HARTA GIGACALORIEI: Cât vor plăti românii la iarnă pentru încălzire

Preţurile pe care le vor plăti românii la iarnă pentru încălzire diferă de la oraş la oraş. Dacă edilul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, se aşteaptă la "preţuri uriaşe" la gigacalorie, în alte localităţi preţul plătit pentru căldură nu va fi diferit faţă de anul trecut.

5416 afișări
Imaginea articolului HARTA GIGACALORIEI: Cât vor plăti românii la iarnă pentru încălzire

HARTA GIGACALORIEI: Cât vor plăti românii la iarnă pentru încălzire (Imagine: Vali Badoi/Mediafax Foto)

Autorităţile din Târgu Mureş se aşteaptă la "preţuri uriaşe" la gigacalorie, în condiţiile în care, pe lângă scumpirile la gaz şi electricitate, au loc debranşări masive de la sistemul de termoficare, existând chiar o centrală termică la care mai este abonat un singur consumator.

La Târgu Mureş, municipalitatea se confruntă cu problema debranşărilor masive, după ce societatea de termoficare E Star Mureş Energy a reziliat unilateral, în luna iunie, contractul de concesionare pe 25 de ani pe care îl încheiase cu Primăria, din cauza datoriilor.

"Suntem în curs de semnare a contractelor cu preşedinţii de asociaţii. Noi estimăm că vor fi 1.000-1.500 de consumatori. Avem hotărâre de Consiliu Local să furnizăm agent termic doar în blocurile unde au mai rămas minimum 50 la sută dintre consumatori în sistem, iar pentru restul nu vom mai furniza. Reluăm furnizarea apei calde, în cartierul Dâmbu Pietros deja am dat drumul. În ceea ce priveşte încălzirea, aceasta se va relua când vor fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, cu temperaturi scăzute în trei zile consecutive", a declarat directorul societăţii Locativ, Ovidiu Moldovan.

Întrebat cât ar urma să coste gigacaloria, Moldovan a arătat că, din cunoştinţele sale, este în vigoare hotărârea de Consiliul Local care stabileşte că preţul perceput populaţiei este de 231 de lei pe gigacalorie, iar Primăria acoperă diferenţa dintre această sumă şi preţul de producţie.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, spune că se aşteaptă la "preţuri uriaşe" la gigacalorie, în condiţiile în care, pe lângă scumpirile la gaz şi electricitate, municipalitatea se confruntă cu problema debranşărilor masive, iar costul de producţie este cu atât mai mare cu cât sunt consumatori mai puţini.

"Sunt convins că va creşte uriaş preţul la gigacalorie. Primarii sunt pur şi simplu spectatori la aceste scumpiri la gaz, la electricitate. Guvernul a spus că va îngheţa preţurile, dar se întâmplă altceva", a spus Florea.

Autorităţile din Iaşi, Vaslui, Suceava şi Botoşani spun că vor acoperi integral subvenţia la gigacalorie

Locuitorii din Iaşi, Suceava, Vaslui şi Botoşani vor plăti la întreţinere facturi similare celor de anul trecut, deşi preţul de producţie a gigacaloriei creşte odată cu majorarea preţului gazelor, susţin autorităţile, care spun că vor subvenţiona diferenţa de cost pentru gigacalorie la populaţie.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că populaţia va plăti acelaşi preţ pentru gigacalorie, de 185 de lei, chiar dacă preţul de producţie va creşte de la 301 lei la 305 lei din cauza majorării preţului gazelor naturale, diferenţa fiind acoperită prin subvenţie.

Primarul solicită însă populaţiei să achite restanţele, societatea de termoficare, Termica SA Suceava, având de recuperat aproximativ 18 de milioane de lei.

La Iaşi, preţul gigacaloriei plătit de către populaţie în această iarnă va fi comparabil cu cel din iarna trecută, adică de aproximativ 265 de lei, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga.

"În cel mai rău caz, preţul gigacaloriei va fi la fel ca anul trecut, adică 265 de lei. Vom decide săptămâna viitoare, însă e posibil ca populaţia să achite chiar mai puţin decât 265 de lei. Acum facem calculele, nu ştim exact cât va fi”, a declarat Sebastian Buraga.

La Vaslui, cele 1.000 de familii ale căror locuinţe mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare vor plăti aceleaşi facturi la căldură ca şi iarna trecută, în condiţiile în care autorităţile locale au anunţat că vor subvenţiona integral diferenţa de cost pentru gigacalorie la populaţie.     

"Ca şi în iarna trecută, diferenţa de cost de 250 de lei între preţul real de producţie şi cel pe care îl va plăti populaţia va fi suportat în totalitate de la bugetul local. Evident, preţurile şi diferenţele de costuri vor fi suportate doar în condiţiile în care Guvernul nu va face modificări legislative până la iarnă. Oricum, 90 la sută din cei care au mai rămas racordaţi la sistemul centralizat de termoficare beneficiază şi de acele ajutoare pentru căldură date de stat în funcţie de veniturile pe fiecare familie în parte", a declarat, joi, viceprimarul municipiului Vaslui, Daniel Neacşu.

La Botoşani, preţul gigacaloriei facturat populaţiei rămâne la nivelul celui de anul trecut, respectiv de 180 de lei, la mai puţin de jumătate faţă de costul de producţie a acesteia, care este de 409,80 lei, în condiţiile în care diferenţa va fi acoperită de fonduri de la bugetul local, a declarat reprezentantul societăţii de termoficare Modern Calor SA Botoşani, Radu Doruleţ.

La Cluj, Timişoara, Sibiu facturile la încălzire vor rămâne neschimbate, susţin autorităţile locale

Autorităţile locale din Cluj-Napoca, Timişoara şi Sibiu susţin că oamenii nu vor plăti mai mult la întreţinere faţă de anul trecut, chiar dacă preţul de producţie a gigacaloriei creşte, întrucât costul va fi acoperit prin subvenţie.

În municipiul Cluj-Napoca, preţul de producţie a gigacaloriei este în prezent de 361 de lei, crescând cu 7 lei faţă de anul 2011, când a fost de 354 de lei.

Primarul Emil Boc susţine, însă, că populaţia nu va avea la iarnă facturi mai mari la întreţinere.

"La Cluj-Napoca vom menţine şi în această iarnă neschimbat preţul gigacaloriei facturat către populaţie, respectiv de 165 de lei pentru clujenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Diferenţa de 196 de lei, până la valoarea reală a gigacaloriei, de 361 de lei, va fi acoperită din bugetul local, sub formă de subvenţie. La Cluj-Napoca, indiferent de creşterile costului la gaz, Primăria şi Consiliul Local au reuşit menţinerea aceleiaşi valori a gigacaloriei facturate la populaţie încă din anul 2009, şi la fel va fi şi în acest an", a spus Boc.

Şi reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că fac tot posibilul ca preţul gigacaloriei să rămână neschimbat şi că, de asemenea, subvenţiile şi ajutoarele vor fi menţinute şi în acest an.

"Nu vrem să majorăm preţul gigacaloriei, chiar şi în condiţiile în care a crescut preţul gazelor. Ne facem toate socotelile, evaluările şi vom menţine preţul pentru populaţie. De anul trecut, Guvernul a eliminat subvenţia de la bugetul de stat pentru energia termică, iar noi am acoperit-o din bugetul local, aşa cum vom face şi pentru iarna care vine. Subvenţia pe gigacalorie este 73 de lei şi beneficiază toţi timişorenii", a declarat viceprimarul Timişoarei, Sorin Grindeanu.

El a afirmat că în aceste zile timişorenii cu venituri mici îşi completează dosarele pentru a primi ajutoare pentru încălzire.

În municipiul Sibiu, în prezent doar 840 de apartamente mai sunt branşate la o centrală de cartier, iar potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, proprietarii nu vor plăti mai mult pentru căldură decât anul trecut, în pofida scumpirii gazelor naturale.

Aproape toate locuinţele din municipiul Sibiu s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire încă din anii 2000.

"Preţul la gigacalorie nu va creşte. Primăria a preluat o parte din preţul perceput de furnizorul de agent termic pentru a sprijini populaţia, astfel încât preţul plătit este, în prezent, 265,34 lei. Pentru această subvenţie nu trebuie depus dosar", a explicat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Costurile facturilor la încălzire în această iarnă la Constanţa şi Buzău, la fel ca iarna trecută

Costurile facturilor la încălzire în această iarnă vor fi similare celor de iarna trecută, la Constanţa şi Buzău, în condiţiile în care preţul gigacaloriei rămâne neschimbat.

Astfel, la Constanţa, costul facturilor la încălzire va fi similar cu cel achitat iarna trecută, preţul gigacaloriei rămânând, deocamdată, la nivelul celui plătit în luna aprilie 2012, de 341,91 de lei.

"Sumele sunt alocate şi, dacă de la Guvern nu se modifică nimic, totul rămâne ca anul trecut", a precizat viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău.

Şi la Buzău preţul gigacaloriei rămâne neschimbat, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX directorul regiei de termoficare, Constantin Tacea, de şase ani buzoienii plătind 185 de lei pentru  o gigacalorie consumată.

"Deşi a crescut preţul gazelor naturale, a apei reci şi a energiei electrice, s-a convenit să ţinem fără un efort suplimentar al Consiliului Local preţul de 185 pe gigacalorie cel puţin până la 1 ianuarie. Şase ani sunt încheiaţi de când  la Buzău e acelaşi preţ la gigacalorie", a declarat directorul RAM Buzău, Constantin Tacea.

Diferenţe mari la preţul gigacaloriei: Arad- 280 de lei, Oradea - 235 lei, Braşov şi Zalău - 170 lei

Preţul gigacaloriei plătit de către populaţie diferă foarte mult în oraşe, astfel că dacă la Arad va fi în jur de 280 de lei, iar la Oradea de circa 235 de lei, la Petroşani, Braşov sau Zalău locuitorii vor plăti sume cuprinse între 136 de lei şi 170 de lei pentru gigacalorie.

La Arad, municipalitatea ar urma să subvenţioneze preţul căldurii furnizate populaţiei în această iarnă, însă autorităţile nu au decis deocamdată cu cât va fi mai mic preţul gigacaloriei faţă de costul de producţie.

Primarul Gheorghe Falcă declară că bugetul local ar permite acordarea unei subvenţii generalizate de 20-30 de lei la preţul căldurii, astfel ca populaţia să nu mai plătească preţul întreg de 307,4 lei, cum s-a întâmplat în iarna trecută.

Edilul spune că cel mai probabil se va stabili un preţ pentru populaţie în jurul sumei de 280 de lei, însă suma exactă va fi anunţată după ce se finalizează analizele în cadrul primăriei, urmând ca propunerea să fie supusă aprobării consilierilor locali.

La Braşov, preţul gigacaloriei livrate populaţiei va rămâne neschimbat în această iarnă, la nivelul valorii de anul trecut, de 171 de lei, diferenţa până la preţul de producţie urmând să fie acoperită prin subvenţii de la bugetul local, susţin autorităţile.

"Preţul gigacaloriei va rămâne acelaşi şi nu se modifică cu niciun ban. Va rămâne la preţul de 171 de lei. Sunt investiţii care se fac acum la sistemul centralizat de termoficare a municipiului, într-un parteneriat cu compania Bepco, care va suporta o parte din eventualele pierderi", a spus viceprimarul din Braşov Răzvan Popa.

La Oradea, reprezentanţii municipalităţii afirmă că nu iau în calcul majorarea preţului gigacaloriei întrucât termocentrala societăţii Electrocentrale funcţionează pe cărbune, fapt pentru care impactul asupra preţului de producţie va fi relativ redus.

Astfel, orădenii vor plăti la iarnă tot 235 de lei pe gigacalorie, la fel ca în sezonul rece precedent.

"Deocamdată municipalitatea nu ia în calcul varianta majorării preţului la gigacalorie", a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan.

La Zalău, preţul gigacaloriei nu a fost modificat, pentru această iarnă, însă conducerea furnizorului de energie termică susţine că tarifele ar putea fi majorate în lunile următoare dacă CL va aproba acest lucru.

Directorul SC Uzina Electrică SA Zalău, Viorel Marian, a declarat că Uzina va intra în sezonul rece 2012 - 2013 cu tarifele din iarna trecută, de 431,5 lei pentru o gigacalorie (fără TVA) pentru agenţii economici şi de 170 de lei gigacaloria (TVA inclus) pentru abonaţii casnici, dar că se ia în considerare majorarea tarifelor, în lunile următoare. 

"Tariful pentru abonaţii casnici este mai mic pentru că Uzina Electrică primeşte subvenţie de la Consiliul Local Zalău. Dacă menţinem aceleaşi tarife de iarna trecută, facturile nu vor creşte. Problema este că aceste tarife sunt în pierdere, întrucât noi le menţinem la aceleaşi valori, în timp ce preţul gazelor şi al curentului au tot crescut. E posibil să majorăm tarifele în lunile următoare, dacă CL va aproba acest lucru", a declarat Viorel Marian.

Preţul gigacaloriei, neschimbat faţă de anul trecut, 160 de lei, la Ploieşti

Locuitorii din Ploieşti ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire nu vor plăti mai mult pentru agentul termic, operatorul de termoficare nesolicitând Consiliului Local majorarea tarifului pentru gigacalorie, iar Primăria menţinând subvenţia la fel ca anul trecut.

La Ploieşti, preţul de producţie al gigacaloriei este de 244,33 lei, iar populaţia plăteşte preţul subvenţionat de către Consiliul Local, respectiv 160 lei pentru o gigacalorie.

Contactat telefonic de corespondentul MEDIAFAX, viceprimarul municipiului Ploieşti, Iulian Teodorescu, a declarat că "în mod categoric" municipalitatea va păstra subvenţia la agent termic în această iarnă. Anterior, Teodorescu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că această subvenţie va fi eliminată începând din iarna anului viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici