Indemnizaţia de creştere a copilului, plătită dacă persoana dovedeşte întreruperea unei activităţi

Persoanele care realizează concomitent venituri impozitate din mai multe activităţi vor beneficia de concediu şi de indemnizaţia pentru creşterea copilului dacă dovedesc suspendarea a cel puţin uneia dintre activităţi, dar pierd dreptul la indemnizaţie dacă suma veniturilor rămase depăşeşte 3000 lei.

2564 afișări
Imaginea articolului Indemnizaţia de creştere a copilului, plătită dacă persoana dovedeşte întreruperea unei activităţi

Indemnizaţia de creştere a copilului, plătită dacă persoana dovedeşte întreruperea unei activităţi (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Hotărârea de Guvern aprobată miercuri modifică şi completează normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

De asemenea, actul normativ stipulează explicit condiţiile în care părinţii care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului pot realiza, concomitent, venituri supuse impozitării de până la 3.000 de lei anual, limită stabilită prin Legea 126/2014 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului.

Astfel, în perioada concediului pentru îngrijirea copilului, persoana care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului poate realiza venituri supuse impozitului până la limita de 3.000 de lei anual prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi, cu condiţia ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizaţie să rămână întreruptă/suspendată.

În situaţia în care ambii părinţi solicită succesiv dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, limita de venituri de 3.000 de lei pe care o pot realiza anual concomitent cu primirea indemnizaţiei se aplică fiecăruia, în funcţie de opţiunea de concediu.

Persoanele care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului, în cazul în care depăşesc limita veniturilor anuale de 3.000 de lei obţinute ca urmare a desfăşurării unor activităţi, au obligaţia să depună la primărie o notificare în acest sens, care va fi transmisă agenţiei teritoriale, iar aceasta va verifica respectarea limitei de venituri. În cazul în care persoanele care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului realizează venituri peste limita de 3.000 de lei anual, indemnizaţia pentru creşterea copilului se consideră a fi acordată necuvenit şi se recuperează în condiţiile legii.

Un alt element de noutate adus este faptul că în cazul în care apare o situaţie de natură să genereze un nou drept, la stabilirea bazei de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului vor fi luate în considerare şi veniturile realizate pe perioada concediului de îngrijire a copilului în limita a 3.000 de lei anual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici