Guvern: Vor plăti cotizaţie pentru concediile medicale toţi cei care suferă de „boli obişnuite” / Ce afecţiuni vor fi exceptate de la plata cotizaţiei

Cotizaţia de sănătate pentru indemnizaţia de concediu medical se va plăti de toţi cei care suferă de „boli obişnuite”, încadrate la indicele 01 în foaia de concediu medical, a spus, marţi, la finalul şedinţei de Guvern, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.

2553 afișări
Imaginea articolului Guvern: Vor plăti cotizaţie pentru concediile medicale toţi cei care suferă de „boli obişnuite” / Ce afecţiuni vor fi exceptate de la plata cotizaţiei

„Ordonanţa a fost amendată pentru a introduce şi o serie de scutiri de la plata cotizaţiei la asigurări de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi. A fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenţionează. Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obişnuite această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizaţia de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecţiuni, ea va fi scutită. Şi principiul este următorul: poate ştiţi pe spatele unei foi de concediu medical se găseşte o listă cu anumite cote, cu anumiţi indici. Boala obişnuită înseamnă indice 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecţiunile care se încadrează la indicele 01 atunci cotizaţia de sănătate pentru indemnizaţia de concediu medical se va plăti. Pentru toate celelalte însă ea nu se va plăti”, a declarat Mihai Constantin.

Acesta a precizat că astfel vor fi exceptate de la plata cotizaţiei unele afecţiuni grave.

„Sunt exceptate aşadar de la plata acestei cotizaţii toate bolile grave aduse în spaţiul public: bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, marii arşi, urgenţele medicale, şi o întreagă categorie, ele se găsesc pe spatele oricărei fişe de concediu medical. Noţiunea de boală obişnuită reprezintă codul de indemnizaţie 01 prevăzut în ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 1.192 din 2020. Acesta a fost criteriul introdus astăzi pentru a clarifica cine va plăti acea indemnizaţie pentru concediu medical”, a adăugat Constantin.

El a spus că decizia acestei încadrări o va avea medicul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că în 2023 la CNAS au fostr întregistrate 3.385.466 de concedii medicale, dintre care încadrate cu acest cod 01 s-au nunărat 1.987.217 concedii medicale.

„Dacă există pacienţi care beneficiază la data adoptării acestei ordonanţe de concediu medical şi se încadrează la categoriile care sunt exceptate de la plata cotizaţiei ei vor fi scutiţi de la plata cotizaţiei începând cu data de 1 aprilie, deci retroactiv”, a mai spus Constantin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici