Iniţiativă pentru ca serviciile furnizate de psihologi să fie decontate mai uşor prin CNAS

La iniţiativa deputatelor Diana Stoica şi Oana Murariu, USR a organizat o masă rotundă pentru a găsi soluţii astfel încât consultaţiile la psiholog să fie decontate mai uşor prin CNAS, în contextul în care, ultimii doi ani au avut un puternic impact asupra sănătăţii mintale a multor români.

1176 afișări
Imaginea articolului Iniţiativă pentru ca serviciile furnizate de psihologi să fie decontate mai uşor prin CNAS

Iniţiativă pentru ca serviciile furnizate de psihologi să fie decontate mai uşor prin CNAS

„Pandemia a scos la iveală, cu brutalitate, tragedia stării de sănătate mintală din România: adolescenţi care s-au sinucis. Din păcate, pentru aceşti tineri şi pentru familiile lor nu mai putem face nimic. Dar putem să facem tot ce ţine de noi pentru a ne asigura să îi protejăm pe cei în viaţă. Şi pe toţi cei care au nevoie de ajutor, înainte să fie prea târziu. M-am bucurat enorm că, astăzi, am avut primul dialog pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru a face asta şi un prim obiectiv deja s-a conturat - vrem ca românii să aibă acces mai uşor la servicii psihologice decontate. Şi vrem ca medicii psihologi să aibă posiblitatea de a face contract cu Casa Naţională de Asigurări pentru a putea oferi aceste servicii pacienţilor. În momentul de faţă, traseul este prea complicat. Atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. Am discutat şi despre finanţare şi am identificat câteva soluţii. Vom reveni în curând cu un document de politică publică şi măsuri concrete legislative”, declară deputata USR Diana Stoica.

Deputatele USR pregătesc o iniţiativă legislativă pentru ca oamenii să poată apela direct şi gratuit la psiholog pentru un număr de şedinţe de evaluare şi construirea relaţiei terapeutice fără a mai fi nevoie de o trimitere din partea unui medic specialist.

„Perioada pandemiei şi ameninţările actuale au accentuat nevoia serviciilor de sănătate mintală pentru populaţie, iar multe ţările au extins deja bugetele în acest sens. Este timpul să doborâm şi noi bariera preconcepţiilor şi să încurajăm românii să apeleze la psiholog. În urma dezbaterii de astăzi, majoritatea celor implicaţi au fost de acord cu propunerea noastră privind decontare directă a unui număr de servicii psihologice incluse în contractul cu CNAS. Mai precis, oamenii să poată apela direct şi gratuit la psiholog pentru un număr de şedinţe de evaluare şi construirea relaţiei terapeutice fără a mai fi nevoie de o trimitere din partea unui medic specialist. Urmează o propunere legislativă şi continuarea dialogului cu Ministerul Sănătăţii şi CNAS pentru modificarea legislaţiei secundare tot în această direcţie”, precizează deputata USR Oana Murariu.

Propunerile USR de la care a pornit dezbaterea au fost posibilitatea de încheiere directă a contractelor de furnizare de servicii de psihologie între casele judeţene de asigurări de sănătate şi cabinetele de psihologie, decontarea unui număr de servicii psihologice persoanelor asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate – evaluare psihologică, consiliere psihologică, psihoterapie etc., precum şi abordarea sănătăţii mintale prin acţiuni preventive.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici