Hossu: Tinerii plătiţi pe contracte de drepturi de autor vor avea o pensie sub pragul de sărăcie

Persoanele tinere care sunt în prezent plătite pe contracte de drepturi de autor, printre care 45.000 de angajaţi din mass-media, vor avea o pensie sub pragul minim de sărăcie, consideră preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

33 afișări
Imaginea articolului Hossu: Tinerii plătiţi pe contracte de drepturi de autor vor avea o pensie sub pragul de sărăcie

Hossu: Tinerii plătiţi pe contracte de drepturi de autor vor avea o pensie sub pragul de sărăcie

Potrivit liderului "Cartel Alfa", actuala lege a contractelor drepturilor de autor nu trebuie anulată, ci corect aplicată, pentru că unii angajatori transferă către lucrători întregul risc.

"Efectele acestei legi se vor vedea în 20 de ani pentru persoanele tinere care sunt plătite în prezent pe drepturi de autor şi vor fi greu de corectat. Aceştia vor avea o pensie sub pragul de sărăcie. Ceea ce se întâmplă azi este un abuz, un exces, pentru că unii angajatori transferă angajaţilor întregul risc, iar aceştia din urmă vor ajunge să aibă o pensie de mizerie, pentru că salariul declarat oficial este cel minim pe economie, iar la sfârşit pensia va reprezenta 0,3 puncte procentuale", a explicat Hossu.

Liderul "Cartel Alfa" susţine că legea drepturilor de autor s-a extins şi la angajaţii care "nu au de-a face cu creaţia, cum sunt notarii, arhitecţii, contabilii şi chiar şi în mass-media".

Hossu arată subscrie ca actul de creaţie să rămână pe drepturile de autor, dar celorlalţi, care fac o muncă repetitivă, să li se treacă tot salariul pe cartea de muncă pentru întreaga activitate, ca să poată beneficia de o pensie raportată la întreg salariu primit de angajat.

Liderul de sindicat a precizat că, la întâlnirea cu premierul şi ministrul Finanţelor, nu a solicitat desfiinţarea drepturilor de autor - o modalitate de recunoaştere a contribuţiei originale în domeniul artei sau ştiinţei, practicată în toată lumea -, ci doar instituirea unor reglementări mai clare şi a unui control mai sever.

În opinia lui Hossu, Guvernul României trebuie să acţioneze în conformitate cu recomandările Comisiei Europene, care cere în mod imperativ Statelor Membre eliminarea formelor de muncă mascată, arătând că acestea reprezintă un pericol deosebit pentru stabilitatea sistemelor de securitate socială.

Premierul Emil Boc a promis partenerilor sociali, la întâlnirea de vineri, că va încerca să reglementeze această problemă ridicată de sindicate.

Citeşte şi:

Hossu: Plata prin drepturile de autor, "o formă de evaziune"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici