Judecarea cererilor lui Stănculescu şi Chiţac de anulare a sentinţelor, amânată două luni

Instanţa supremă a amânat, luni, pentru 26 ianuarie judecarea contestaţiilor în anulare formulate de Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, pentru că nu a fost redactată hotărârea definitivă prin care aceştia au fost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare în dosarul revoluţiei de la Timişoara.

15 afișări
Imaginea articolului Judecarea cererilor lui Stănculescu şi Chiţac de anulare a sentinţelor, amânată două luni

Judecarea cererilor lui Stănculescu şi Chiţac de anulare a sentinţelor, amânată două luni (Imagine: Mediafax Foto)

La termenul de luni, magistraţii Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care judecă atât contestaţia în anulare înaintată de Stănculescu, cât şi pe cea formulată de Chiţac, prin care cer anularea sentinţei date de completul de nouă judecători al instanţei supreme, a decis amânarea cauzei până în 26 ianuarie 2009, deoarece nu a fost redactată hotărârea definitivă de condamnare a celor doi la câte 15 ani de închisoare pentru implicarea în reprimarea manifestanţilor în timpul revoluţiei de la Timişoara.

Totodată, Stănculescu şi Chiţac solicită întreruperea executării pedepselor, în acest caz Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, care judecă cererile foştilor generali, dispunând efectuarea unor expertize medicale de către Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici".

Foştii generali Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac au fost duşi, miercurea trecută, la Institutul Naţional de Medicină Legală, unde li s-au făcut o serie de teste pentru a se stabili dacă pot fi trataţi în detenţie.

Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici" a trimis instanţei o adresă în care arată că o astfel de expertiză durează minim două luni.

INML a primit, în 29 octombrie, ordonanţa privind expertiza medicală a generalilor Mihai Chiţac şi Victor Athanasie Stănculescu.

Directorul general al INML, Dan Dermengiu, declara că foştii generali vor fi supuşi mai întâi unui control clinic şi vor fi analizate documentele medicale cu care vor veni la comisie. Apoi, în funcţie de afecţiuni, vor fi trimişi la controale medicale de specialitate în spitalele din reţeaua Ministerului Sănătăţii.

După ce vor fi realizate toate analizele, comisia de expertiză pentru amânarea sau întreruperea pedepsei privative de libertate pentru motive medicale a INML va analiza documentele şi va stabili dacă tratamentul pe care trebuie să îl urmeze Stănculescu şi Chiţac poate sau nu să fie administrat în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, preciza Dermengiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici