Instanţă: Fiica lui Tudor Pendiuc poate părăsi ţara pentru a merge la Festivalul de la Cannes

Fiica primarului suspendat al Piteştiului, Tudor Pendiuc, Emanuela-Elena Pendiuc, judecată sub control judiciar, poate părăsi România pentru a merge la Festivalul de la Cannes, a stabilit, luni, Curtea de Apel Bucureşti.

276 afișări
Imaginea articolului Instanţă: Fiica lui Tudor Pendiuc poate părăsi ţara pentru a merge la Festivalul de la Cannes

Instanţă: Fiica lui Tudor Pendiuc poate părăsi ţara pentru a merge la Festivalul de la Cannes (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Încuviinţează inculpatei Pendiuc Emanuela Elena părăsirea teritoriului României în perioada 12 mai -25 mai 2015, în scopul participării sale la Festivalul de Film de la Cannes (Franţa)", a decis instanţa bucureşteană.

Ema Pendiuc a mai participat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes şi în 2014.

La momentul respectiv, Ema Pendiuc, prezentatoare a TVR, a participat la festival cu scurtmetrajele pentru copii "Aventurile micilor vedete în parc" şi "Micile vedete descoperă secretul magneţilor", producţii ale şcolii de film "Micile vedete". Aceste scurtmetraje au fost incluse în programul românesc prezentat la Short Film Corner, o secţiune necompetitivă care are loc în fiecare an la Festivalul de la Cannes. Participarea la Short Film Corner nu echivalează cu o selecţie în secţiunile competitive ale Festivalului de Film de la Cannes.

Scurtmetrajele "Aventurile micilor vedete în parc" - care tratează tematica protejării mediului înconjurător - şi "Micile vedete descoperă secretul magneţilor" au făcut parte din seria educativă "Aventurile micilor vedete". Filmele au fost regizate de Ariana Pendiuc şi produse de Ema Pendiuc (care a fost şi actriţa în scurtmetrajul "Micile vedete descoperă secretul magneţilor").

Primarul suspendat al Piteştiului, aflat în arest preventiv din decembrie 2014, a fost trimisă în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie, alături de alte nouă persoane, între care şi Emanuela-Elena Pendiuc, doi directori ai societăţii de transport şi un ofiţer DNA.

Potrivit unui comunicat transmis, în 20 martie de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii l-au trimis în judecată pe Tudor Pendiuc pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Valentin Vişoiu, acţionar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL la data faptelor, pentru dare de mită, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi, reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.

Procurorii anticorupţie au trimis-o în judecată pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani şi pe fiica primarului suspendat, Emanuela-Elena Pendiuc, aflată sub control judiciar.

Totodată, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Ion Constantin, în calitate de consilier al primarului municipiului Piteşti, membru al Comisiei de evaluare a ofertelor, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, Robert-Aurelian Roman, Manuel-Vasile Rotaru şi Elena Berinde, directori generali, respectiv director economic la SC Publitrans 2000 S.A., la data faptelor, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, dar şi Emilian Nechita, director executiv al Direcţiei Tehnice de la Primăria Piteşti şi preşedinte al Comisiei de evaluare, la data săvârşirii faptei, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, Lucia-Corina Ivan, Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice, la data săvârşirii faptei, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, Doru-Alexandru Petriea, ofiţer de poliţie judiciară la Direcţia Naţională Anticorupţie, la data săvârşirii faptei, pentru favorizarea infractorului, precum şi Mihai Petriea şi Elena-Carmen Lis, tot pentru favorizarea infractorului.

În rechizitoriul procurorilor se arată că SC Publitrans 2000 S.A este societatea care are asigură transportul public local în Piteşti, având ca acţionar unic Consiliul Local.

”În «Strategia de dezvoltare durabilă a Serviciului de transport public local de călători în Piteşti», care răspundea unui interes public, era prevăzut ca S.C. Publitrans 2000 S.A. să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul Local prin alocare de fonduri. Prevalându-se de această nevoie socială, primarul Tudor Pendiuc ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între S.C. Publitrans 2000 S.A. şi societăţile private CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A, în folosul ultimelor două societăţi”, potrivit procurorilor.

În aceeaşi direcţie, în perioada 2006-2007, a acţionat şi Robert-Aurelian Roman care, în calitate de director general al SC Publitrans 2000 S.A., a susţinut, în mod nereal, în conţinutul unei adrese pe care a înaintat-o Primăriei Piteşti, că, prin planul de afaceri, se propune achiziţia de autobuze şi încheierea unui parteneriat public privat, deturnându-se litera şi spiritul planului discutat în Consiliul de Administraţie, precum şi voinţa Consiliului de Administraţie al SC Publitrans 2000 S.A.

Mai mult, în şedinţa Consiliului de Administraţie din 7 februarie 2007, contrar soluţiilor propuse prin ”Strategia de dezvoltare durabilă a Serviciului de transport public de călători din municipiul Piteşti”, Robert-Aurelian Roman a avansat ca unică soluţie de redresare a societăţii asocierea cu un operator privat, precizând că aceasta urma să se realizeze potrivit Codului Comercial, (cu încălcarea prevederilor legale şi a celor din actul constitutiv al societăţii), făcând astfel posibilă încheierea ulterioară a contractului de asociere în participaţiune.

”Sub pretextul inexistenţei fondurilor publice necesare achiziţionării celor 80 de autobuze, primarul Tudor Pendiuc a determinat încheierea contractului de asociere în participaţiune, în condiţiile în care, cele două firme private erau obligate să deţină autobuzele în proprietate”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Din noiembrie 2008 şi până în octombrie 2014, deşi cunoşteau că SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A. nu au în proprietate cele 80 de autobuze, inculpaţii Manuel-Vasile Rotaru şi Elena Berinde, exercitându-şi în mod defectuos atribuţiile de serviciu, au solicitat Primăriei Piteşti încasarea subvenţiei şi au semnat 70 procese-verbale de verificare a documentaţiei la decontul de subvenţie pentru activitatea de transport public de persoane.

Acţionând în acest fel, cei doi inculpaţi au făcut posibil ca Tudor Pendiuc, în calitate de ordonator principal de credite, să dispună efectuarea de plăţi către societăţile SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A.

Astfel, în calitate de primar al Piteştiului şi conducător al serviciilor publice locale, în perioada 2007-2014, Tudor Pendiuc, beneficiind de ajutorul inculpaţilor Ion Constantin şi Emilian Nechita şi în complicitate cu Valentin Vişoiu, Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi, şi-a exercitat cu rea-credinţă atribuţiile ce îi reveneau în legătură cu încheierea, derularea şi prelungirea contractului de achiziţie publică de asociere în participaţiune.

În acest sens, Pendiuc a iniţiat procedura de asociere a S.C. Publitrans 2000 S.A. cu un operator privat, contrar legii şi contrar cererilor formulate în repetate rânduri de Consiliul de Administraţie al societăţii şi fără a ţine cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotărâre de consiliu în 7 martie 2007; a impus, în mod nelegal, membrilor Consiliului de Administraţie ai S.C. Publitrans 2000 S.A. să includă în caietul de sarcini condiţii restrictive pentru a limita participarea operatorilor privaţi la licitaţie, a iniţiat proiectul de hotărâre privind avizarea asocierii în participaţiune, invocând concluziile studiului de fezabilitate întocmit de Universitatea Piteşti, în care se menţionau soluţii contrare celor susţinute de el, cu scopul vădit de a induce în eroare membrii consiliului local.

De asemenea, Pendiuc a modificat documentaţia de achiziţie (fişa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, cu scopul de a atribui contractul de asociere în participaţiune societăţilor CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A., iar în calitate de conducător al serviciilor publice locale, Tudor Pendiuc nu a pus în aplicare obligaţiile din contractul de asociere în participaţiune, de a reduce cota de participaţie la beneficii şi pierderi a asocierii S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A., practic de a desfiinţa contractul de asociere în participaţiune, ca urmare a faptului că asocierea anterior amintită nu avea mijloacele de transport (autobuzele) cu titlu de proprietar.

Tudor Pendiuc a ordonat, totodată, plăţile prin care asocierea S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A. încasa subvenţia, în condiţiile în care cunoştea că această societate nu deţinea autobuzele, şi a iniţiat şi prelungit contractul de asociere în participaţiune, invocând, în mod nereal, existenţa unei stări de urgenţă, în condiţiile în care fusese înştiinţat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract, pe de o parte şi, pe de altă parte, cunoştea că asocierea S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A. nu aveau autobuzele în proprietate.

În acelaşi context, Lucia-Corina Ivan, în calitate de şef Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice, începând cu noiembrie 2008 şi până în decembrie 2010, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a semnat 26 de procese-verbale de verificare a documentaţiei la decontul de subvenţie pentru activitatea de transport public de persoane, ştiind că SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A. nu au în proprietate cele 80 de autobuze, modalitate care a făcut posibil ca Tudor Pendiuc să dispună efectuarea de plăţi către cele două firme.

”Finalitatea derulării în condiţii frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firmele private SC CNCD S.A./SC Girexim Universal S.A au dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociaţie şi au realizat şi un profit substanţial, în timp ce societatea publică de transport S.C. Publitrans 2000 S.A. s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeaşi situaţie, practic fără mijloace de transport. Relevant este faptul că, din subvenţia încasată de la Primăria Piteşti, firmele private au achitat autobuzele care le-au revenit în proprietate, ulterior”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

Primarul Tudor Pendiuc a primit, în 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela-Elena, de la Valentin Vişoiu un apartament în Bucureşti - Ansamblul Rezidenţial Quadra Place, în valoare de 130.900 de euro (echivalentul a 475.812.18 lei), în schimbul favorizării asocierii S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A. în procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune, respectiv acordarea efectivă, executarea şi ulterior prelungirea acestuia.

”Pentru a disimula primirea de către inculpatul Tudor Pendiuc, tatăl său, a unui apartament şi pentru a crea aparenţa că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea ei, la data de 26 noiembrie 2007, inculpata Emanuela-Elena Pendiuc a încheiat un antecontract, iar la data de 18 februarie 2008 a încheiat contractul de vânzare - cu SC Conarg Real Estate S.R.L. şi ulterior a acceptat eliberarea a două chitanţe, în sumă de 110.000 lei şi în sumă de 365.112,18 lei de către Conarg Real Estate S.R.L., fără a remite sumele de bani societăţii anterior amintite”, mai arată procurorii.

Pentru a crea aparenţa că apartamentul a fost plătit şi că nu reprezintă un folos nejustificat, inculpatul Valentin Vişoiu, în calitate de persoană cu putere de decizie în cadrul SC Conarg Real Estate S.R.L., a acceptat încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în care să se menţioneze, în mod nereal, că a fost încasată integral contravaloarea.

În calitate de beneficiar direct al contractului de participaţiune, în condiţiile în care asocierea era obligată să aibă mijloacele de transport în proprietate, Valentin Vişoiu, în calitate de acţionar la SC Conarg S.A., a garantat contractele de leasing financiar încheiate de o societate specializată cu SC CNCD S.A., făcând posibilă folosirea mijloacelor de transport în cadrul asocierii.

Astfel, Valentin Vişoiu a sprijinit activitatea infracţională care a dus la încasarea, în mod nelegal, a subvenţiei de către asocierea SC CNCD/SC Girexim S.A.

Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat, reprezentanţi ai S.C. Girexim Universal S.A. şi S.C. CNCD S.A., au prezentat o promisiune de vânzare-cumpărare drept contract încheiat, pentru a face dovada că asocierea deţine 80 de autobuze cu titlu de proprietate.

”Înscrisul a fost folosit în cadrul procedurii de selecţie a ofertelor, pentru a argumenta şi susţine dispoziţiile primite de la Tudor Pendiuc, respectiv că asocierea S.C. CNCD S.A./ S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. deţine autobuzele respective. În conivenţă cu Tudor Pendiuc, inculpaţii Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat, începând cu 22 februarie 2008 şi până în septembrie 2014, au înaintat documente justificative pentru plata subvenţiei, au semnat adrese de înaintare către Primăria Piteşti pentru a încasa subvenţia şi au semnat procesele-verbale de validare şi verificare a subvenţiei, în baza cărora Tudor Pendiuc, în calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea plăţilor către asocierea S.C. CNCD S.A./ S.C. Girexim Universal S.A.”, se mai arată în rechizitoriu.

În seara zilei de 5 noiembrie 2014, Doru-Alexandru Petriea, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară la Direcţia Naţională Anticorupţie, i-a spus tatălui său, Mihai Petriea, că în 6 noiembrie 2014, procurorii anticorupţie urmau să facă percheziţii la locuinţa lui Tudor Pendiuc, având ca scop îngreunarea cercetărilor.

În continuare, Mihai Petriea a comunicat această informaţie inculpatei Elena-Carmen Lis care a transmis-o mai departe lui Tudor Pendiuc. În această modalitate, Primăria Piteşti a fost prejudiciată cu 28.556.450,65 lei. (peste 6,3 milioane euro), sumă cu care instituţia s-a constituit parte civilă în proces.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând lui Tudor Pendiuc, fiicei acestuia, Emanuela Elena, lui Valentin Vişoiu, Constantin Scarlat, Gheorghe Văsîi şi SC CNCD SA.

Primarul suspendat al municipiului Piteşti a fost arestat preventiv în 12 decembrie 2014, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea procurorilor, care l-au acuzat că, în timp ce era în arest la domiciliu, a luat legătura cu o altă persoană cercetată în dosarul său de corupţie.

Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din România. El a fost ales primar al municipiului Piteşti pentru prima dată în anul 1992 şi de atunci ocupă fără întrerupere această funcţie, fiind reales de piteşteni la fiecare patru ani.

Tudor Pendiuc era la conducerea PSD Argeş, după ce fostul preşedinte al organizaţiei judeţene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici