Întreg patrimoniul Ministerului Sănătăţii este sub sechestru. Când vor fi plătite cele peste patru milioane de euro pentru incendiul de la Maternitatea Giuleşti

Întreg patrimoniul Ministerului Sănătăţii este pus sub sechestru, dar poate fi folosit, instituţia dorind să plătească în acest an despăgubirile de peste patru milioane de euro stabilite în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, sumă pe care o va cere la rectificarea bugetară.

1411 afișări
Imaginea articolului Întreg patrimoniul Ministerului Sănătăţii este sub sechestru. Când vor fi plătite cele peste patru milioane de euro pentru incendiul de la Maternitatea Giuleşti

Întreg patrimoniul Ministerului Sănătăţii este sub sechestru. Când vor fi plătite cele peste patru milioane de euro pentru incendiul de la Maternitatea Giuleşti (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Secretarul de stat Alin Ţucmeanu a declarat, marţi, că Ministerul Sănătăţii va cere Ministerului Finanţelor Publice (MFP) să aloce la rectificare peste patru milioane de euro, pentru plata despăgubirilor în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti.

"În urma discuţiei pe care am avut-o cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, am hotărât să cerem la Ministerul de Finanţe ca, la rectificarea bugetară, să ne aloce suma de aproximativ patru milioane de euro, pe care să o plătim părinţilor. Există sechestru asigurător pe mijloacele fixe, acesta se menţine, dar noi vom putea utiliza patrimoniul", a spus secretarul de stat Alin Ţucmeanu, după întâlnirea cu executorii judecătoreşti.

La rândul lor, executorii judecătoreşti au spus că sechestrul pus pe întreg patrimoniul Ministerului Sănătăţii nu acoperă în totalitatea valoarea de peste patru milioane de euro, dar, în urma discuţiilor de la MS, sunt de părere că nu va fi necesară valorificarea acestuia.

"Ministerul Sănătăţii s-a angajat să solicite Ministerului Finanţelor, în proxima rectificare bugetară, de la începutul lui noiembrie, suma pe care trebuie să o plătească părinţilor. Este sechestru asigurător pe întreg patrimoniul Ministerului Sănătăţii, acesta nu acoperă în totalitate valoarea de patru milioane de euro, dar nu cred că va fi nevoie de valorificarea acestuia, procedura de executare silită capătă în acest context un caracter graţios. Ministerul Sănătăţii poate folosi atât maşinile, cât şi mijloacele fixe, în schimb nu are voie să le înstrăineze sau să le folosească în alt scop decât acela pentru care au fost luate", a spus executorul judecătoresc Iulian Coşoreanu.

Executorul a precizat că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cu care s-a întâlnit marţi au recunoscut întreaga sumă datorată familiilor bebeluşilor care au murit sau au fost răniţi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

"Ministerul Sănătăţii s-a angajat ca la rectificare să i se aloce întreaga sumă. Şi Primăria Municipiului Bucureşti este debitor solidar în acest caz, astfel că Ministerul Sănătăţii se poate îndrepta pentru recuperarea banilor şi către această instituţie", a mai spus executorul judecătoresc.

Ministerul Sănătăţii a primit o somaţie de executare silită pentru întreaga sumă de peste patru milioane de euro care trebuie plătită ca daune în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, instituţiei îi revenea să plătească a douăsprezecea parte din suma de aproximativ patru milioane de euro, pe care instanţa a stabilit-o cu titlu de despăgubiri pentru familiile bebeluşilor care au murit sau au fost răniţi în incendiu.

Executorii au somat însă Ministerul Sănătăţii să plătească întreaga sumă, pe baza unei alte decizii.

Curtea de Apel Bucureşti a dat, pe 2 aprilie, sentinţa definitivă în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti.

Judecătorii i-au obligat, în solidar pe inculpaţii Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu", Florentina Cîrstea, Gigel Oprea şi Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giuleşti în solidar cu părţile responsabile Ministerul Sănătăţii şi Municipiul Bucureşti - prin primarul general, la plata mai multor sume de bani, totalizând 4.231.500 de euro.

Asistenta Florentina Cîrstea, care era de serviciu, dar nu se afla în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi când a izbucnit incendiul, a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

Fostul manager al maternităţii Bogdan Marinescu a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Bucureşti arăta, în motivarea deciziei din 2 aprilie, că la data producerii incendiului de la Maternitatea Giuleşti, cadrul legal existent era unul "cel puţin confuz şi neadaptat realităţii social-economice", motiv pentru care nu poate fi trasă la răspundere o instituţie publică.

"Cadrul legislativ valabil la data producerii acestui incident era unul cel puţin confuz şi neadaptat realităţii social-economice. Este evident că şi stabilirea unui temei de drept pentru antamarea răspunderii unei anumite instituţii publice este foarte greu de realizat. Însă este de neconceput ca inexistenţa unui cadrul legislativ coerent, previzibil sau accesibil pentru fiecare cetăţean să fie unicul temei al imposibilităţii de a trage la răspundere factorii principali de decizie în domeniul sănătăţii publice sau instituţiile care în realitate controlau în mod direct modul în care era finanţat şi administrat un spital", au notat judecătorii în documentul citat.

Instanţa a aprecizat că atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Municipiul Bucureşti, prin primarul general, aveau atribuţii în ceea ce priveşte activitatea medicală a Maternităţii Giuleşti.

"Curtea consideră că aceste instituţii au o culpă evidentă în supravegherea şi direcţionarea activităţii spitalului şi a managerului acestuia, manifestată atât printr-o culpă in eligendo în ceea ce priveşte persoana managerului spitalului cât şi în ceea ce priveşte lipsa unei susţineri financiare adecvate nevoilor de funcţionare ale spitalului", consideră magistraţii.

Conform sursei citate, faptul că în sistemul sanitar au fost blocate posturile a pus în pericol viaţa pacienţilor şi a afectat în mod clar calitatea actului medical.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.

Atunci au fost duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit în incendiu, iar două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici