Infecţie cu hantavirus, în România. Un bărbat a fost diagnosticat cu boala foarte rară şi a fost internat, în stare gravă

  • Un bărbat din Târgu Mureş a fost infectat cu hantavirus şi se află în stare gravă, în Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi.
  • Hantavirus este un virus extrem de periculos, dar rar, care se transmite de la şobolanii de pădure la om.
  • Există două tipuri: un tip de hantavirus, cu circulaţie în America, care dă afectare pulmonară severă iar altul, cu circulaţie în Europa şi Asia, care dă afectare renală (febra hemoragică cu sindrom renal).
5782 afișări
Imaginea articolului Infecţie cu hantavirus, în România. Un bărbat a fost diagnosticat cu boala foarte rară şi a fost internat, în stare gravă
Cazul bărbatului infectat cu hantavirus este unul foarte grav, spune purtătorul de cuvânt al spitalului, Ionuţ Nistor. Acesta a declarat că pacientul, în vârstă de 72 de ani, a fost internat la Spitalul Parhon din Iaşi, prin transfer de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Târgu Neamţ.
 
Acesta s-a prezentat acum două săptămâni la spital cu stare generală foarte gravă, febră, probleme de respiraţie, stări de greaţă, vărsături, probleme ale rinichilor, hemoragie la nivelul tractului urinar, declară specialistul.
 
Au fost suspicionate mai multe afecţiuni. Din păcate, a fost confirmată infecţia cu hantavirus. (...)  Este internat cu o stare generală gravă. Este evaluat în Unitatea de Terapie Intensivă a Clinicii de Nefrologie: are afectare renală majoră, afectare pulmonară şi hepatică, febră şi stare generală gravă. (...) Prognosticul este rezervat în prezent, dar sperăm să apară o îmbunătăţire în următoarele zile. Pacientul a avut expunere la acest tip de infectare virală. Casa acestuia se află la 50 de metri de pădure. Cu trei săptămâni înainte de debutul simptomelor bolii, el a fost în pădure, la tăiat lemne. Posibil să se fi infectat atunci”, mai explică Nistor.
 
Se activează DSP-ul din zonă, care va face o anchetă epidemiologică în acest caz.

Cum se transmite hantavirusul

Hantavirusul este o boală infecţioasă care se transmite de la şobolanii de pădure la om prin contact cu materiile fecale sau urina acestora. „Asta înseamnă că este mai puţin transmisă prin aerosoli şi mai mult prin contact direct, de pe mâini, prin apa băută din pădure, prin dormitul pe jos sau prin alimentele contaminate”, a mai spus Nistor. 
 
Primul caz de hantavirus diagnosticat la Spitalul Parhon din Iaşi a fost în anul 2008. De atunci au fost confirmate 20 astfel de cazuri, cel mai recent caz fiind înregistrat în 2019.
 
 
 
 
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici