Ioan-Aurel Pop poate cumula funcţia de rector cu cea de preşedinte al Academiei Române, a decis Senatul UBB Cluj-Napoca

Senatul Univesrităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a votat, marţi, ca Ioan-Aurel Pop să poată cumula funcţia de rector cu cea de preşedinte al Academiei Române. Pentru ca acest lucru să fie posibil, s-a decis alinierea Cartei UBB la legislaţia naţională privind regimul incompatibilităţilor.

424 afişări
Imaginea articolului Ioan-Aurel Pop poate cumula funcţia de rector cu cea de preşedinte al Academiei Române, a decis Senatul UBB Cluj-Napoca

UBB Cluj: Ioan-Aurel Pop va cumula funcţia de rector cu cea de preşedinte al Academiei Române

Purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Irimieş, a declarat, marţi, presei, că membrii Senatului au stabilit faptul că nu există incompatibilitate între funcţia de rector şi funcţiile de reprezentare academică, ştiinţifică şi culturală obţinute prin vot direct, nu prin numire din partea Legislativului sau a Executivului.

„Senatul UBB a aprobat cu 76 de voturi <<pentru>>, cumularea de către Ioan-Aurel Pop, a funcţiilor de rector al UBB şi preşedinte al Academiei Române. Senatorii au decis, astfel, alinierea Cartei Universităţii Babeş-Bolyai la legislaţia naţională privind regimul incompatibilităţilor, stabilind faptul că nu există incompatibilitate între funcţia de rector şi funcţiile de reprezentare academică, ştiinţifică şi culturală obţinute prin vot direct, nu prin numire din partea Legislativului sau a Executivului. La vot au fost prezenţi 81 dintre cei 102 senatori ai Universităţii”, a spus Irimieş.

Preşedintele Senatului UBB, Ioan Chirilă, a declarat, la rândul său, că două comisii ale universităţii au lucrat la modificarea art. 60 din Carta UBB, care prevederea incompatibilităţile şi s-a stabilit că se exceptează din zona incompatibilităţilor funcţiile de demnitate academică, ştiinţifică şi culturală care nu sunt obţinute prin numire din partea Executivului sau Legislativului.

„Este vorba despre un aliniat explicativ, nu de o modificare de substanţă a Cartei. Vom transmite textul Ministerului Educaţiei Naţionale, care va lua act de el, nefiind vorba de un proces de aprobare. În şedinţa Senatului UBB s-a subliniat necesitatea rămânerii într-o zonă de neschimbabilitate a Cartei, fiind vorba de o precizare adusă. Noi am creat cadrul care să fie explicit în ceea ce priveşte incompatibilităţile. Domnul Ioan Aurel Pop şi-a declinat dorinţa de a rămâne şi în funcţia de rector, or noi ne-am exprimat dorinţa şi acceptul, fiind onoraţi să lucrăm, pe partea cât a mai rămas din mandat, cu un rector care este şi preşedintele Academiei Române. Este o onoare şi o cinste pentru noi”, a spus Ioan Chirilă.

Ioan Aurel Pop nu a fost prezent la şedinţa Senatului UBB, fiind plecat din ţară.

Pop ocupă funcţia de rector al UBB din luna martie 2012, iar în luna aprilie a acestui an a fost ales şi în funcţia de preşedinte al Academiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici