Gripa porcină: Numărul total al îmbolnăvirilor în România a ajuns la 4.668 - Mediafax

Gripa porcină: Numărul total al îmbolnăvirilor în România a ajuns la 4.668

Alte 43 de cazuri de gripă cu virusul A/H1N1 au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, astfel că numărul totalul al îmbolnăvirilor în România a ajuns până luni la 4.668, informează Ministerul Sănătăţii.

205 afişări
Imaginea articolului Gripa porcină: Numărul total al îmbolnăvirilor în România a ajuns la 4.668

Gripa porcină: Numărul total al îmbolnăvirilor în România a ajuns la 4.668 (Imagine: Mediafax Foto)

În ultimele două zile nu au mai fost înregistratedecese, numărul acestora rămânînd 18.

Cele mai multe îmbolnăviri din ultimele 24 de ore aufost înregistrate în:

Bucureşti (16 cazuri),

Călăraşi (6),

Hunedoara (4),

Argeş (3),

Constanţa, Harghita, Mureş (câte 2) şi

Bihor, Buzău, Cluj, Ialomiţa, Prahova, Sibiu, Vâlcea şi Ilfov(câte unul).

Cum seinfectează oamenii cu gripa porcină?

La oameni virusul setransmite de obicei de la porci. Totuşi, pentru unele cazurilipseşte istoricul de contact cu porci sau deplasarea în arii încare au fost localizaţi porci.

Transmiterea de la om laom a survenit în câteva situaţii, dar a fost limitată la contacţiapropiati sau grupuri restrânse de oameni.

Este sigur sămâncăm carne sau produse din carne de porc?

Da. Nu există evidenţe aletransmiterii gripei porcine la om prin consum de carne de porc saualte produse pe bază de carne de porc, corect prelucratetermic. Virusul gripeiporcine este distrus prin preparare la temperatura de700C.

Care sunt simptomele gripeiporcine?

Simptomele infecţiei cu gripa porcinăla oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere şi includfebra, oboseala, inapetenţa, tuse, durere în gât.

Unele persoane infectate cu gripaporcină au prezentat stări de vomă şi diaree.

Care esteriscul pandemic al gripei porcine?

Majoritatea persoanelor, în special cele care nu au contact cuporci în mod obişnuit, nu au imunitate împotriva virusului gripeiporcine, care ar putea preveni infecţia. Dacă virusul gripeiporcine s-ar transmite de la om la om, ar declanşa pandemia.

Este dificil de prevăzut impactul unei pandemii cauzate de acesttip de virus: aceasta depinde de virulenţa virusului, existenţaimunităţii populaţiei, protecţia dată de anticorpii dezvoltaţi înurma gripei sezoniere şi alţi factori ce ţin de gazdă.

Ce măsuri deigienă sunt recomandate pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripaporcină?

  • acoperiţigura şi nasul cu o batistă atunci când tuşiţi sau strănutaţi şiaruncaţi batista la gunoi după utilizare;

  • spălaţifrecvent mâinile cu apă şi sapun, în special după ce strănutaţi sautuşiţi; soluţiile pe bază de alcool pentru spălarea mâinilor pot fiutile;

  • evitaţiatingerea ochilor, nasului şi gurii deoarece virusul se poaterăspândi pe această cale;

  • încercaţisă evitaţi contactul strâns cu persoane bolnave;

  • dacă va îmbolnăviţi de gripă, staţi acasă şinu mergeţi la serviciu sau şcoală, limitând astfel contactul cualte persoane bolnave

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici