Marş cu fanfară: Peste cinci sute de forestieri au organizat un miting de protest la Suceava - Mediafax

Marş cu fanfară: Peste cinci sute de forestieri au organizat un miting de protest la Suceava

Peste cinci sute de forestieri, însoţiţi de o fanfară, au participat, luni,la un marş urmat de un miting de protest în faţa Palatului Administrativ din Suceava, solicitând soluţionarea revendicărilor depuse la Guvern cu ocazia mitingului organizat în urmă cu o săptămână.

800 afişări
Imaginea articolului Marş cu fanfară: Peste cinci sute de forestieri au organizat un miting de protest la Suceava

Marş cu fanfară: Peste cinci sute de forestieri au organizat un miting de protest la Suceava

Participanţii la miting au venit cu o fanfară şi au mărşăluit pe străzile municipiului Suceava după care au organizat un protest în faţa Palatului Administrativ.

Protestatarii au scandat lozinci prin care solicitau demiterea conducerii Romsilva, dar şi că-şi doresc să lucreze în ţară.

Ei aveau pancarte cu mesaje ca: "Afară cu Holţu din ţară", "Holzindustrie urmăreşte să falimenteze firmele din România", "Carburantul se ieftineşte, coaja voastră se scumpeşte", "Jos dictatura Romsilva", dar şi caricaturi care acuză înţelegeri între RNP Romsilva, Ministerul Mediului şi firma austriacă Holzindustrie Schwighofer.

 

Vicepreşedintele Asociaţiei Forestiere Bucovina,Ciprian Muscă, a declarat că protestul a fost organizat pentru ca revendicările depuse la guvern în urma mitingului forestierilor de săptămâna trecută să fie soluţionate.

El a spus că Guvernul a anunţat că va face modificări în ceea ce priveşte Regulamentul de valorificare a masei lemnoase şi că forestierii aşteaptă să vadă dacă acestea sunt în acord cu ceea ce s-a stabilit în urma negocierilor.

Muscă a cerut şi ca Direcţia Silvică Suceava să anuleze licitaţia de masă lemnoasă care este organizată în condiţiile actualelor reglementări şi să aştepte noile prevederi ale regulamentului.

Ciprian Muscă a mai spus că nu este normal ca Direcţia Silvică Suceava să lanseze o nouă licitaţie în aceleaşi condiţii care au generat protestele.

O delegaţie a protestatarilor a depus la Prefectura Suceava lista cu revendicările lor, iar o parte dintre participanţii la protest au pichetat sediul Direcţiei Silvice Suceava.

Forestierii suceveni au anunţat că vor relua protestele din 9 februarie, dacă revendicările lor nu sunt soluţionate.

Pe de altă parte, Direcţia Silvică Suceava consideră că protestele forestierilor suceveni sunt contraproductive şi nejustificate şi îşi exprimă surprinderea şi regretul faţă de iniţiativa conducerii Asociaţiei Forestiere „Bucovina” de a organiza, la Suceava, manifestări de protest în legătură cu situaţia generată de blocarea licitaţiilor de masă lemnoasă de către agenţii economici din sectorul forestier.

Direcţia Silvică Suceava arată într-un comunicat de presă că aplică şi respectă actele normative în vigoare în domeniu, respectiv Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, fără a avea competenţa de a interpreta sau modifica prevederile actelor normative menţionate.

În comunicat se precizează că preţurile medii de pornire la licitaţiile pentru masa lemnoasă organizate de D.S. Suceava sunt neschimbate faţă de cele practicate la licitaţiile precedente, din cursul anului 2015.

"În scopul de a găsi o cale legală şi operativă pentru depăşirea blocajului creat, ne-am exprimat disponibilitatea pentru desfăşurarea licitaţiilor şi în sistem deschis, cu strigare", mai arată DS Suceava, care consideră că nemulţumirea contestatarilor legată de faptul că şi coaja ar fi luată în calcul la stabilirea preţului la o valoare egală cu cea a masei lemnoase licitate nu este întemeiată deoarece acest sortiment are o pondere redusă, de maxim 2 lei/m.c. în structura preţului de pornire.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici