Guvernul a aprobat Ordonanţa pentru înfiinţarea infrastructurii pentru informaţii spaţiale

Consiliul care va reglementa modalitatea de înfiinţare în România a unei infrastructuri pentru informaţii spaţiale, la iniţiativa Comisiei Europene, va include şi reprezentanţi ai Ministerului Comunicaţiilor şi ai Ministerului Culturii, a decis Guvernul în şedinţa de miercuri.

25 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat Ordonanţa pentru înfiinţarea infrastructurii pentru informaţii spaţiale

Ministerul Comunicaţiilor a fost inclus de Guvern în consiliul IISR (Imagtine: www.gov.ro)

Decizia a fost luată după o şedinţă în care ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a acuzat că nu a fost consultat pentru avizarea ordonanţei care introduce acest sistem.

Ministrul Comunicaţiilor şi cel al Mediului au avut în Guvern un schimb de replici privind o ordonanţă solicitată de CE în domeniul comunicaţiilor spaţiale, în care Sandu a reproşat nervos că nu a fost nici măcar consultat, iar Borbely i-a replicat că a întârziat mult actul, Boc tăindu-le microfonul.

În şedinţa de miercuri, Guvernul a discutat ordonanţa care reglementează modalitatea de instituire a Infrastructurii pentru Informaţii Spaţiale în România (IISR), sistem care face parte din infrastructura pentru informaţii spaţiale în Comunitatea Europeană.

Sistemul a fost convenit de către Comisia Europeană (CE) în mai 2007, pentru dezvoltarea infrastructurii europene de date spaţiale printr-un geo-portal comunitar, iar Executivul european a cerut statelor membre să stabilească reglementările, astfel încât instituţiile şi populaţia, inclusiv din România, să beneficieze de acces îmbunătăţit la aceste informaţii.

Noul sistem va fi gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Agenţia Naţională de Cadastru şi va permite structurilor europene să primească date complete privind protecţia mediului, rezultate în urma procesului de cartografiere.

Comisia a avertizat că va declanşa procedura de infringement în cazul ţărilor care nu reglementează acest sistem.

În şedinţa de miercuri a Guvernului, în care a fost discutată ordonanţa privind Infrastructura pentru Informaţii Spaţiale în România, ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu (PDL), a reproşat faptul că iniţiatorul actului normativ, ministrul Mediului, Laszlo Borbely (UDMR), nici măcar nu l-a consultat pentru a aviza la rândul său ordonanţa, în calitate de coordonator al statergiei naţionale de comunicaţii.

"În mod normal, domnule prim-ministru şi stimaţi colegi, ar fi trebuit să fiu iniţiator, dar eu nu sunt trecut nici măcar la avizator în condiţiile în care eu coordonez atât strategia naţională de comunicaţii, cât şi partea de spectru şi, mai ales, în condiţiile în care participarea la discuţii şi la negocieri a fost făcută de Ministerul Comunicaţiilor", a spus Sandu nervos, uitându-se spre Boc.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, iniţiatorul actului normativ, i-a reproşat la rândul său lui Sandu că a întârziat nepermis de mult promovarea acestei ordonanţe, în condiţiile în care există pericolul declanşării de către CE a procedurii de infringement.

"Se discută de un an şi jumătate, domnul ministru, într-o comisie interministerială", i-a spus Borbely lui Sandu.

Ministrul Comunicaţiilor a încercat să îi explice motivul pentru care ordonanţa a stat în dezbaterea comisiei interministeriale, moment în care premierul Emil Boc, după ce a încercat pe rând să-i calmeze pe cei doi miniştri, a intervenit, tăindu-le microfonul.

"Microfonul se dă de aici, de la acest birou. De la acest microfon se oferă microfonul, să ştiţi, v-aş ruga să înţelegeţi acest lucru", i-a atenţionat premierul pe miniştri.

El a cerut apoi şefului Departamentului pentru Afaceri Europene să explice necesitatea ordonanţei, acesta arătând la rândul său că România se află în etapa de aviz motivat a CE şi că termenul în care trebuie adoptat actul normativ expiră în următoarele zile.

"Deci, cu toţii suntem de acord că trebuie să eliminăm pericolul de infringement la adresa României. Rog ca, la sfârşitul ordinii de zi, Ministerul Comunicaţiilor să aibă o evaluare cu departamentul tehnic şi dacă are o observaţii de făcut, să ni le solicite", a continuat Boc.

El a precizat în acelaşi timp că ministrul Borbely se va pronunţa în final asupra tuturor observaţiilor.

Proiectul de ordonanţă privind instituirea este iniţiat de Ministerul Mediului şi Ministerul Administraţiei şi Internelor şi avizat de aproape toate ministerele, respectiv Ministerul Apărării, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei, Ministerul Culturii, Ministerul de Externe şi Ministerul Educaţiei.

La acestea se adaugă şi avize din partea Institutului Naţional de Statistică, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului Român de Informaţii, Departamentului pentru Afaceri Europene, Academiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici