Guvernul a scos din Legea despăgubirii obligaţia compensaţiei pentru dotări aduse casei retrocedate

Legea despăgubirilor pentru imobile naţionalizate, avizată de Guvern, nu mai obligă persoanele care vor primi, prin retrocedare, imobilele confiscate de regimul comunist să ramburseze deţinătorului actual contravaloarea îmbunătăţirilor aduse în timp, obligaţia fiind eliminată după discuţii cu CEDO.

437 afişări
Imaginea articolului Guvernul a scos din Legea despăgubirii obligaţia compensaţiei pentru dotări aduse casei retrocedate

Guvernul a scos din Legea despăgubirii obligaţia compensaţiei pentru dotări aduse casei retrocedate (Imagine: Doru Colgiu/Mediafax Foto)

În varianta avizată de Guvern în luna martie, proiectul legii privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate stabilea că, în cazul restituirii în natură a imobilelor, noul proprietar este ţinut să ramburseze valoarea îmbunătăţirilor necesare şi utile aduse acestora şi că, până la rambursare, deţinătorii exercită dreptul de retenţie cu privire la imobile.

Proiectul a fost transmis spre consultare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), iar în urma discuţiilor această prevedere a fost eliminată.

În acelaşi timp, însă, în document a fost introdusă o nouă prevedere conform căreia, dacă au fost emise două sau mai multe titluri de proprietate pe acelaşi amplasament şi care se suprapun total sau parţial, comisia judeţeană va avea dreptul să dispună anularea totală sau parţială a titlurilor emise ulterior primului certificat de proprietate. În schimbul titlului de proprietate anulat vor fi aprobate măsuri compensatorii, în natură sau prin echivalent în bani.

În cazul în care pe terenurile preluate în mod abuziv au fost ridicate noi construcţii autorizate, persoana îndreptăţită va obţine restituirea în natură a părţii de teren rămase liberă, iar pentru suprafaţa ocupată de construcţii noi, cea afectată servituţilor legale şi spaţiilor verzi, vor fi acordaţi bani în echivalent.

Este menţinut principiul conform căruia foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, începând cu anul 2017.

În ceea ce priveşte impozitarea persoanelor care cumpără drepturi litigioase, proiectul stabileşte acum că aceşti cumpărători vor primi un număr de puncte egal cu suma dintre preţul plătit fostului proprietar pentru tranzacţionarea dreptului de proprietate şi un procent de 15% din diferenţa până la valoarea imobilului. Dacă din documente nu rezultă preţul plătit fostului proprietar, punctele vor reprezenta echivalentul a 15% din valoarea imobilului.

În proiectul iniţial, cumpărătorii de drepturi litigioase erau impozitaţi cu o cotă de 85% aplicată la diferenţa dintre valoarea punctelor acordate şi preţul plătit foştilor proprietari, într-un sistem în care impozitul era reţinut la sursă, la momentul plăţii veniturilor.

Guvernul îşi va angaja, miercuri, răspunderea în Parlament pentru acest proiect de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici