Judecătoarea Antonela Costache rămâne în arest

Judecătoarea Antonela Costache va fi cercetată în continuare în arest, după ce instanţa supremă a admis recursul procurorilor împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti de liberare provizorie sub control judiciar.

221 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea Antonela Costache rămâne în arest

Judecătoarea Antonela Costache rămâne în arest (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis, în 25 aprilie, ca judecătoarea Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, să fie liberată provizoriu sub control judiciar, în dosarul în care este cercetată pentru că ar fi luat mită pentru intervenţii în dosare. Instanţa a dispus ca judecătoarea să nu se apropie de Tribunalul Bucureşti şi nici de martorii inculpaţii sau experţii din dosar, înlocuind măsura arestării cu interdicţia de a părăsi Bucureştiul sau judeţul Ilfov.

Direcţia Naţională Anticorupţie a contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care a admis luni recursul şi, rejudecând în fond, a respins ca neîntemeiată cererea de liberare provizorie sub control judiciar a judecătoarei Antonela Costache.

Curtea de Apel Bucureşti a decis că Antonela Costache poate fi eliberată pentru că nu sunt probe care să arate traficul de influenţă, a avut o conduită foarte bună şi o activitate profesională de excepţie, iar "moralitatea şi legăturile strânse cu familia o vor ajuta să revină la viaţa normală".

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a arătat în motivarea deciziei din 25 aprilie că, în ce priveşte faptele de trafic de influenţă, sunt "suficiente elemente nelămurite" privind existenţa lor şi "nu este administrată în mod direct nicio probă, prin care inculpata Costache Antonela Anemary să fi discutat (negociat) cu vreo persoană implicată în cauză, nu s-a probat că a luat bani".

"Inculpata Costache Antonela Anemary nu a luat mită şi a dat o soluţie temeinică şi legală în dosarul privind pe SD (Staicu Dinel, n.r.)", a precizat judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti.

Totodată, instanţa a arătat că în cele 40 de zile de când judecătoarea Antonela Costache se află în arest preventiv nu au apărut probe directe, ci "o serie de contradicţii" între declaraţiile denunţătorilor, inculpaţilor şi martorilor.

Judecătorul Stan Mustaţă a precizat că îndeplinirea acestor obligaţii este completată de circumstanţele personale, arătând că Antonela Costache "a avut o conduită foarte bună până în acest moment, a avut o activitate profesională de excepţie, are încredinţat spre creştere şi educare un copil, a fost integrată social şi moral, are legături strânse cu familia şi membrii comunităţii în care trăieşte"

"Moralitatea şi legăturile strânse cu familia o vor ajuta să revină la viaţa normală şi îi va da putere să respecte cu stricteţe obligaţiile şi privaţiunile unei stări de libertate provizorie sub control judiciar", a adăugat judecătorul în motivare.

Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti sunt în arest preventiv din 15 martie, fiind cercetate pentru luare de mită şi trafic de influenţă pentru soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu, fost Staicu. Acestea au fost suspendate din funcţiile de la Tribunalul Bucureşti de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Alături de judecătoarele Dinu şi Costache au fost arestaţi Marian Stancu, fratele lui Dinel Nuţu, avocaţii Ileana Răducan, Daniel Costel Petre, precum şi Marian Vasile, Angela Cîrlan, Marius Neagu şi Ionela Carmen Dăncuţă, pentru dare de mită sau cumpărare de influenţă

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în acelaşi dosar sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, şi Daniela Petre, soţia avocatului Daniel Costel Petre.

Judecătoarele Dinu şi Costache sunt suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu şi pentru a interveni şi în alte dosare.

Viorica Dinu este cercetată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, şi luare de mită, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici