Video Incendiu într-o biserică din Satu Mare: Mai multe piese valoroase de mobilier, datate între anii 1799-1807, cuprinse de flăcări - FOTO, VIDEO

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă, în interiorul Bisericii Reformate „Cu Lanţuri” din oraşul Satu Mare, unde au luat foc mai multe bănci din lemn.

637 afișări

Pompierii din Satu Mare au intervenit, sâmbătă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la Biserica Reformată „Cu Lanţuri” din oraş.

Potrivit ISU Satu Mare, în interiorul bisericii au luat foc câteva bănci din lemn.

„Cauza probabilă: efect termic (supraîncălzirea) cablului unui prelungitor aflat sub tensiune pentru alimentarea unui utilaj, care a condus la aprinderea unui cauciuc al utilajului. Flăcările s-au propagat la câteva bănci din interiorul bisericii. Au ars 3 bănci şi s-au degradat 20”, au declarat reprezentanţii ISU Satu Mare.

Biserica se află în reamenajare.

Biserica Reformată „Cu Lanţuri” din Satu-Mare, construită între anii 1793-1802, este unul dintre monumentele reprezentative pentru oraş.

Este împrejmuită cu stâlpi legaţi între ei cu lanţuri forjate, de aici şi denumirea „biserica cu lanţuri".

Potrivit Primăriei Satu Mare, biserica păstrează valoroase piese de inventar: farfurii, discuri şi potire, datate între 1657-1679; clopotul cel mare din turn (cel mai vechi clopot din oraşul Satu Mare) datează din anul 1633.

Mobilierul este realizat, între anii 1799-1807, din lemn de stejar, de către meşterul tâmplar Frits Iosif, iar în anul 1814 biserica a fost dotată cu o orgă realizată de maestrul Galli.

Taguri:
incendiu,
biserică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici