Ion Bordeianu, noul ordonator de credite al Universităţii "Ovidius" din Constanţa

Profesorul universitar Ion Bordeianu este noul ordonator de credite al Universităţii "Ovidius" din Constanţa, după revocarea din funcţie a Gabrielei Stanciu - cercetată pentru corupţie, căreia i-au fost retrase şi atribuţiile de rector.

436 afișări

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) informează, într-un comunicat remis vineri seară, că a decis revocarea Gabrielei Stanciu din funcţia de ordonator de credite al Universităţii "Ovidius" şi, de asemenea, încetarea exercitării temporare a atribuţiilor de rector al acestei universităţi.

"Deciziile MEN, aprobate prin ordin de ministru, îşi produc efectele începând cu data de 5 septembrie şi au ca temei Ordonanţa nr. 9/P/2013 emisă de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Secţia de Combatere a Corupţiei a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care au fost dispuse o serie de măsuri împotriva doamnei Gabriela Stanciu", se mai arată în comunicat.

În completarea acestei decizii, Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat, vineri, numirea profesorului universitar Ion Bordeianu în funcţia de ordonator de credite al Universităţii "Ovidius" din Constanţa.

Potrivit MEN, atât în cazul numirii doamnei Gabriela Stanciu, cât şi a domnului Ion Bordeianu, Ministerul Educaţiei Naţionale a luat act de deciziile Senatului universitar, în conformitate cu prevederile legale privind autonomia universitară.

"În acest context, precizăm faptul că desemnarea iniţială a doamnei prorector Gabriela Stanciu cu mandatul de a exercita atribuţiile de ordonator de credite până la încetarea cauzelor care conduc la imposibilitatea exercitării atribuţiilor de actualul titular al funcţiei, a fost decisă prin vot, în data de 1 august, de Senatul universităţii constănţene", mai arată sursa citată.

Ministerul Educaţiei precizează că a decis şi deplasarea echipei Corpului de Control al ministrului Educaţiei Naţionale la Constanţa, pentru a analiza situaţia existentă în cadrul Universităţii "Ovidius".

Prorectorul Universităţii "Ovidius" Constanţa, Gabriela Stanciu, care avea atribuţii de rector după arestarea lui Dănuţ Tiberius Epure, este cercetată pentru corupţie şi suspendată din funcţie după ce a luat de la o persoană 1.500 de euro mită pentru a-i da răspunsurile pentru admiterea la Farmacie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală faţă de Gabrielei Stanciu, prorector al Universităţii "Ovidius" din Constanţa, care exercita atribuţiile de rector al instituţiei de învăţământ, pentru luare de mită şi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şi Lucica Toader, pentru dare de mită.

Anchetatorii i-au interzis Gabrielei Stanciu să părăsească ţara pe o perioadă de 30 de zile şi au luat măsura obligării de a nu exercita funcţia de prorector, se arată într-un comunicat de presă de joi al DNA.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, în luna iulie 2012, Gabriela Stanciu, în calitate de prorector al Universităţii "Ovidius" din Constanţa, a primit 1.500 de euro de la Lucica Toader, mama unei candidate la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie, "pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a-i pune la dispoziţie subiectele şi răspunsurile corecte".

"Concret, în schimbul banilor, învinuita Stanciu Gabriela a pus la dispoziţia învinuitei Toader Lucica, anterior examenului, subiectele de concurs selectate la disciplina chimie, iar pentru disciplina biologie, răspunsurile corecte pentru fiecare din cele 50 de întrebări. În urma remiterii celor 1.500 de euro, primirii subiectelor şi răspunsurilor de concurs, fiica învinuitei Toader Lucica, a fost admisă pe locuri cu taxă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa", au arătat procurorii, în documentul citat.

Rectorul Universităţii "Ovidius" din Constanţa, Dănuţ Tiberius Epure, suspendat din funcţie, a fost arestat preventiv în 31 iulie, pentru luare de mită. În acelaşi dosar este cercetat în libertate şi Stere Tala, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit procurorilor, Dănuţ Tiberius Epure a primit de la o persoană, în cursul lunii august a anului trecut, 1.000 de euro, prin intermediar, pentru a facilita admiterea fiicei celui de la care a primit banii la Facultatea de Farmacie, pe un loc destinat cetăţenilor străini.

De asemenea, în iulie 2013, Tiberius Epure ar fi pretins, atât direct cât şi prin intermediar, de la două persoane, 9.000 de euro pentru a pune la dispoziţia unor candidaţi la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie subiectele la disciplinele de concurs. Din banii pretinşi în iulie, Epure a primit 4.000 de euro, după care a remis unuia dintre candidaţi subiectele şi rezolvările acestora la disciplinele biologie şi chimie.

Anchetatorii susţin că la pretinderea şi primirea sumei de 4.000 de euro rectorul Universităţii "Ovidius" a fost ajutat de către Stere Tala, care a intermediat relaţia cu persoana care a dat suma de bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici