Joi începe prima etapă de admitere la liceu şi şcoli profesionale

Elevii care au promovat clasa a VIII-a, asistaţi de părinţi şi diriginţi, vor putea completa, în perioada 12 iunie - 20 iunie 2008 inclusiv, fişele de înscriere în vederea repartizării computerizate la liceu, potrivit consilierului ministrului Educaţiei, Mihaela Suciu.

397 afișări
Imaginea articolului Joi începe prima etapă de admitere la liceu şi şcoli profesionale

Joi începe prima etapă de admitere la liceu şi şcoli profesionale (Imagine: Mediafax Foto)

Înscrierea în licee sau în şcoli de arte şi meserii de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, compusă din media generală obţinută la tezele cu subiect unic (respectiv la examenul de capacitate, pentru absolvenţii de până în anul 2003 inclusiv, ori la testele naţionale, pentru absolvenţii din promoţiile 2004-2007) şi media generală de absolvire a claselor V-VIII. Ambele au o pondere de 50 la sută. Excepţie fac liceele sau clasele pentru care se susţin probe de aptitudini, clasele cu regim de predare bilingv pentru care se susţin probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă şi clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, pentru care se susţin şi probe de verificare a cunoştinţelor la limba maternă.

Completarea opţiunilor în fişa de înscriere primită de la şcoală reprezintă cel mai important pas în vederea unei repartizări în acord cu aşteptările şi dorinţele fiecăruia, a explicat Suciu. În acest sens, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului atenţionează părinţii asupra faptului că trebuie să facă opţiuni realiste, alegând licee sau şcoli de arte şi meserii la care media de admitere din anul precedent a fost cu cel mult un punct mai mare decât media de admitere a candidatului.

Personalul şcolii nu trebuie să influenţeze în niciun fel părinţii şi elevii în completarea opţiunilor, dar îi consiliază, prezentându-le toate informaţiile necesare, inclusiv riscurile completării unui număr insuficient de opţiuni sau ale alegerii unor opţiuni nerealiste.

Elevul, împreună cu dirigintele şi părinţii, trebuie să verifice corectitudinea datelor personale înscrise pe fişă: numele, media claselor V-VIII şi media tezelor cu subiect unic. Eventualele erori trebuie semnalate imediat conducerii şcolii si remediate.

Pe fişa care trebuie depusă, până cel târziu în data de 20 iunie, se completează apoi opţiunile, în ordinea intereselor, preferinţelor si aptitudinilor elevilor. Algoritmul de repartizare ordonează elevii după medii şi îi repartizează în această ordine pe baza opţiunilor exprimate. Fiind o admitere computerizată, media este cea care primează.

Pentru a spori şansele de reuşită, se recomandă completarea unui numar cât mai mare de opţiuni. Completarea şi stabilirea ordinii opţiunilor se fac prin consultarea prioritară a informaţiilor privind numărul de locuri disponibile şi ultima medie de admitere din anii precedenţi. În acest sens, poate fi utilizată aplicaţia de orientare ADLIC 2008, disponibilă pe http://admitere.edu.ro. Orice utilizator înregistrat al portalului poate folosi aplicaţia pentru a-şi stabili opţiunile şi a completa fişa realist.

După introducerea fişelor în baza naţională de date, corectitudinea datelor de pe fişa aflată în sistem trebuie verificată de fiecare elev la şcoala de provenienţă, prin compararea fişei originale cu fişa de control tiparită de aplicaţie.

Prima repartizare computerizată în învăţământul liceal şi profesional de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a va avea loc vineri, 27 iunie 2008. În ziua imediat următoare (28 iunie), unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi lista cu locurile neocupate în unităţile de învăţământ liceal şi profesional de stat din judeţe sau municipiul Bucureşti.

În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii: media generală obţinută la tezele cu subiect unic; media generală de absolvire a claselor V-VIII; media notelor obţinute la proba de limba şi literatura română din cadrul tezelor cu subiect unic; media notelor obţinute la proba de matematică din cadrul tezelor cu subiect unic; media notelor obţinute la proba de limbă maternă din cadrul tezelor cu subiect unic, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

În data de 29 iunie, fiecare unitate de învăţământ liceal şi profesional va afişa lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate.

O a doua etapă a repartizării computerizate este programată pentru data de 12 iulie.

În intervalul 1-10 septembrie va avea loc repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapele precedente, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapelor anterioare.

Numărul de locuri alocate pentru clasa a IX-a este de 239.000 - cumulat pentru liceu şi şcoli de arte şi meserii - la învăţământul de zi, iar numărul absolvenţilor din promoţia anului 2008 este de 220.000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici