ICCJ: Cornel Penescu numea "comision" sau "protocol" mita dată lui Antonie Solomon

ICCJ consideră evident faptul că Antonie Solomon a luat mită de la Cornel Penescu, banii respectivi fiind menţionaţi în registrele firmei Pic drept "comision" sau "protocol", potrivit motivării deciziei prin care fostul primar al Craiovei a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

501 afișări
Imaginea articolului ICCJ: Cornel Penescu numea "comision" sau "protocol" mita dată lui Antonie Solomon

Cornel Penescu (Imagine: Dariu Mitrache/Mediafax Foto)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) menţionează, în documentul citat, că "inculpatul Solomon Antonie, în calitatea de primar al municipiului Craiova, avea cunoştinţă de faptul că SC PIC SA a construit fără autorizaţie de construire, întrucât a aplicat amenda de 100.000.000 lei, însă ulterior nu a mai dispus intrarea în legalitate, omiţând această situaţia în cazul autorizaţiei de construire emise sub nr. 303/2006".

Potrivit instanţei, remiterea mitei în schimbul emiterii autorizaţiei de construire pentru firma lui Penescu este un fapt "evident".

TITLURILE ZILEI

"Că s-a remis mita este evident şi din faptul că iniţial cererea de emitere a autorizaţiei de construire a fost respinsă, iar ulterior, după remiterea mitei, fără să se întâmple nimic care să schimbe situaţia de fapt, cererea de emitere a autorizaţiei de construire a fost soluţionată favorabil de primarul municipiului Craiova - Antonie Solomon", se arată în motivare.

Conform interceptărilor de la dosar, Cornel Penescu a spus că s-a întâlnit cu primarul Solomon şi că a rezolvat "problema".

Despre o sumă în cuantum de 10.000 de euro dată ca mită, în motivare se precizează că aceasta "se regăseşte menţionată la Registrul de casă ţinut de învinuitul Pieca Gheorghiţă, admistrator al SC PIC SA, cu menţiunea: «Comisioane primar Craiova - 35,050.00»", banii reprezentând atunci echivalentul în lei a sumei de 10.000 de euro.

"Inculpatul Penescu Gheorghe Cornel ţinea o evidenţă strictă a tuturor sumelor plătite, inclusiv a celor cu titlu de mită, care însă ca şi justificare se regăseau cu menţiunea «comision», «protocol»", se mai arată în motivare.

Tot în motivare, judecătorii arată că faptele lui AntonieSolomon, "care în calitate de primar al municipiului Craiova şi de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova, în perioada februarie 2006 - noiembrie 2006, a primit cu titlu de mită, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, suma totală de 50.000 euro, în mai multe tranşe de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu legate de exercitarea funcţiilor mai sus menţionate, mai concret în scopul facilitării emiterii Autorizaţiei de construire cu nr. 303/16 martie 2006 pentru construirea Hypermarket PIC Craiova, cu încălcarea normelor Legii nr. 50/1991 şi Legii nr. 18/1991, autorizaţia de construire conţinând elemente nereale şi în scopul facilitării emiterii acordului de prelungire a traseului nr. 13 (autobuz) până în zona este unde era amplasat Hypermarketul PIC Craiova şi înfiinţarea unei perechi de staţii pe acest traseu, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de luare de mită în formă continuată".

La 11 iulie, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul de corupţie, potrivit unei decizii luate de instanţa supremă, aceeaşi pedeapsă fiind dispusă în cazul omului de afaceri Cornel Penescu.

Conform hotărârii instanţei, Solomon, în prezent senator PPDD, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi trei ani de interzicere a unor drepturi, pentru luare de mită.

ICCJ a dispus condamnarea fostului primar şi la un an de închisoare pentru fals intelectual, acesta urmând să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare şi trei ani de interzicere a unor drepturi.

Tot în cazul lui Solomon, instanţa a dispus confiscarea sumei de 50.000 de euro, reprezentând suma luată de acesta drept mită.

Cornel Penescu a primit tot trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită.

Dragos George Stancu a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită. Instanţa a stabilit în cazul acestuia un termen de încercare de trei ani şi şase luni.

Gheorghiţă Pieca a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, cu un termen de încercare de trei ani.

Instanţa a mai dispus menţinerea sechestrului pentru suma de 50.000 de euro ridicată de procurori de la domiciliul lui Solomon, în cazul celorlalţi inculpaţi fiind ridicată măsura asiguratorie asupra bunurilor mobile şi imobile.

ICCJ mai hotărât anularea înscrisurilor falsificate, respectiv a autorizaţiei de construire nr. 303/16.03.2006 şi a procesului verbal de recepţie parţială datat 27.03.2006 întocmit de inculpatul Pieca.

Decizia din 11 iulie nu este definitivă, ea putând fi atacată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

În acest dosar, Antonie Solomon este acuzat că ar fi primit 50.000 de euro mită de la un acţionar principal al firmei PIC din Piteşti, Cornel Penescu, pentru a-i facilita acestuia diverse servicii în Craiova.

Procesul a început la Tribunalul Argeş, iar apoi a fost strămutat la Tribunalul Galaţi, în iulie 2010, şi a ajuns la instanţa supremă în februarie 2013, după ce Solomon a devenit senator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici