Guvernul analizează varianta ca la licitaţiile RA-APPS să fie primiţi şi chiriaşii cu datorii

Guvernul va analiza varianta ca RA-APPS să permită înscrierea la licitaţiile pentru imobilele care vor fi scoase la vânzare şi a chiriaşilor care înregistrează datorii faţă de regie, pentru a evita situaţiile în care, pe fondul crizei financiare, la aceste licitaţii se prezintă un singur ofertant.

230 afișări

Procedura de vânzare a imobilelor RA-APPS, proprietate privată a statului, a fost discutată în şedinţa de miercuri a Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"S-a adus în discuţie faptul că, în contextul crizei financiare, există riscul ca la licitaţii să se prezinte un singur ofertant şi că, pentru a fi asigurată «o competiţie reală», să fie eliminate prevederile din actualul proiect de ordonanţă care limitează accesul la licitaţii. Problema urmează să fie analizată în zilele următoare", au arătat sursele citate.

Proiectul ordonanţei de urgenţă care reglementează procedurile de vânzare a imobilelor, prezentat săptămâna trecută de MEDIAFAX, relevă că Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) va scoate la vânzare, printre altele, mai multe imobile amplasate în zone centrale ale Capitalei, dar îi va exclude de la licitaţie pe chiriaşii cu datorii faţă de regie şi îi va despăgubi pentru investiţiile deja efectuate în locuinţe doar dacă acestea au fost autorizate în prealabil.

Astfel, nota de fundamentare a ordonanţei indică faptul că acei chiriaşi care înregistrează datorii faţă de RA-APPS nu vor fi acceptaţi la licitaţia de vânzare a imobilului.

"În vederea recuperării debitelor provenite din chiriile neachitate, se instituie obligaţia ca orice persoană care doreşte să participe la licitaţia deschisă cu strigare pentru cumpărarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS să nu aibă debite faţă de regie, atât din folosinţa imobilului licitat, cât şi referitoare la folosinţa altor spaţii administrare de regie", se arată în document.

Sursa citată relevă că RA-APPS încearcă în instanţă să recupereze datorii din chirii neachitate în cuantum de aproximativ un milion euro, peste 400 de litigii fiind numai în municipiul Bucureşti.

Proiectul prevede că, în cazul în care la licitaţie nu se vor înscrie cel puţin doi ofertanţi sau oferta nu depăşeşte preţul de pornire, va fi organizată a doua licitaţie. Dacă la această a doua licitaţie este primită doar o ofertă, imobilul va putea fi vândut chiar la preţul de pornire.

RA-APPS justifică scoaterea la vânzare a imobilelor prin faptul că apartamentele închiriate pe de-o parte persoanelor fizice şi pe de altă parte firmelor sunt greu de administrat, în ceea ce priveşte stabilirea şi recuperarea cheltuielilor comune, iar alte imobile nu pot fi exploatate de regie "pe criterii de eficienţă economică" din cauza stării tehnice şi a poziţiei unor imobile.

Printre imobilele care nu pot fi exploatate pe "criterii de eficienţă economică" din cauza stării tehnice şi a poziţiei sunt indicate şi locuinţe aflate în zone centrale ale Capitalei, precum cele aflate pe bulevardul Iancu de Hunedoara 66 şi străzile Edgar Quinet 10 şi Aurel Vlaicu 147, la care se adaugă spaţii din Complexul Agroindustrial Băneasa, Sere Pipera, Grupul Social Pietrosul din Predeal.

În document mai sunt indicate şi apartamentele RA-APPS de pe bulevardele Nicolae Bălcescu 26, Magheru 24, Ion Mihalache 125 şi străzile Icoanei 110 şi Alexandru Şerbănescu 4-6, ocupate inclusiv de salariaţi şi foşti salariaţi ai regiei.

"În consecinţă, o soluţie de stopare a acestor cheltuieli care de cele mai multe ori nu sunt acoperite de venituri sau a căror exploatare economică nu aduce un rezultat pozitiv ar fi vânzarea acestora şi crearea de fonduri băneşti, inclusiv pentru dezvoltare", este argumentul RA-APPS.

Regia mai avansează totodată ideea că "susţinerea creşterii economice" poate fi realizată şi prin "suplimentarea cererii solvabile" pentru persoanele care doresc să achiziţioneze o locuinţă.

Veniturile rezultate din cedarea imobilelor, după deducerea cheltuielilor aferente vânzării, vor fi vărsate în proporţie de 75% la bugetul de stat, pentru Fondul Naţional de Dezvoltare, iar restul va rămâne la dispoziţia RA-APPS pentru repararea locuinţelor de protocol şi modernizarea bazei materiale din domeniul public şi privat administrate de regie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici