Infracţiunile în şcoli şi în zonele adiacente au crescut cu 13% în primul semestru

Infracţiunile în şcoli şi în zonele adiacente acestora au crescut cu 13 la sută în primul semestru al anului şcolar 2012-2013, însă numărul lor raportat la numărul unităţilor de învăţământ este unul redus, a declarat chestorul de poliţie Dumitru Jianu, vineri, la o dezbatere CNA.

161 afișări
Imaginea articolului Infracţiunile în şcoli şi în zonele adiacente au crescut cu 13% în primul semestru

Infracţiunile în şcoli şi în zonele adiacente au crescut cu 13% în primul semestru (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto=

Chestorul de poliţie Dumitru Jianu, director în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Direcţia de Ordine Publică, a participat la dezbaterea "Nu vă uitaţi copiii la TV - Vezi ce vede copilul tău", organizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Dumitru Jianu a vorbit despre faptele sesizate în anii şcolari 2010-2011, 2011-2012 şi în primul semestru din 2012-2013, nu despre cele constatate şi soluţionate de poliţie.

Potrivit lui Dumitru Jianu, infracţiunile sesizate în incinta şcolilor şi în zonele adiacente acestora în anul şcolar 2011-2012 au scăzut cu patru la sută faţă de 2010-2011. Autorii şi victimele acestor fapte sesizate au fost preponderent elevi. Majoritatea acestor fapte sesizate au fost reprezentate de furt şi tâlhărie.

Pe de altă parte, potrivit lui Jianu, deşi în primul semestru al anului şcolar 2012-2013, comparativ cu perioada similară din anul şcolar precedent, s-a constatat o creştere cu 13 la sută a infracţiunilor în incinta şcolilor şi în zona adiacentă acestora, numărul acestora raportat la numărul de unităţi de învăţământ existente la nivel naţional este redus, fiind 0,2 la sută infracţiuni pe şcoală pe semestru.

Dumitru Jianu a precizat că în primul semestru al anului şcolar 2012-2013 au fost sesizate 740 de asemenea infracţiuni.

"Cifra este cu mult redusă faţă de percepţia pe care o avem despre siguranţa în unităţile şcolare. Fenomenul infracţionalităţii juvenile manifestat în unităţile de învăţământ preuniversitar este reprezentat de conflictele spontane, majoritatea fiind între elevi, fără forme specifice de organizare, care nu evidenţiază acţiuni criminale tipice unei grupări infracţionale", a explicat chestorul de poliţie Dumitru Jianu.

El a mai spus că deşi aceste fapte sunt dramatice, ele sunt totuşi "minore şi au un grad redus de pericol social".

"La 10.000 de şcoli la o populaţie şcolară de 3,3 milioane de elevi am înregistrat 740 de sesizări, care s-au confirmat sau nu într-un semestru. Aceasta este realitatea. Vorbim de o cifră foarte, foarte redusă. Realitatea este că şcoala este un domeniu sigur, deci putem să ne trimitem copiii la şcoală", a spus Dumitru Jianu.

El a dat asigurări că Poliţia Română, Ministerul Educaţiei şi autorităţile locale fac tot ce pot pentru a construi un domeniu mult mai sigur.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) organizează, vineri, la Palatul Parlamentului, dezbaterea "Nu vă uitaţi copiii la TV - Vezi ce vede copilul tău", la care a participat şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. La eveniment sunt prezenţi şi specialişti din domeniul sănătăţii şi ai educaţiei, reprezentanţi ai mediului academic, ai asociaţiilor de părinţi şi ai ONG-urilor care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei nonformale şi reprezentanţi ai unor radiodifuzori care difuzează programe pentru copii.

Dezbaterea "Nu vă uitaţi copiii la TV - Vezi ce vede copilul tău" vine după alte două dezbateri organizate de CNA - "Audiovizualul între ficţiune şi realitate", care a avut loc pe 1 martie, şi "Libertatea de exprimare - drept fundamental sau absolut?", din 8 februarie.

Pe de altă parte, CNA a lansat, pe 23 ianuarie, petiţia online "Interesul public mai presus de gustul publicului", al cărei scop este "de a evalua necesitatea îmbunătăţirii unor prevederi ale legislaţiei audiovizualului pentru o definire mai clară a noţiunii de interes public în programele de televiziune şi de radio".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici