administrat de Ministerul Educaţiei.


Ce sunt dispuşi să ofere guvernanţii:

► O creştere de circa 9% a salariului, cu un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei;

► Acordarea unui bonus pentru profesorii debutanţi;

► Stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadraţi în unităţi de învăţământ din zone defavorizate.

Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Guvernul României nu este în grevă, nici din perspectiva activităţii executive, şi nici din perspectiva dialogului.

„Ceea ce Guvernul a pregătit, ca urmare pe de o parte a preocupării faţă de asigurarea finanţării necesare sistemului educaţional, dublat de aceste rezultate ale dialogului purtat cu sindicatele din educaţie, şi care nu este un dialog întrerupt, chiar dacă în acest moment avem o grevă care am văzut că afectează sistemul educaţional, disponibilitatea Guvernului la dialog rămâne. Ceea ce guvernul oferă în acest moment este ceea ce am anunţat public: o grijă faţă de debutanţi în legătură cu care reprezentanţii sindicatelor au transmis că este nevoie de acţiune şi de aceea guvernul a venit cu o propunere în acest sens, cu bonusuri care să stimuleze cumva sau să compenseze dificultăţile financiare cu care se confruntă în acest moment cei care intră în sistemul educaţional, o soluţie tranzitorie până când noua lege a salarizării, care să prioritizeze educaţia inclusiv din perspectiva alocărilor financiare salariale, să ofere perspectiva evoluţiei în sistem pentru orice cadru didact”, a răspuns Dan Cărbunaru.

De asemenea, prin anexa 8, pentru personalul nedidactic care până acum nu beneficia de completarea veniturilor până la nivelul prevăzut legea salarizării, Guvernul a anunţat public, iar cei de la Ministerul Muncii lucrează deja la un act normativ, măsura care să completeze creşterea veniturilor.

La remarca unui jurnalist, potrivit căruia în tot acest timp copiii nu merg la şcoală, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus: „şi eu am copii (...) îşi doresc să meargă la şcoală, cu toţii ne dorim să meargă la şcoală şi sunt convins că toţi profesorii şi toţi educatorii din România, fie că sunt în grevă în acest moment, fie că nu sunt în grevă, îşi doresc să aibă copiii la şcoală şi de asemenea să avem cadre didactice la şcoală. De aceea dialogul cu ei, de aceea încercăm să explicăm cu bună credinţă şi cu argumente că eforturile acestui guvern într-o perioadă de război la graniţă, de criză economico-financiară, de lanţuri de aprovizionare afectate, de creşteri de preţuri la gaze naturale şi energie electrică, toate necesitând resurse bugetare pentru a proteja economia şi pentru a proteja în special cetăţenii vulnerabili, în toată această perioadă Executivul înţelegând să ofere resurse suplimentare inclusiv educaţiei”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici