Japonezii au dat lovitura: şoareci cu doi taţi obţinuţi în laborator

Oul produs de celulele masculine, obţinut de oamenii de ştiinţă din Japonia, indică posibile evoluţii asupra oamenilor, o distanţă care nu este deloc departe.

438 afișări
Imaginea articolului Japonezii au dat lovitura: şoareci cu doi taţi obţinuţi în laborator

Şoareci cu doi taţi obţinuţi în laborator

Oamenii de ştiinţă japonezi au creat şoareci cu doi taţi biologici prin generarea de ouă din celule masculine, un pas care deschide posibilităţi noi de reproducere şi de tratare a formelor severe de infertilitate, precum şi o creştere a perspectivei pe care cuplurile de acelaşi sex le-ar putea avea în viitor pentru a avea un copil biologic.

„Acesta este primul caz de producere de ovocite puternice de mamifere din celule masculine”, a punctat Katsuhiko Hayashi, care a condus lucrările la Universitatea Kyushu din Japonia şi este recunoscut la nivel internaţional ca un pionier în domeniul ovulelor şi spermei cultivate în laborator.

Hayashi, care a prezentat evoluţia la cel de-al treilea summit internaţional de editare a genomului uman de la Institutul Francis Crick din Londra, prezice că va fi posibil din punct de vedere tehnic să se creeze un ou uman viabil dintr-o celulă de piele masculină, într-un deceniu.

Prima dată când ouăle provin din celule masculine

Alţii sugerează că această cronologie este prea optimistă, având în vedere că oamenii de ştiinţă încă nu au creat ouă umane crescute în laborator din celulele feminine.

Oamenii de ştiinţă au creat anterior şoareci care au avut doi părinţi biologici printr-un lanţ elaborat de paşi, inclusiv ingineria genetică. Cu toate acestea, aceasta este prima dată când ouăle au fost crescute din celule masculine.

Echipa lui Hayashi încearcă acum să reproducă această descoperire cu celule umane, deşi ar exista obstacole semnificative în utilizarea ouălor crescute în laborator în scopuri clinice.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici