Guvernul pregăteşte un plan de incluziune socială a romilor, dar insistă pe libera circulaţie în UE

Guvernul are în vedere un plan de măsuri pentru incluziunea socială a romilor, bazat pe fonduri europene, considerând însă totodată că principiul liberei circulaţii a cetăţenilor europeni în spaţiul comunitar trebuie respectat şi că există o responsabilitate partajată europeană în această problemă.

88 afișări
Imaginea articolului Guvernul pregăteşte un plan de incluziune socială a romilor, dar insistă pe libera circulaţie în UE

Premierul Emil Boc (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Fără a ne deroba de obligaţiile pe care România le are faţă de propriii cetăţeni, există şi o responsabilitate partajată europeană pentru rezolvarea problematicii roma", a afirmat premierul Emil Boc în discuţia avută, joi, cu ministrul francez pentru imigraţie, integrare şi identitate naţională, Eric Besson, şi cu secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.

El a arătat că între România şi Franţa există o relaţie deosebită în plan economic, social şi politic, dar a prezentat în acelaşi timp poziţia Guvernului faţă de politica de repatriere a unor cetăţeni români de etnie romă iniţiată de statul francez.

"Poziţia noastră este foarte clară şi simplă. Fără a ne deroba de obligaţiile pe care România le are faţă de propriii cetăţeni, există şi o responsabilitate partajată europeană pentru rezolvarea problematicii roma", a spus premierul, citat într-un comunicat al Guvernului.

În acest context, Boc a amintit că Executivul român a declarat "toleranţă zero" faţă de infracţionalitate, că răspunderea penală este individuală, iar "orice cetăţean care este certat cu legea trebuie să suporte rigorile ei".

Premierul a arătat că este important ca atât principiul liberei circulaţii a cetăţenilor europeni în spaţiul comunitar, cât şi cadrul normativ european care îl reglementează să fie respectat şi a insistat asupra faptului că problematica roma necesită o abordare europeană, complementară eforturilor naţionale, în scopul asigurării incluziunii sociale.

Potrivit sursei citate, Guvernul român are în vedere un plan de măsuri pentru incluziunea socială a romilor, mobilizând în acest scop fondurile europene disponibile.

În comunicat se arată că ministrul francez pentru imigraţie, integrare şi identitate naţională, Eric Besson, a prezentat disponibilitatea Franţei de a contribui la soluţionarea problematicii roma printr-un demers comun la nivel european şi de a acorda României expertiză în implementarea proiectelor de incluziune socială destinate romilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici