Îngrijitorul neglijent de la Zoo Sibiu: Am încercat imediat să bag tigrul înapoi în cuşcă

Îngrijitorul de la Grădina Zoologică din Sibiu care a lăsat uşa deschisă la cuşca tigrilor, înlesnind evadarea tigroaicei, susţine că a observat imediat greşeala şi a încercat să bage animalul înapoi în cuşcă, acesta fiind calm, dar nu a reuşit.

487 afișări
Imaginea articolului Îngrijitorul neglijent de la Zoo Sibiu: Am încercat imediat să bag tigrul înapoi în cuşcă

Îngrijitorul neglijent de la Zoo Sibiu: Am încercat imediat să bag tigrul înapoi în cuşcă (Imagine: Sebastian Marcovici/Mediafax Foto)

Romică Bejan, îngrijitorul care a uitat uşa deschisă la cuşca tigrilor de la Grădina Zoologică din Sibiu, facilitând evadarea tigroaicei, a declarat, miercuri, jurnaliştilor, că a făcut curăţenie în cuştile animalelor şi a uitat uşa deschisă.

"A fost o scăpare de moment. După ce am adunat excrementele şi gunoaiele din ţarcul lor, am ieşit de acolo şi am apropiat uşa. M-am dus şi am golit găleata cu gunoi într-un sac pe care îl aveam într-o roabă şi, pe moment, am uitat. Am intrat înauntru, am început să vorbesc cu ei, că erau prietenoşi. Apoi am deschis şuberul (cârlig de siguranţă - n.r.) ca să iasă în ţarcul de vizitare", a povestit el.

Îngrijitorul a susţinut că şi-a dat seama imediat de greşeală şi a vrut să o remedieze, dar tigroaica ieşise deja afară.

"M-am dus după ea să încerc să o bag înapoi. Ea era foarte calmă, nu s-a dat la mine. Am avut curaj să mă apropii de ea, să încerc să o bag înăuntru iarăşi. Am riscat în momentul ăla. Poate am crezut că totuşi mă ascultă, că obişnuiesc să vorbesc cu ei. Atunci nu era foarte agitată, era foarte calmă, dar nu am reuşit", a afirmat Romică Bejan.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, Romică Bejan a fost angajat în cadrul Grădinii Zoologice Sibiu în 18 aprilie 2011, în baza unui contract de convenţii civile.

Directorul Grădinii Zoologice Sibiu, Constantin Bebeşelea, a afirmat că îngrijitorul riscă să fie demis, în conformitate cu Codul Muncii, pentru neglijenţa sa.

Întrebat de ce există o singură armă cu tranchilizant în dotarea Grădinii Zoologice, el a spus că, şi dacă ar fi mai multe, nu ar avea cine să le folosească.

"Nu avem ce face cu două puşti. Gândiţi-vă că personal nu avem. Cine să tragă? Este un medic veterinar care este autorizat. Nu oricine poate să tragă cu arma. Noi avem personal foarte puţin, din 23 câţi sunt pe statul de funcţii avem doar 14 angajaţi", a declarat Constantin Bebeşelea.

Tigrul a fugit, marţi dimineaţă, de la Grădina Zoologică din Sibiu, refugiindu-se în Pădurea Dumbrava, apoi a ajuns în cartierul Valea Aurie din municipiul Sibiu, în apropierea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Viceprimarul Sibiului, Astrid Fodor, declara că tigrul a reuşit să iasă din cuşca sa în jurul orei 9.30, din cauza neglijenţei îngrijitorului, care a făcut curăţenie, iar când a ieşit a lăsat uşa cuştii întredeschisă, moment în care animalul a ieşit.

În jurul orei 12.30, tigrul a fost împuşcat mortal în pădure, între localităţile Sibiu şi Poplaca.

Animalul, născut la Grădina Zologică din Sibiu, era o tigroaică, avea 14 ani şi o greutate de aproximativ 200 de kilograme. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, animalul era o corcitură de tigru siberian cu tigru bengalez şi se numea Mihaela.

Potrivit lui Alex Mareş, reprezentant al Asociaţiei Vânătorilor din Sibiu, atât timp cât animalul a fost în municipiu nu a existat permisiunea de a se trage cu armă de foc, dar odată ajuns în zona pădurii, într-un fond forestier, a putut fi folosită o astfel de armă.

Liviu Todescu, medic veterinar la Grădina Zoologică Sibiu, spunea că până acum tigrul nu a atacat oameni, însă era cunoscut ca un animal agresiv.

Vânătorul Marin Văleanu, care a ucis tigrul, afirma că s-au făcut toate demersurile posibile pentru salvarea animalului, dar, întrucât tigroaica devenise extrem de agresivă, a fost necesară împuşcarea ei, pentru că în caz contrar s-ar fi produs un "dezastru".

Văleanu spunea că au fost trase două focuri cu arma cu tranchilizante, înainte de a se lua decizia împuşcării animalului.

El este angajat al Direcţiei Silvice Sibiu şi se ocupă cu vânătoarea din anul 1984.

Poliţia din Sibiu a declanşat cercetări cu privire la împrejurările care au condus la uciderea tigrului care scăpase de la Grădina Zoologică din neglijenţa unui îngrijitor, împuşcarea animalului făcându-se într-o situaţie neconformă, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Totodată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a înregistrat o cauză penală în legătură cu incidentul petrecut la Sibiu, informează, miercuri, Ministerul Public.

Reprezentanţii Primăriei Sibiu spun că urmează să se întocmească un "plan etapizat" de sporire a siguranţei în Grădina Zoologică, după ce o tigroaică a scăpat din cuşcă, în urma neglijenţei unui îngrijitor, anunţând totodată că trupul animalului va fi donat unei facultăţi din Cluj, pentru cercetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici