Imobilele RA-APPS vor fi vândute şi prin negociere, cu 30% sub preţul de pornire

Imobilele RA-APPS vor fi vândute la un preţ cu până la 30% mai mic comparativ cu cel de pornire, dacă licitaţia se repetă, şi vor fi cedate şi prin negociere la a treia încercare de vânzare, imobilele de peste 50.000 euro putând fi plătite în rate lunare eşalonate până la trei ani cu un avans de 25%.

452 afișări
Imaginea articolului Imobilele RA-APPS vor fi vândute şi prin negociere, cu 30% sub preţul de pornire

Imobilele RA-APPS vor fi vândute şi prin negociere, cu 30% sub preţul de pornire (Imagine: Doru Colgiu/Mediafax Foto)

Tinerii căsătoriţi, care au fiecare vârsta de pana la 35 de ani, vor putea achita un avans cuprins între 10-25% din preţul de vânzare.

Prevederea este inclusă în ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a reglementat condiţiile de vânzare şi ocupare a imobilelor aflate în administrarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

Documentul simplifică procedura de vânzare şi plată a imobilelor RA-APPS, cu argumentul că vânzările efectiv realizate anul trecut sunt net inferioare celor preconizate şi că neadoptarea acestor măsuri propuse va genera efecte negative, concretizate în continuarea şi agravarea procesului de degradare şi chiar distrugere a bunurilor aparţinând domeniului public şi privat al statului.

Conform documentului, licitaţia deschisă cu strigare pentru vânzarea imobilelor este valabilă dacă a fost prezentată cel puţin o ofertă la nivelul preţului de pornire, iar în cazul în care licitaţia a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, se va organiza o nouă licitaţie, având însă preţul de pornire cu 10% mai mic faţă de cel stabilit, dar nu mai mic decât "valoarea de inventar" a imobilului.

În cazul în care cea de a doua licitaţie a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, se va organiza o nouă licitaţie, având preţul de pornire cu 20% mai mic faţă de cel stabilit, dar din nou nu mai mic decât "valoarea de inventar" a imobilului.

În toate cazurile, licitaţia se adjudecă în favoarea celei mai bune oferte din punct de vedere valoric. La oferte egale, va fi declarat câştigător al licitaţiei titularul unui contract de locaţiune, concesiune, locaţie de gestiune, asociere în participaţie sau prestări de servicii încheiat potrivit legii, având ca obiect imobilul vândut în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.

Dacă cea de-a treia licitaţie a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, imobilul va putea fi vândut "prin negociere", pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu 30% decât preţul stabilit, dar nu mai mică decât valoarea de inventar a imobilului.

În termen de două zile lucrătoare de la înregistrarea ofertei de cumpărare, RA-APPS va publica pe site-ul propriu anunţul privind înregistrarea acesteia.

În cazul în care, în termenul de două zile lucrătoare de la publicarea pe site-ul RA-APPS a anunţului privind înregistrarea ofertei de cumpărare a imobilului, se înregistrează mai multe oferte, se va organiza o nouă licitaţie. Preţul de pornire al licitaţiei va fi mai mic cu 30% faţă de cel stabilit, dar nu mai mic decât valoarea de inventar a imobilului.

Guvernul a redus totodată la jumătate, de la 60 zile la 30 zile, termenul în care trebuie semnat contractul de vânzare-cumpărare a imobilului vândut şi a dublat în acelaşi timp, de la 30 zile la 60 zile, perioada în care trebuie plătit preţul imobilului achiziţionat.

În acelaşi timp, imobilul - construcţie şi/sau teren - al cărui preţ depăşeşte suma de 50.000 euro,va putea fi vândut cu plata în rate lunare, eşalonate pe 1-3 ani, fără termen de graţie, şi cu un avans de minimum 25% din preţul de vânzare.

Tinerii căsătoriţi, care au fiecare vârsta de pana la 35 de ani, pot achita un avans cuprins între 10-25% din preţul de vânzare.

Avansul va trebui plătit în cel mult 60 zile de la încheierea contractului, sub sancţiunea rezilierii de drept a acestuia, fără punere în întârziere şi fără nici o altă formalitate. În situaţia în care avansul nu a fost plătit, iar contractul a fost desfiinţat prin reziliere, imobilul în cauză poate fi scos la vânzare din nou, prin licitaţie deschisă cu strigare, la care nu vor fi admise persoanele care au avut calitatea de parte în primul contract de vânzare-cumpărare.

În contractele de vânzare-cumpărare cu plata preţului în rate, la cuantumul fiecărei rate se aplică o dobândă care să acopere inflaţia, la care se adaugă două procente, în cazul în care preţul este stabilit şi plătit în moneda naţională, şi dobânda Euribor plus două procente, în cazul în care preţul este stabilit şi/sau plătit în valută. Regia va comunica cumpărătorului, cu 10 zile înainte de scadenţa fiecărei rate, cuantumul sumei datorate cu titlu de dobândă.

În cazul în care cumpărătorul nu plăteşte la scadenţă trei rate consecutive, contractul de vânzare-cumpărare se consideră reziliat de drept, fără a mai fi necesară punerea în întârziere şi fără orice altă formalitate. Sumele achitate de cumpărător până la momentul rezilierii contractului nu se restituie acestuia.

Transferul dreptului de proprietate asupra imobilului se realizează la data achitării integrale a preţului, cu îndeplinirea formalităţilor de publicitate.

Terenul aferent construcţiilor deja vândute, retrocedate sau cedate în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, precum şi terenul aferent unei construcţii cu un alt proprietar şi a cărui situaţie juridică este clarificată, cu excepţia celor care sunt proprietate publică a statului, poate fi vândut proprietarului actual al construcţiei, la cererea acestuia, cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului.

Terenul, proprietate publică a statului, aferent construcţiei vândute sau retrocedate în temeiul unei legi sau în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, respectiv în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate după data intrării în vigoare a Legii 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă, poate fi închiriat/concesionat, iar veniturile obţinute din închiriere/concesionare se fac venit la bugetul de stat.

Construcţia situată pe un teren proprietatea unei alte persoane şi a cărei situaţie juridică este clarificată, cu excepţia celor care sunt proprietate publică a statului, poate fi vândută proprietarului actual al terenului, la cererea acestuia, cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului.

Cota parte din imobilul – construcţie şi/sau teren - care nu poate fi exploatată individual, cu excepţia celor care sunt proprietate publică a statului, poate fi vândută pentru întregirea proprietăţii către co-proprietar, la cererea acestuia, tot cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului.

Contestaţiile referitoare la desfăşurarea procedurii de vânzare se pot depune în termen de 3 zile lucrătoare de la data anunţării rezultatului licitaţiei deschise cu strigare, dar vor fi şi soluţionate în termen de 10 zile lucrătoare, nu de 5 zile lucrătoare ca până în prezent.

Ordonanţa mai prevede că, în termen de 60 zile de la data încasării integrale a preţului vânzării, RA-APPS are obligaţia de a achita persoanei fizice sau juridice care a efectuat lucrări de investiţii valoarea rămasă neamortizată a acestora certificata printr-un raport de expertiză, dacă lucrările de investiţii au fost efectuate cu acordul proprietarului sau al titularului dreptului de administrare a imobilului şi dacă au fost executate pe baza unor autorizaţii de construire, fără însă ca regia să mai păstreze sumele reprezentând valoarea rămasă neamortizată a investiţiilor proprii, conform legislaţiei actuale.

Toate aceste modificări au fost decise în condiţiile în care, la finele anului trecut, pe fondul licitaţiilor eşuate în lipsă de oferte, Guvernul a fost obligat să revizuiască în scădere drastică estimarea de venituri obţinute în 2012 din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, joi, că RA-APPS a reuşit, în luna martie, să vândă primul apartament din lotul celor peste 60 locuinţe ofertate începând cu primăvara anului trecut, dar pentru care licitaţiile au eşuat în lipsă de ofertanţi, şi a cedat un apartament de 82 metri pătraţi din centrul Capitalei cu 154.132 euro. Ultimul apartament vândut de regie datează din urmă cu exact un an, în martie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici