Guvernul Spaniei a aprobat concediul medical pentru femeile care suferă de dureri la menstruaţie

Guvernul de stânga al Spaniei a aprobat marţi proiectul de lege care face din Spania prima ţară din Europa care oferă concediu menstrual femeilor cu dureri puternice. Totodată, adolescentele pot face avort fără acordul părinţilor.

4845 afișări
Imaginea articolului Guvernul Spaniei a aprobat concediul medical pentru femeile care suferă de dureri la menstruaţie

Guvernul Spaniei a aprobat concediul medical pentru femeile care suferă de dureri la menstruaţie

Guvernul speră să garanteze accesul la avort în toată Spania şi să destigmatizeze „sănătatea menstruală” prin noul proiect de lege, anunţă Reuters.

„Astăzi trimitem un mesaj internaţional de susţinere tuturor femeilor care luptă pentru drepturile lor sexuale şi reproductive. Trebuie să garantăm că femeile sunt cele care decid ce se întâmplă cu propriul corp”, a declarat presei ministrul pentru Egalitate, Irene Montero.

Dacă va fi adoptată, noua lege va elimina consimţământul părinţilor pentru tinerele cu vârste între 16 şi 17 ani care doresc să-şi întrerupă sarcina şi va elimina perioada obligatorie de reflecţie de trei zile.

De asemenea, include concediu plătit pentru femeile însărcinate începând cu săptămâna 39 şi garantează distribuirea de absorbante gratuite în şcoli şi centre de sănătate.

Reforma avortului din Spania din 2010 a permis femeilor să întrerupă la cerere sarcini nedorite în termen de 14 săptămâni sau până la 22 de săptămâni în cazul unor anomalii fetale grave.

Proiectul de lege a provocat o dezbatere în Spania cu privire la concediul menstrual plătit, respectiv dacă acesta va ajuta sau va împiedica femeile la locul de muncă.

„Nu va face decât să creeze mai multe conflicte atunci când se va decide dacă să se angajeze sau nu o femeie", a spus studentul Pablo Beltran Martin, în vârstă de 21 de ani.

Însă actriţa şi cântăreaţa Cristina Diaz, în vârstă de 28 de ani, a declarat: „Dacă o femeie are o menstruaţie care o împiedică să lucreze, cred că este grozav că poate cere câteva zile libere ca orice persoană care are o problemă de sănătate",

Proiectul de lege, care va fi supus unei audieri publice înainte de o nouă lectură în cabinet şi de un vot în camera inferioară a parlamentului, este încă la câteva luni distanţă de a fi aprobat.

Măsura guvernului spaniol vine în contextul în care mii de susţinători ai dreptului la avort s-au adunat sâmbătă în Statele Unite, înfuriaţi de perspectiva Curţii Supreme care ar putea anula în curând decizia istorică Roe vs. Wade, care a legalizat avortul la nivel naţional în urmă cu o jumătate de secol.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici