Judecătorii ICCJ cer Secretariatului General al Guvernului acordul pentru audierea lui Blaga, Olteanu, Bela şi Videanu în dosarul Sereş - Nagy

ICCJ a decis, vineri, în dosarul foştilor miniştri Sereş şi Nagy, să solicite Secretariatului General al Guvernului acordul pentru audierea lui Vasile Blaga, Bogdan Olteanu, Marko Bela şi Adriean Videanu în legătură cu o şedinţă de Guvern din 2005 privind privatizările din acea perioadă.

739 afișări
Imaginea articolului Judecătorii ICCJ cer Secretariatului General al Guvernului acordul pentru audierea lui Blaga, Olteanu, Bela şi Videanu în dosarul Sereş - Nagy

Judecătorii ICCJ cer Secretariatului General al Guvernului acordul pentru audierea lui Blaga, Olteanu, Bela şi Videanu în dosarul Sereş - Nagy (Imagine: Shutterstock)

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuiau să îi audieze, vineri, pe Vasile Blaga, Bogdan Olteanu, Marko Bela şi Adriean Videanu, în dosarul privatizărilor strategice, în care foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte patru persoane. La instanţă au fost însă prezenţi doar Marko Bela şi Bogdan Olteanu.

Foştii miniştri din Guvernul Tăriceanu trebuiau să dea declaraţii în faţa instanţei despre discuţiile purtate într-o şedinţă de Guvern, secretă, din 2005, privind problema privatizării unor companii româneşti, printre care Electrica Muntenia Sud, şi vânzarea unor acţiuni Petrom.

Unul dintre avocaţii din dosar a arătat că ar trebui cerut acordul Secretariatului General al Guvernului pentru audierea celor patru foşti miniştri, din cauza naturii nepublice a acelei şedinţe de guvern din 2005.

Instanţa a admis solicitarea avocatului şi a hotărât emiterea unei adrese către SGG prin care această instituţie fie să desecretizeze stenogramele acelei şedinţe, fie să-şi dea acordul pentru audierea celor patru foşti miniştri. În acest context, instanţa supremă a acordat un nou termen pentru luni, dată la care va verifica răspunsul SGG cu privire la această adresă.

În 30 martie 2009, foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte patru persoane, în dosarul privatizărilor strategice, fiind acuzaţi de aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 - 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Codruţ Şereş este acuzat şi de trădare prin transmiterea de secrete, iar pentru Michal Susak şi Mircea Călin Flore s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de complicitate la spionaj.

În sarcina celor şase inculpaţi s-au reţinut comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC - OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici