Hossu:Dacă scrisoarea cu FMI va fi adoptată în forma actuală sindicatele vor declanşa greva generală

Sindicatele vor începe "un război de uzură" cu Guvernul dacă acesta va adopta scrisoarea de intenţie cu FMI în forma actuală, vor declanşa greva generală şi vor cere demisia Executivului, a declarat luni preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

37 afișări
Imaginea articolului Hossu:Dacă scrisoarea cu FMI va fi adoptată în forma actuală sindicatele vor declanşa greva generală

Hossu:Dacă scrisoarea cu FMI va fi adoptată în forma actuală sindicatele vor declanşa greva generală (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Dacă vor adopta scrisoarea aşa cum este acum vom începe un război de uzură. Vom cere demisia guvernului şi vom declanşa greva generală. Ştim că situaţia este gravă, dar nu suntem de acord să plătească numai unii. Vrem o soluţie de compromis", a spus Hossu.

Sindicatele şi patronatele au cerut Guvernului redactarea unei noi scrisori către FMI, în care să fie consemnate măsurile propuse de ele, nefiind de acord cu reducerea salariilor şi a pensiilor.

Plenul Consiliului Economic şi Social (CES) nu a reuşit să dea un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea actuală, către FMI.

Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabilă a scrisorii. Cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronală a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificări.

Astfel, s-a ajuns în situaţia în care nu există un aviz, favorabil sau nefavorabil.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile de la Bucureşti au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Măsurile, anunţate în 6 mai de preşedintele Traian Băsescu, au fost contestate de sindicalişti.

După două runde de discuţii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni şi la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intenţie către FMI să fie reanalizată în Consiliul Economic şi Social şi să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul CES.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici