Holzindustrie, după PROTESTUL FORESTIERILOR: Cumpărăm volume mari din import, nu din Suceava

Holzindustrie Schweighofer susţine, ca reacţie la un protest al forestierilor organizat la Suceava, că grupul nu poate avea un impact semnificativ asupra aprovizionării firmelor locale cu materie primă întrucât achiziţionează volume reduse de la Direcţia Silvică Suceava şi cantităţi mari din import.

487 afișări
Imaginea articolului Holzindustrie, după PROTESTUL FORESTIERILOR: Cumpărăm volume mari din import, nu din Suceava

Holzindustrie, după PROTESTUL FORESTIERILOR: Cumpărăm volume mari din import, nu din Suceava (Imagine: Mihaly Laszlo / mediafax Foto)

"Ne distanţăm de orice acuzaţii privind un aşa-zis impact asupra aprovizionării firmelor locale cu materie primă, deoarece volumul achiziţionat de către Holzindustrie Schweighofer de la Direcţia Silvică Suceava este unul foarte mic. Astfel, la nivelul anului trecut, am achiziţionat de la RNP - Romsilva – Direcţia Silvică Suceava mai puţin de 10% din volumul total comercializat de către aceasta, restul de peste 90% rămânând disponibil pentru celelalte firme participante la licitaţii. În contextul scăderii volumului de masă lemnoasă pusă pe piaţă, compania noastră a achiziţionat volume importante de lemn din import", arată Holzindustrie Schweighofer, într-un comunicat.

Compania arată că este cel mai mare importator de buştean atât din judeţul Suceava, cât şi din România.

"În anul 2015, compania a cumpărat doar pentru fabrica din Rădăuţi aproape 1 milion m3 de buştean din ţări precum Lituania, Polonia, Ucraina, Belarus şi Rusia. Acest lemn este ulterior prelucrat în ţară, cu forţă de muncă locală, astfel că i se adaugă plus valoare şi generează sume importante pentru bugetul local şi cel al statului român sub formă de taxe şi impozite. Mai mult decât atât, începând cu sfârşitul anului trecut, firma noastră a importat 4 trenuri de cherestea din Germania, pe care o prelucrăm în România, oferind valoare adăugată fiecărui metru cub prelucrat", mai arată Holzindustrie Schweighofer.

Peste cinci sute de forestieri, însoţiţi de o fanfară, au participat, luni, la un marş urmat de un miting de protest în faţa Palatului Administrativ din Suceava, solicitând soluţionarea revendicărilor depuse la Guvern cu ocazia mitingului organizat în urmă cu o săptămână.

Participanţii la miting au venit cu o fanfară şi au mărşăluit pe străzile municipiului Suceava după care au organizat un protest în faţa Palatului Administrativ.

Protestatarii au scandat lozinci prin care solicitau demiterea conducerii Romsilva, dar şi că-şi doresc să lucreze în ţară.

Ei aveau pancarte cu mesaje ca: "Afară cu Holţu din ţară", "Holzindustrie urmăreşte să falimenteze firmele din România", "Carburantul se ieftineşte, coaja voastră se scumpeşte", "Jos dictatura Romsilva", dar şi caricaturi care acuză înţelegeri între RNP Romsilva, Ministerul Mediului şi Holzindustrie Schwighofer.

Direcţia Silvică Suceava apreciază că protestele forestierilor suceveni sunt contraproductive şi nejustificate şi şi-a exprimat surprinderea şi regretul faţă de iniţiativa conducerii Asociaţiei Forestiere "Bucovina" de a organiza, la Suceava, manifestări de protest în legătură cu situaţia generată de blocarea licitaţiilor de masă lemnoasă de către agenţii economici din sectorul forestier.

Direcţia Silvică Suceava a arătat într-un comunicat că aplică şi respectă actele normative în vigoare în domeniu, respectiv Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, fără a avea competenţa de a interpreta sau modifica prevederile actelor normative menţionate. În comunicat se precizează că preţurile medii de pornire la licitaţiile pentru masa lemnoasă organizate de DS Suceava sunt neschimbate faţă de cele practicate la licitaţiile precedente, din cursul anului 2015.

Holzindustrie Schweighofer deţine fabrici de cherestea la Sebeş, Rădăuţi şi Reci (Covasna), operând şi o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv, la Siret, şi una de panel, la Comăneşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici