Incompatibilitatea deputaţilor Andon şi Pâslaru va fi discutată în sesiunea din toamnă a Camerei

Liderul PDL Mircea Toader a declarat, miercuri, că Biroul Permanent al Camerei a respins cererea sa privind discutarea în această sesiune extraordinară a situaţiei deputaţilor declaraţi incompatibili de ANI, iar preşedintele Camerei Valeriu Zgonea a spus că problema se va discuta în toamnă.

403 afișări
Imaginea articolului Incompatibilitatea deputaţilor Andon şi Pâslaru va fi discutată în sesiunea din toamnă a Camerei

Deputatul Sergiu Andon (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

După şedinţa Biroului Permanent al Camerei, Mircea Toader a precizat că a cerut introducerea pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei a raportului comisiei juridice privind deputaţii găsiţi incompatibili de către ANI, Sergiu Andon şi Florin Pâslaru.

"A fost respinsă cererea noastră pe motiv că nu poate să se întâlnească comisia juridică până în toamnă", a spus Toader.

La rândul său, vicepreşedintele Camerei Ioan Oltean (PDL) a precizat că, în mod abuziv, comisia juridică a decis împotriva unei hotărâri judecătoreşti care a stabilit că mandatul deputaţilor Andon şi Pâslaru a încetat şi că membrii comisiei trebuiau doar să ia act de hotărârea ICCJ, iar plenul Camerei să fie doar informat.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, la rândul său, că această solicitare a PDL nu a fost respinsă, dar că raportul comisiei juridice a fost retrimis de plen, în sesiunea trecută, la comisia juridică pentru ca aceasta să audieze şi punctul de vedere al ANI, iar această chestiune nu poate fi clarificată decât în sesiunea parlamentară din toamnă.

"Am avut o discuţie telefonică cu preşedintele ANI şi i-am spus că Parlamentul României îşi va lua angajamentul că în prima sesiune din toamnă va clarifica această problemă. Voi cere, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, să vină cu un raport şi un punct de vedere în sesiunea din toamnă. Eu nu pot să iau act de o hotărâre judecătorească şi nici să o introduc pe ordinea de zi, nu am nicio competenţă decât să cer comisiei juridice, iar comisia juridică este obligată de votul plenului să cheme şi pe reprezentanţii ANI. Nu este nicio tergiversare", a precizat Zgonea.

Plenul Camerei Deputaţilor a decis, în 6 iulie, ca problema incompatibilităţii deputaţilor Florin Pâslaru (PSD) şi Sergiu Andon (PC) să fie retrimisă la comisia juridică.

Propunerea în privinţa lui Florin Pâslaru a fost adoptată cu 141 de voturi "pentru", 9 abţineri şi 49 de voturi "împotrivă".

Propunerea în privinţa lui Sergiu Andon a fost adoptată cu 147 de voturi "pentru", 10 abţineri şi 53 voturi "împotrivă".

La şedinţă, au fost prezenţi 203 deputaţi din totalul de 311.

Consiliul Naţional de Integritate (CNI), în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate, a solicitat în mod ferm Parlamentului aplicarea şi respectarea hotărârii instanţei supreme în cazul Andon, precum şi a actelor emise de ANI în cazul Pâslaru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici