Jeffrey Franks a discutat la Ministerul Sănătaţii despre reducerea cheltuielilor şi coplată

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, a discutat, joi după-amiază, cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, punctele din acordul autorităţilor române cu FMI, printre care reducerea cheltuielilor şi coplata în sănătate.

22 afișări
Imaginea articolului Jeffrey Franks a discutat la Ministerul Sănătaţii despre reducerea cheltuielilor şi coplată

Jeffrey Franks a discutat la Ministerul Sănătaţii despre reducerea cheltuielilor şi coplată (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"Am avut discuţii productive, colegii mei au mai rămas în Ministerul Sănătăţii. Vedeţi, există nişte condiţii în programul stabilit legate de ajustarea cheltuielilor în Ministerul Sănătăţii", a declarat şeful misiunii FMI, la ieşirea din sediul MS.

Întrebat dacă a discutat cu ministrul Cseke Attila despre coplată, Jeffrey Franks a spus că a fost analizat şi acest subiect, şeful misiunii FMI plecând apoi spre Ministerul Finanţelor.

Discuţiile membrilor misiunii FMI cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au durat o oră, Jeffrey Franks participând numai la prima parte a acestei întâlniri.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a spus, la finalul întrevederii, că discuţiile cu reprezentanţii FMI au vizat punctele din acordul cu FMI.

"S-a discutat despre proiectul privind introducerea de la 1 ianuarie 2011 a sistemului de coplată, dar şi despre reducerea cu 9.200 a numărului de paturi din sistemul sanitar, acest punct fiind deja realizat. De asemenea, a fost realizat şi sistemul de clawback (toţi furnizorii de medicamente pentru piaţa românească trebuie să finanţeze cu o anumită cotă din vânzări sistemul de sănătate, n.r.)", a precizat purtătorul de cuvânt.

Tot în cadrul discuţiei de la Ministerul Sănătăţii a fost abordată problema cheltuielilor de personal.

"În sistemul sanitar, cheltuielile de personal trebuie să se încadreze în limita a 70 la sută din bugetul unităţii sanitare începând cu 1 ianuarie 2011, potrivit legislaţiei în vigoare. De asemenea, ministrul Sănătăţii a explicat delegaţiei FMI stadiul descentralizării din sistemul sanitar, precizând că acesta a fost realizat în proporţie de peste 90 la sută", a adăugat purtătorul de cuvânt al MS.

Reprezentanţii FMI au discutat, joi, şi cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Guvernul a discutat, miercuri, despre introducerea sistemului de coplată pentru servicii medicale, dar a decis să continue discuţia în şedinţa Coaliţiei, unde vor fi stabilite categoriile de persoane exceptate de la obligaţia acestei plăţi, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Executivul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană să introducă sistemul de coplată pentru servicii medicale, iar ponderea scutirilor de la obligaţia de a efectua plata să nu depăşească un nivel de 40% dintre pacienţi, conform înţelegerii cu cele două instituţii.

O misiune comună a FMI şi Comisiei Europene se află în perioada 26 iulie - 4 august la Bucureşti pentru cea de-a cincea revizuire a acordului cu România, care va evalua modul în care România a îndeplinit criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii iunie.

În urma încheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării în luna septembrie eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de peste 900 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici